În oraşul reşedinţă de judeţ al Ilfovului, Buftea, a avut loc sâmbătă, 24 mai, prima ediţie a concursului naţional de pian intitulat „Sonoris”. Găzduit de Centrul Cultural Buftea, concursul a fost organizat de primăria oraşului şi de Palatul Copiilor şi Elevilor Ilfov, cu sprijinul şi participarea elevilor şi cadrelor didactice de la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu”.

Foto: Eugen Dichiseanu

Juriu de profesionişti

Trebuie să asculţi şi să cunoşti bine notele muzicale pentru a putea aprecia interpretarea la pian. Vibraţia produsă de multele corzi ale pianului este cea care se notează şi este suficient ca oricine să încerce să asculte un pian „la lucru” pentru a realiza complexitatea jurizării unui concurs naţional de pian dedicat copiilor. Motiv pentru care preşedintele juriului a fost profesoara Stela Baron, licenţiată în arte, Gheorghiţa Din, profesor de pian la Clubul Copiilor sector 4, Bucureşti şi profesoarele de pian la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu”, Liliana Ştefan, Silvia Galoparu şi Monica Timaru.

120 de copii, pe scenă

Da, am scris bine, la această primă ediţie s-au înscris nu mai puțin de 120 de copii, care au evoluat pe scenă în funcţie de vârstă care, la pian, se echivalează în ani de studiu. Aşadar, între orele 9-12 au evoluat copiii din anii I (preşcolari 4-5 ani) şi II de studiu (7-8, 8-9, 11-12 ani şi 13-14 ani), iar în intervalul orar 13,30-15,30 cei mai măricei, din anii III, IV, V şi VI de studiu. Iar copiii au venit din Voluntari, Bucureşti, Găgeni (Prahova), Liceul „Horia Hulubei”, din Măgurele, Palatul Copiilor, Târgovişte, Piteşti, Mioveni (Argeş), Brăneşti şi Buf­­tea, bineînţeles.

Pian Yamaha

Numărul mare de copii înscrişi pentru „Sonoris” se regăseşte în detaliile foarte importante ale organizării unui astfel de concurs. Iar punctul central este…pianul, fără a minimaliza celelalte aspecte. Orice organizator de astfel de concerte trebuie să pună la dispoziţie un pian de competiţie internaţională, altfel nu se înscrie nimeni. Iar Buftea are un pian de competiţie, este un Yamaha cu coadă lungă, un pian de concert, care există la Palatul Naţional al Elevilor din Buftea.  Iar acest pian, pentru a nu se pierde şi pentru a nu deveni o simplă mobilă, trebuie să fie folosit. Un instrument de muzică este inversul bibelourilor care nu trebuie atinse. Un instrument de muzică trebuie folosit pentru ca, în duet cu interpretul, să devină mai bun.

Pauzele de jurizare, asigurate inteligent

Şi, apoi, după interpretare, până la decernarea premiilor, ce fac copiii şi alaiul de părinţi/bunici? Încă un punct important pentru cei care doresc să organizeze astfel de întreceri. Doar că Palatul Ştirbey a fost  obiectivul vizitat de copiii şi părinţii lor şi, mai mult, acolo au fost aşteptaţi cu celebrele gogoşi de casă ale restaurantului din palat. Şi nu, nu s-a dus nimeni pe jos, deşi distanţa nu e mare, dar, nu așa se procedează cu musafirii. Autobuzele primăriei s-au ocupat de transport, la Centru s-a găsit mereu apă şi, la un moment dat, şi nişte sandvişuri pentru cei care simţeau nevoia.

Aşadar, „mici” detalii care duc faima unui concurs şi al unui oraş care a prins curaj să organizeze evenimente culturale din ce în ce mai …distinse.