Doi din trei români sunt îndatoraţi, în jumătate din cazuri sumele depăşind 5.000 de lei, potrivit unui studiu realizat la solicitarea firmei Kruk România, specializată în recuperarea de creanţe.

Raportul relevă faptul că două treimi dintre debitori au împrumutat bani de la bănci, iar 20% de la rude, după cum spune antropologul Vintilă Mihăilescu, coordonatorul studiului.

Peste 40% dintre români consideră că banii contează cât să aibă un trai decent, iar 21% spun că e bine să ai cât mai mulţi bani, iar cine nu recunoaşte acest lucru minte sau este ipocrit.

Mai mult de o treime dintre respondenţi spun că îşi doresc să aibă mai mulţi bani decât au în prezent. „Când vine vorba de datorii, românii trăiesc mai multe emoţii decât polonezii, aceştia având o atitudine mai pragmatică“, a afirmat Iwona Slomska, membru al Consiliului de Administraţie al Grupului Kruk din Polonia, responsabilă de comunicare şi marketing.

Peste jumătate dintre respondenţi au menţionat că părinţii lor îşi permiteau mai multe la ­vârsta lor şi că aveau mai puţine datorii.

În România, studiul a fost realizat online în perioada 1-12 mai pe un eşantion de aproape 5.000 de persoane.

Compania Kruk este specializată în managementul integrat al creanţelor, având clienţi atât din sectorul financiar, cât şi companii.