Față de alte județe, alegătorii ilfoveni au dovedit că au simț civic și au înțeles importanța alegerilor pentru Parlamentul European. Acest lucru îl confirmă prezența la vot care, în unele localități a depășit 50%, ba chiar și 80%. Au fost alegeri liniștite, fără incidente. Dovada am căpătat-o vizitând mai multe secții de votare, din județ. Indiferent de culoarea politică a primarilor din aceste localități, nu am constatat și nici nu ne-au fost semnalate ilegalități, în ciuda unora care afirmau că se vor produce fraude importante.

Măgurele, o parte a Casei Europene

În orașul Măgurele, la secția de votare nr. 31, amenajată în incinta Liceului teoretic „Horia Hulubei, l-am găsit pe viceprimarul Narcis Constantin, care tocmai introducea buletinul de vot în urnă. L-am întrebat cum apreciază el scrutinul din această zi. „Alegerile libere reflectă împlinirea noastră naţio­nală. Mi-aş dori ca toată lumea să înţeleagă că, de sute de ani încoace, generaţii întregi s-au sacrificat pentru dreptul exprimării nestingherite a opţiunilor – prin vot.  Prea mult timp am aşteptat sărbătoarea aceasta a libertăţii. Trebuie să schimbăm mentalitatea apatiei. Aştept ca toţi românii să fie responsabili şi să ­creăm o ţară democratică, în înţelesul profund al ei. Trebuie să ne dobândim rapid încrederea legitimă în propriile forţe şi merite. Vedem că, în cadrul fiecărui partid politic, funcţia de europarlamentar a devenit o misiune foarte importantă, de la detaliul îndatoririlor până la cons­truirea strategiilor de ansamblu. 

În definitiv, pentru România, ora exactă a dezvoltării se dă la Bruxelles. Şi, una din dorinţele mele ar fi aceea a adoptării legii votului obligatoriu. Distanţa dintre Bucureşti şi Bru­xelles trebuie scurtată la maximum, chiar anulată. 

Prin acest vot, vom fi cu adevărat parte a casei europene, cu toate drepturile, îndatoririle şi onoarea ce le presupune asta”, ne-a spus viceprimarul Narcis Constantin.

La Bragadiru, edilii sunt aproape de oameni

Și pe viceprimarul din orașul Bragadiru l-am găsit printre alegătorii din localitate, mai ales că Secția de votare nr. 2 era amenajată chiar în incinta primăriei. Ion Stanciu a ținut să ne spună că edilii orașului au fost întotdeauna implicați în rezolvarea problemelor ce­tățenilor. “Oamenii oraşului nostru au dovada că suntem aproape de ei. Aşa am făcut dintotdeauna. Niciodată vorbele nu au acoperit exigenţele unei comunităţi. Ci proiectele şi faptele, toate împlinite, duse la capăt. Ca administraţie locală, acesta e răspunsul obligatoriu la calitatea vieţii din localitatea noastră. Potrivirea stării economice şi gospodăreşti trebuie să fie în ritmul celorlalte ţări ale Uniunii Europene, din care facem parte. E adevărat că la alegerile de acum, avem o prezenţă la vot acceptabilă, de 30 %. Asta până la ora 18:00. E cert că la finalul zilei această cifră va creşte cu câteva procente”. 

Brănești

La Brăneşti, în secţia 114 organizată în sala de sport a liceului «Traian Lalescu», preşedintele Daniela Stanciu caracterizează prezenţa drept slăbuţă, de cam 20%. «Sperăm ca mai spre după amiază să avem o afluenţă mai mare».

Pantelimon

Odată ajunşi în oraşul Pantelimon avem bucuria de a-l întâlni şi de a sta puţin de vorbă cu deputatul Ninel Peia,  dar şi să ne salutăm, ca între vechi colegi de teren, cu jandarmii ilfoveni.  Andrei Mihaela Silvia, preşedintele secţiei 48, organizată în Şcoala generală nr. 1, alături de secţiile 49-54, spune că la orele 17 se înregistraseră  187 de votanţi din 1365 de persoane înscrise pe liste, iar alte 59 de persoane votaseră pe listele suplimentare.

În Popești-Leordeni au fost emise cărți de identitate chiar și în ziua alegerilor

La Popeşti Leordeni am ajuns în jurul orelor 1730 şi, în faţa primăriei, era un adevărat comitet la dispoziţia cetăţenilor, alcătuit din viceprimarul Iosif Năstase, administratorul public al oraşului Florin Preda şi reprezentantul juridic al primăriei. „Suntem aici pentru că şi ieri (sâmbătă 24 mai) şi azi, în ziua alegerilor, au venit cetăţeni ai oraşului pentru a-şi face cărţile de identitate. În primărie este şi secretarul primăriei, Margareta Ichim şi se lucrează aproape ca într-o zi normală de lucru. Prezenţa la vot? La noi în oraş, este în funcţie de mersul la biserică, adică în valuri, conform slujbelor religioase de la catolici şi ortodocşi”, spune Iosif Năstase.

Două străzi mai încolo, la şcoala din apropierea căminului cultural, primarul Petre Iacob dezbătea probleme zilei cu reprezentanţii celorlalte partide politice din oraş. „Noi suntem prieteni la nivel local, nu avem conflicte, ne uneşte interesul cetăţenilor din oraş. Astfel, am trecut peste aceste alegeri în linişte”.

La Afumați, prezență bună la vot

La Afumaţi, la secţia de votare 99, de  la şcoala mare, (oficial, Şcoala cu clasele V-VIII) era chiar coadă de 5-6 persoane, care erau invitate, una câte una, să vină să voteze. „Prezenţa la urne este de circa 30 la sută la orele 16”, spune preşedintele secţiei,  Teodora Marcu, în timp ce vicepreşedintele secţiei, Narcisa Polea ne ajută cu nişte copii ale acreditărilor noastre pentru care îi mulţumim din nou, şi pe această cale.