Am ales să discutăm în acest număr al ziarului despre problema drogurilor, deoarece numărul tinerilor și adolescenților consumatori este în continuă creștere. Fie că le testează dintr-o pură curiozitate sau din dorința de a fi în pas cu grupul de prieteni, cei mai mulți devin dependenți de aceste substanțe toxice care le grăbesc sfârșitul.  

Fiecare drog provoacă propriile manifestări. De pildă, alcoolul, heroina și tran­chilizantele consumate regulat produc som­no­lență și incapacitatea coordonării mișcărilor. Acesta este și motivul pentru care tânărul aflat sub influența drogurilor nu se mai poate ține pe picioare, cade și se accidentează cu ușurință. Pro­­­blema este că odată obișnuit organismul cu astfel de substanțe, nici fără ele nu reacționează bine. Abstinența acestor droguri provoacă tremor, transpirații și simptome asemănătoare gripei. Amfetaminele, cocaina, ecstasy sunt stimulente mult mai puternice. Acestea pot să conducă spre o descărcare de energie care-i poate fi fatală dacă are tulburări ale tensiunii arteriale. Dacă începe să consume LSD suferă halucinații și devine extrem de tulburat după administrarea dozei. În cazul acesta, adolescentul este capabili să comită acte periculoase, în special dacă era stresat, supărat, nervos înainte să ia drogul. 

Cum să-ți ajuți copilul toxicoman? 

Ca părinte, ești primul și poate singurul care poți să-i salvezi viața copilului tău dependent de droguri. Cel mai important este să-i descoperi viciul încă de la începuturi ca să-i ușurezi lupta cu propria plăcere și dependență. Asta înseamnă că trebuie să-i fii mai întâi prieten, ca să-l cunoști foarte bine și apoi părinte. Următorul pas pe care-l ai de făcut este să-l convingi că a apucat pe o cale greșită, unde va întâmpina doar greutățile problemelor de sănătate. Explică-i că drogurile înseamnă moarte sigură, iar dacă va renunța la ele va avea o viață frumoasă. Indiferent ce drog consumă, trebuie să-l ajuți să-și conștientizeze problema și să-l duci de urgență la medic. Nu uita că are nevoie și de consiliere psihologică.

Ce să faci până vine Salvarea?

În timpul crizei, sună la 112 și cere ajutorul specialiștilor de la Salvare. Trebuie să ajungă de urgență la spital. Până vine medicul, poți să-l ajuți aplicând următoarele măsuri de prim-ajutor: 

 du-l într-un loc ferit de zgomote și lumini puternice;

calmează-l vorbindu-i încet și explicându-i că panica va trece pe măsură ce drogul își va pierde din efect;

 încurajează-l;

 spune-i să respire adânc și rar pentru a nu se sufoca în accesele de panică;

 încearcă să afli ce drog a consumat ca să poți informa specialiștii de la Salvare, iar ei să poată să-ți ofere cele mai bune sfaturi. 

Dacă este deshidratat, obosit, îl doare capul, amețește sau varsă – dă-i să consume fructe și snacksuri pentru reechilibrarea hidro-electolitică. Ca să-i asiguri o bună hidratare poți să-i dai și lichide fără alcool. Cam o jumătate de litru de lichide pe oră. 

Dacă a leșinat și nu mai este conștient – încearcă să-i faci respirație gură la gură. Ca să nu-și înghită limba sau să nu se înece cu voma, culcă-l pe o parte cu genunchiul ușor îndoit, cu capul întors spre lateral și brațele flexate de-o parte și de alta. Când ajunge echipajul de la Ambulanță, explică situția cu lux de amănunte. Oferă cât mai multe detalii în legătură cu ce a consumat și când, iar dacă nu știi prea multe, atunci, spune măcar ce fel de pulbere sau recipient ai găsit lângă el.