Alegeri europarlamentare Şi parlamentare parțiale, 25 mai 2014
Prezente pe „câmpul de bătaie” al alegerilor europarlamentare și parlamentare parțiale, din Colegiul IV Ilfov, echipele de jurnaliști ai Jurnalului de Ilfov au încercat să „ia pulsul” evenimentelor petrecute în județ, pe 25 mai 2014. Am constat că, în ciuda faptului că ilfovenii s-au urnit mai greu să meargă la vot, participarea la cele două scrutine, europarlamentare și parlamentare parțiale, a depășit media pe țară. Dacă la nivel național prezența la urne să situat la 32,16%, în Ilfov aceasta a atins 42,26 procente. Procesul electoral s-a desfășurat fără incidente notabile. Cum era de așteptat, principalul competitor, Alianța PSD-UNPR-PC, a înregistrat cel mai bun scor, adjudecându-și 36,3% din preferințele electoratului. Un procent mult peste media pe țară a înregistrat și PNL, care a fost votat de 29,5% dintre alegători. Dar victoria cea mai importantă înregistrată de liberali a fost alegerea, cu 50,1%, a candidatului PNL Andrei Daniel Gheorghe în funcția de deputat, el devansând-o cu aproape 20 de procente pe contracanditata sa Gabriela Szabo.
Carmen ISTRATE,
Cristina BUNEA
Daniel Gheorghe, noul deputat PNL în Colegiul IV Ilfov
La ieșirea din secția de votare, candidatul PNL ne-a oferit o scurtă declarație. Iată ce ne-a spus proaspătul deputat din Otopeni:
„Sper că aceste alegeri vor confirma necesitatea ca oamenii de aici, din Codrii Vlăsiei, să aibe un reprezentant legitim în Parlament, provenit din rândurile lor, de un om care să le apere drepturile și interesele, pentru că, în ultimii ani, parlamentarii aleși în Ilfov nu au fost foarte prezenți printre cei care le-au dat votul. Am încredere în electoratul de aici, țin foarte mult la Colegiul IV ași cred că acești oameni se vor dovedi responsabili din punct de vedere civic și că vor avea curajul să aleagă un altfel de deputat și un reprezentant cu adevărat capabil să-i reprezinte în Parlamentul României. Votul de astăzi va fi un vot dat principiilor liberalismului. Am votat, așadar, pentru libertate, pentru națiune, am votat cu credință în Dumnezeu și sunt convins că putem să ne impunem și să avem o politică românească, într-adevăr, o politică demnă și responsabilă în Parlamentul României și, totodată, o politică românească la nivel european, centrată pe interesele naționale, pe individualitate și proprietate. Cred că este timpul să ne afirmăm, cu tărie, lucrurile pe care le susținem. A venit timpul ca, din mijlocul nostru, să se ridice o nouă generație de lideri și o nouă generație de politicieni români capabil să-și ia soarta în propriile mâini, conform devizei Partidului Național Liberal: „Prin noi înșine”.
BUFTEA
Preşedintele CJI, Ilfov, Marian Petrache, a votat la orele 10 şi 10 minute la Şcoala gimnazială nr. 1 din Buftea, unde a venit însoţit de primarul oraşului, George Pistol şi, după ce a votat în cele două secţii separate pentru alegeri parţiale şi pentru europarlamentare, s-a îndreptat către Şcoala gimnazială nr. 2 unde trebuia să ajungă prim ministrul Victor Ponta.
Însoțită de fostul prefect al județului, Speranța Cliseru, duminică, la ora 10.00, în Buftea, la Secția de votare 14P – amenajată pentru alegerea parlamentarilor din România – a votat și Gabriela Firea, președintele filialei Ilfov a PSD. Politicianul s-a interesat de prezența la vot și a mulțumit ilfovenilor că au înțeles importanța participării la scrutin.
La numai un sfert de oră după ce Gabriela Firea a votat, în curtea Școlii nr.2 din Buftea și-a făcut apariția Gabriela Szabo, ministrul Tineretului și Sportului, candidat la un mandat de deputat în Parlamentul României. Ambele doamne l-au așteptat câteva zeci de minute, în fața școlii, pe Victor Ponta, care, după ce a votat, în Capitală, a anunțat că se va deplasa la Buftea, pentru a o susține pe Gabriela Szabo. Așa a și făcut, iar la 10.35, premierul a sosit, alături de soția sa, europarlamentarul Daciana Sârbu, secondat de Ilie Năstase, de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu și de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Aici i-a salutat pe susținătorii Gabrielei Szabo și pe premierul Ponta. Marian Petrache, ajuns și el la școala nr. 2, i-a salutat pe susținătorii Gabrielei Szabo și pe premierul Victor Ponta. După ce a votat, Gabriela Szabo a declarat: „Pentru mine, sincer, astăzi este o mare bucurie să pot să votez pentru ilfoveni, să pot să fac lucruri importante pentru ei și, așa cum spuneam, performanța din sport vreau să o aduc astăzi și în politică. M-am decis să intru în această competiție cu tot sufletul. Sunt un om responsabil, un om care a făcut ceea ce a făcut cu foarte multă muncă și de aceea toată responsabilitatea din sport vreau să o aduc în Parlamentul României”.
Completând cu faptul că este o mândrie să se afle între doi campioni (Gabriela Szabo și Ilie Năstase), premierul a întrebat-o pe candidată cum a fost să se voteze pe ea însăşi. Szabo a răspuns: „A fost interesant!”. Întrebarea a fost ulterior sancționată de către coordonatorul Departamentului de Analiză al PNL, Dan Mihalache, care a anunţat că liberalii vor sesiza Poliţia în acest caz, reclamând încălcarea legislaţiei electorale. ”Cel mai flagrant caz de încălcare a legislaţiei electorale, transmis în direct pe televiziuni, îl reprezintă conduita doamnei candidat la Colegiul din Ilfov, ministrul Gabriela Szabo, care nu a învăţat, din păcate, că atunci când se află în incinta secţiei de votare nu poate să enunţe, să exprime, numele partidelor sau alianţei politice pentru care a votat. Domnia sa a făcut acest lucru şi în incinta secţiei de votare, şi în perimetrul descris de lege şi ca atare este pasibilă de amendă, sub efectul legislaţiei electorale”, a susţinut Mihalache. În plus, acesta a catalogat ”desfășurarea de forțe politice” de la Buftea, drept un ”desant”.
La ieșirea din curtea școlii, premierul a fost întâmpinat de două grupuri de cetăţeni, unii care l-au aclamat (”Ponta!”, ”Ponta”!), iar alţii care l-au huiduit (”Plagiator!”, ”Plagiator!”). Primului ministru i s-a reproșat că, într-o emisiune televizată, dinaintea zilei alegerilor, contestatarii săi au fost făcuți golani. ”Cred că l-aţi auzit pe Băsescu, nu pe mine!”, le-a replicat Ponta, înainte de a se urca în mașină și a pleca.
CORBEANCA
Pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European, Gabriela Szabo a votat, imediat după Buftea, la Corbeanca, la secția 147, amenajată în incinta afterschool-ului de pe strada Primăverii, din satul Ostratu. Aici a fost însoțită doar de Daniel Constantin, Ilie Năstase, Gabriela Firea și fostul prefect de Ilfov, Speranța Cliseru. Lângă politician s-a aflat și primarul de la Corbeanca, Valeriu Anton. La finalul votului, oficialii au vizitat rapid baza sportivă a afterschool-ului nou construit, iar Ilie Năstase a admirat terenul de tenis.
GRUIU
Pe George Ghiulea, președintele Organizației de Tineret Gruiu a PNL l-am găsit la vot, la Secția 185 din localitate, unde a votat întâi pentru europarlamentare, apoi pentru Parlamentul României. ”Viitorul depinde de ceea ce facem în prezent. Mi-ar plăcea ca tinerii să realizeze că 70% din legislația românească este influențată de Parlamentul European, așadar, la acest vot avem o responsabilitate imensă în desemnarea celor care ne reprezintă”, ne-a declarat tânărul politician.
La Primăria din Gruiu, primarul Ion Samoilă lua pulsul prezenței la vot, iar la ora 13, potrivit datelor culese din teren, votaseră 815 oameni pentru parlamentare și 953, pentru parțialele de la noi din țară.
Periş
La orele 14, primarul Anghel Albu, înconjurat de o parte a consilierilor locali, era la primărie «pentru orice eventualitate». Ca o adevărată echipă, stăteau la umbră povestind despre una şi alta, de-ale votului, într-o atmosferă de familie. «Acum că e ora prânzului, nu este o participare masivă la vot. Niciodată nu se întâmplă aşa, activitatea se va revigora după orele 17».
La secţia votare 203, organizată la Liceul din Periş, preşedintele Tatiana Ghiţescu ne primeşte ca pe vechi prieteni şi spune că totul este în regulă. «Deci, suntem la orele 14,30 şi avem 350 din 1876 cu drept de vot şi 53 de votanţi pe lista suplimentară. În Periş sunt multe vile şi, la sfârşit de săptămână, avem mulţi bucureşteni care vin în localitate, aşa că numărul de pe lista suplimentară este normal». De altfel, chiar şi noi, jurnaliştii, fiind la serviciu, am votat pe liste suplimentare în judeţul Ilfov pentru că aveam acest drept.
Moara Vlăsiei
În satul Căciulaţi, la secţia de votare 195 şi 195p de la şcoala cu clasele I-VIII nr. 3 unde am aflat că, după prezentarea acreditărilor (pe care, de altfel, ni le-au cerut toţi preşedinţii secţiilor de votare întâlniţi în Ilfov), veniseră la vot, la ora 1030 62 de votanţi din 1524 înscrişi pe liste. Natalia Iovu, preşedintele secţiei de votare 195P, spune că la Căciulaţi “bătrânii vin dimineaţa la vot, iar tinerii ajung după amiaza.” Primarul Andrei Filip era prezent la Căciulaţi, asigurându-se că totul se desfăşoară în bune condiţii. «La noi nu au fost niciodată probleme în zilele de alegeri, lumea este liniştită», caracterizează pe scurt atmosfera primarul Andrei Filip. Liniştea zilei de alegeri descrise de primar am regăsit-o apoi şi la secţiile 194 şi 194P de la şcoala generală nr. 1 din comuna Moara Vlăsiei.
MOGOŞOAIA
La ora 14.30 am ajuns la Mogoșoaia, iar la Școala gimnazială nr. 1, din localitate, unde au fost amenajate 5 secții de votare pentru europarlamentare și cinci pentru parlamentare parțiale, i-am găsit pe primarul Paul Mihai Precup, dar și pe Mihai Staicu, administrator public al comunei. ”Sunt bucuros că se iese la vot și, sper ca, până pe seară să vină cât mai multă lume la urne!. E păcat ca, măcar o dată la câțiva ani, să nu ieși, ca să poți influența apoi viitorul copilului tău!”, ne-a declarat primarul.
SNAGOV
Pe la orele prânzului, la Snagov, în satul Ghermănești, la Casa de Cultură, unde a fost amenajată Secția 213, l-am surprins exprimându-și votul pe candidatul PDL la Camera Deputaților din Parlamentul României, Vasile Dumitru. Acesta s-a arătat mulțumit de faptul că oamenii sunt alături de el, așa cum au fost mereu, ”pentru că nu le-au fost înșelate, niciodată, așteptările”. Consilierul județean a facut apel la ilfoveni să vină la vot!
Și, tot la Ghermănești, alături de soția sa și tot în Secția 213, a votat și primarul din Snagov, Marian Oancea. Exprem de bine dispus, primarul a declarat că se așteaptă la depășirea pragului de 50% pentru prezența la vot la nivelul localității (evident, asta însemnând depășirea mediei la nivel național), iar, din acest procent, mizează pe o victorie cu cel puțin 80% a alianței PSD – PC – UNPR. Și, deși prefectul județului, Daniel Mihai Rășică anunțase cu doar o zi înaintea alegerilor că are informații că acestea ar putea fi deturnate în Ilfov, primarul din Snagov ne-a dat asigurări că, până la ora 12.30, nu fuseseră semnalate probleme sau incidente.