Târgul de oferte educaţionale 2014, de la Brănești

Casa Corpului Didactic Ilfov din Brăneşti a găzduit în perioada 21-22 mai, ediţia 2014 a „Târgului de Ofertă Educaţională Ilfov”, organizat în parteneriat cu  Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Ilfov și sub autoritatea  Inspectoratului Şcolar Judeţean Ilfov. Târgul s-a adresat, în special, elevilor de clasa a VIII-a care se pregătesc în acest an să intre la liceu.

Micul moment festiv de deschidere a  Târgului i-a oferit ocazia profesoarei Maria Anghel, directorul Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională (CJRAE), de a anunţa noutăţile anului şcolar 2014-2015. Astfel, 25% din media la admiterea în liceu o reprezintă media celor patru ani de gimnaziu şi a doua este cea referitoare la reapariţia şcolilor profesionale de 3 ani, în care elevii pot beneficia burse de 200 de lei, cu posibilitatea continuării studiilor la învăţământul liceal de zi, după absolvirea celor 3 ani de şcoală profesională.

ATENŢIE!  Înscrieri 26-27 mai 2014!

Punem în evidenţă, în primul rând, pentru voi, părinţii copiilor din clasa a VIII-a, două licee speciale, datorită profilului şi datorită faptului că elevii trebuie să treacă, în scurt timp, probele de aptitudini.

Astfel, la Liceul cu profil sportiv Clinceni, care oferă calificarea profesională „instructor sportiv”, într-o clasă cu 28 de locuri se fac înscrieri în zilele de 26-27 mai, urmând ca în perioada 28 mai-30 mai să se desfăşoare probele de aptitudini, iar pe 2 iunie să se afişeze rezultatele. Pentru Seminarul teologic liceal ortodox „Sfânta Filofteia”, din Brăneşti, calendarul admiterii prevede înscrieri pe 26-27 mai, desfăşurarea probelor de dicţie şi muzică, a examenului scris la disciplina religie şi a vizitei medicale pentru perioada 28-30 mai şi afişarea rezultatelor pentru 2 iunie.   

Oferta liceelor teoretice

Liceele teoretice ilfovene prezente la acest târg au fost: „Ioan Petruş” din Otopeni; „Traian Lalescu” din Brăneşti,” Horia Hulubei” din Măgurele, „Radu Popescu” din Popeşti – Leordeni;  „Mihail Kogălniceanu”, Snagov;  „Alexandru Rosetti”, Vidra şi Liceul Teoretic nr. 1, Periş.

Despre ce oferă liceul teoretic cu clasele I-XII „Traian Lalescu”, a detaliat pentru părinţi şi elevi, directorul liceului, Dan Dumitru Nicolau: „Pregătim o clasă cu profil uman şi una de real şi, încă de anul trecut, am văzut că prea mulţi elevi nu există niciodată. Particularitatea liceului? Încercăm să-i căutăm fiecărui copil locşorul lui, nu toţi pot fi buni la matematică, nu toţi pot fi buni la limba română, fiecare are câte o calitate sau un talent şi de la această realitate am pornit acele proiecte cu teatrul, dansul, muzica, ducându-i şi spre artă. Am încercat, de 2-3 ani, diverse parteneriate pentru a-i îndrepta pe copii către diverse meserii sau universităţi şi, de exemplu, i-am dus pe copii la Politehnică pentru al cincilea an. 

Am încercat să le demonstrăm că nu e suficient doar bacalaureatul, deşi ne lăudăm cu un procent mare la bacalaureat. Am lansat un proiect „Meseria, brăţară de aur” printr-un parteneriat cu o agenţie care organizează cursuri pentru adulţi. Şi mai este ceva, de exemplu, cei care termină la mate-info primesc de la noi şi un atestat de „operator PC” şi vă dau cel mai bun exemplu, al unui elev care s-a dus şi s-a angajat la „Makita” cu un salariu mai mare decât acela al unui muncitor pe bandă. La bandă ai minimul pe economie, dacă te duci cu un atestat, găseşti un loc mai bun. Şi nu se compară cele două munci!”, povesteşte Dan Dumitru Nicolau.

Ce găsesc elevii cu înclinaţii spre tehnologie

Au participat cu standuri, liceele tehnologice: „Doamna Chiajna”, din Chiaj­na; „Barbu A. Ştirbey” şi „Dumitru Dumitrescu”, Buftea; „Cezar Nicolau”, Brăneşti;  „Vintilă Brătianu”, din Dragomireşti-Vale, „Nicolae Bălcescu”, din Voluntari; „Pamfil Şeicaru”, Ciorogârla.

Profesoara Silvia Ioniţă, de la „Cezar Nicolau”, spune: „Ne mândrim cu o bază materială modernă în cabinete şi laboratoare, realizată cu fonduri guvernamentale şi de la Ambasada Japoniei. Apoi, avem  contracte pentru stagiile de pregătire practică şi, de exemplu,  pentru specializarea de „agricultură ecologică” avem contract cu ferma didactică de la Moara Domnească, fermă care aparţine USAMV, Bucureşti. Totodată, avem 2 clase de 3 ani cu specializare lucrător produse electrotehnice şi mecanic auto şi există contracte de practică cu o firmă din Pantelimon, avem cabinete de limba română şi străine, de agricultură şi protecţia mediului, funcționăm şi cu un centru de antreprenoriat”.

Oferta liceului tehnologic „Dumitru Dumitrescu”, din Buftea a fost explicată de directorul Tănase Stanciu:  „Pentru anul de învăţământ 2014-2015, mergem pe două căi şi, astfel, pe filiera tehnologică avem o clasă cu profilul de tehnician în instalaţii electrice, o clasă pentru tehnician desenator pentru construcţii şi instalaţii şi o clasă de tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii. La şcoala profesională, punem la dispoziţia elevilor o clasă de electrician exploatare joasă tensiune. În cadrul filierei teoretice, vom avea o clasă de matematică-informatică, una de ştiinţe ale naturii şi o clasă de filologie. De asemenea, la învăţământul cu frecvenţă redusă, clasa a 

IX-a, avem o clasă la specializarea ştiinţele naturii. Suntem în plină perioadă de reabilitare, după cum se ştie, dar la începutul noului an şcolar, fondurile nerambursabile acordate prin Regio ne vor permite să primim noii elevi cu mai multe cabinete şi laboratoare moderne.”

Alte detalii neștiute

Oferta liceelor ilfovene pentru anul 2014-2015 a scos în evidenţă multe particularităţi ale fiecărei unităţi de învăţământ, printre care: la „Ioan Petruș” din Otopeni sunt materii opţionale ca Istoria comunismului/monarhiei și Educaţie financiară; colegiul silvic Theodor Pietraru, prima școală de silvicultură din România, are și cursuri de calificare (prin susţinere financiară proprie) în meseriile de pădurar și tehnician silvic; la „Horia Hulubei” în Măgurele, cursurile se desfășoară doar într-un singur schimb, în două localuri; la „Radu Popescu”, din Popești-Leordeni, se poate învăţa, printre altele despre „Administrarea Reţelelor și a Calculatoarelor”, există echipe de baschet, fotbal și volei, dar și un cerc școlar de istorie; la Liceul teoretic nr. 1, din Periș, oferta educaţională cuprinde: limbi străine, matematică distractivă, informatică, teatru și literatură pentru copii și altele; la „Barbu A. Știrbey”, în Buftea, cei mai buni 30 de elevi din clasa a IX-a vor beneficia de un computer pentru folosinţa personală, pe durata anilor de studiu; la „Mihail Kogălniceanu”, din Snagov  există și specializări de tehnician în turism și instructor sportiv (canotaj și caiac-canoe, căci fotbal există la Clinceni și rugby  la Ciorogârla);  la „Pamfil Șeicaru”, din Ciorogârla, există specializări în meseriile de tinichigiu vopsitor auto la școala profesională și tehnician în agroturism; la „Alexandru Rosetti”, din Vidra, există și clasă de limbi străine, franceză și engleză, iar la „Nicolae Bălcescu”, din Voluntari, există și specializarea în industria textilă și a pielăriei. Succes, elevilor la admitere!