Lovituri la taxe
Un număr de 27 taxe și tarife parafiscale au fost eliminate sau comasate de Guvern, prin acte normative, Executivul informând că alte astfel de 65 de taxe vor fi reglementate prin ordin al miniștrilor sau decizii ale președinţilor de instituţii care gestionează tarifele. Guvernul arată că acestea sunt taxe pentru care, anul trecut, au fost realizate încasări sub 100.000 lei pentru o taxă și că reducerea acestora va diminua și gradul de birocraţie.
Ministerul Finanţelor a prezentat, recent, o serie de exemple de taxe și tarife cu caracter nefiscal care urmează să fie anulate, de care vor beneficia persoane fizice, agenţi economici, instituţii publice:
Neimpozitarea profitului reinvestit
Guvernul a aprobat o hotărâre pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, act normativ care cuprinde o serie de clarificări privind reglementările referitoare la neimpozitarea profitului reinvestit. Pentru o mai bună înţelegere a modalităţii de calcul a profitului reinvestit, pentru firmele care aplică pentru această facilitate fiscală, normele metodologice conţin exemple de calcul, diferenţiate în funcţie de sistemul trimestrial sau anual de declarare și plată a impozitului pe profit, informează Ministerul Finanţelor. Normele cuprind, de asemenea, precizări și pentru contribuabilii care utilizează echipamente tehnologice în baza unor contracte de leasing.
Creșteri de salarii la Poștă
Salariile angajaţilor Poștei Române ar putea fi majorate cu sume cuprinse între 80 și 120 de lei, dar în mai multe etape și condiţionat de creșterea veniturilor operatorului poștal, întrucât o creștere imediată pentru toţi salariaţii ar băga firma în faliment, a declarat ministrul Răzvan Cotovelea. «În termeni reali, este nerelevant procentul cu care am putea majora salariile la Poștă, adică 0,2%. Pentru cei 27.000 de angajaţi, acest procent este nerelevant. În mai multe etape și într-un un anumit interval de timp, salariile ar putea fi majorate cu sume cuprinse între 80 și 120 de lei», a afirmat Cotovelea, adăugând că, pentru a privatiza Poșta Română, compania trebuie să aibă „o balanţă financiară cât mai bună“.
Rabla merge bine
Aproximativ 6.000 de rezervări au fost înregistrate în cadrul programului Rabla din acest an, astfel că, din cele 17.000 de tichete alocate persoanelor fizice, mai sunt disponibile circa 11.000, informează Ministerul Mediului. «Am avut un val masiv de solicitări reprezentate de cetăţenii care dispuneau de lichidităţi pentru achiziţia unui autoturism nou. Cu siguranţă, în perioada următoare ne așteptăm la un nou val, format din acele persoane care așteaptă contractarea unui credit pentru achiziţie. Dacă ne vom mișca în ritmul acesta, este posibil să epuizăm tichetele electronice înaintea datei preconizate», a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice.
În cadrul programului Rabla 2014 pentru persoanele juridice, au fost depuse 302 dosare pentru 1.009 autovehicule, care se află în analiză. Pentru persoanele juridice sunt disponibile, începând din 30 aprilie, 3.000 de tichete.