10 iunie a fost pentru elevii din Brănești și Pantelimon o zi importantă. Pentru prima oară ei au participat la un scrutin în cadrul alegerilor pentru funcția de „europarlamentar de Brănești”. Ei au avut de ales între trei candidați, fiecare dintre ei reprezentând o „formațiune politică”.

Ineditul eveniment face parte dintr-un proiect, inițiat la nivel european, care își propune să-i familiarizeze pe tineri cu procesul de votare, cu modul în care se desfășoară o campanie electorală și cu regulile democratice care guvernează aceste manifestări. În România, de acest proiect se ocupă Asociația pentru Tineret „Sakura” (Floare de Cireș), al cărei scop principal este democratizarea societății ro­mânești și sprijinirea li­bertății de exprimare a tinerilor. 

„Start to vote Europe”

„Proiectul pe care-l derulăm acum poartă numele de „Start to vote Europe” și a fost demarat odată cu campania pentru alegerile europarlamentare. El a avut un segment foarte important, care s-a desfășurat în Brănești, dar și în Ilfov și în care am încercat să le explicăm tinerilor cine este acel „cetățean european”, pe care ei îl tot văd la televizor. Intenția noastră este ca ei să în­țeleagă că și ei fac parte din această Europă unită și că au drepturi și posibilități de a învăța, de a munci oriunde în UE, la fel ca oricare alt cetățean european”, ne-a explicat Adrian Apostol, președintele asociației „Sakura”. Totuși, ne-am întrebat noi, de ce Brănești, de ce Liceul „Cezar Nicolau”? Pentru că, am aflat mai târziu, directorul Marinela Culea dă dovadă de o deschidere deosebită pentru astfel de manifestări și dorește foarte mult ca elevii săi să fie implicați în proiecte de acest gen, să facă voluntariat și să aibă contacte cu cât mai mulți tineri din Europa. „Din păcate, nu toți directorii manifestă aceeași deschidere. Ei nu înțeleg ce-și propune acest proiect și se tem, sunt reticenți. De aceea, în multe licee am fost refuzați”, ne-a declarat Adrian Apostol.

Trei voluntari pentru funcția de „eurodeputat de Brănești”

Pe 10 iunie, campania desfășurată pe durata unei luni și jumătate a ajuns la final, în această zi urmând să se desfășoare procesul de votare. În ­curtea Liceului „Cezar Nicolau”, în fața a peste 130 de alegători, a avut loc confruntarea finală a celor trei candidați. Ei au făcut parte dintr-un grup de tineri voluntari din Portugalia și Italia care au reprezentat trei „formațiuni politice”. Astfel, Igor Vona, 25 de ani, Italia, a candidat din partea partidului „Looking Forward Party”, în traducere liberă – „Partidul Pentru Viitor”, Tiago ­Leite, 25 de ani, Portugalia, a fost candidatul „Let’s Go Party”-„Partidul Verde”, iar Pedro Milheiro, 27 de ani, Portugalia, a reprezentat Mișcarea „Uniți Pentru Libertate”. Ei au fost pregătiți pentru această campanie de specialiști în domeniu. „Suntem aici, în România, pentru a le explica tinerilor cât de important este votul fiecăruia. Am făcut campanie în toată regula. Am împărțit fluturași, insigne, stegulețe și alte materiale electorale, am organizat întâlniri cu alegătorii”, ne-a povestit Pedro Milheiro. „A fost o simulare a unei campanii electorale reale. Am venit aici săptămână de săptămână, pentru a le explica tinerilor cât de important este să fii cetățean european și am constatat că au un nivel bun de cunoștințe în acest domeniu”, ne-a precizat Tiago. „Într-adevăr, am constatat că tinerii cunosc foarte multe despre mecanismul democratic. Pe timpul verii vom organiza o serie de activități și vom încerca să-i învățăm pe cei care vor participa limbile țărilor noastre”, ne-a spus Igor. 

Candidații „s-au bătut” în programe electorale, proiecte și platforme politice

Chiar dacă programele electorale mai fuseseră expuse pe parcursul campaniei de o lună și jumătate, candidații au ținut să facă un remember al tuturor proiectelor pe care le vor susține, dacă vor fi aleși. Primul care a luat cuvântul a fost Tiago Leite. El a expus principalele idei ale Partidului Verde: crearea unei generații active, care să acționeze pentru protejarea mediului, crearea unor relații interumane cu natura și militarea activă pentru menținerea păcii. A urmat candidatul „Partidului Pentru Viitor”, Igor Vona, care i-a surprins pe cei prezenți pentru că și-a expus platforma electorală în limba română, pe care a dat dovadă că o stăpânește destul de bine. El le-a spus tinerilor că partidul pe care-l reprezintă va organiza, dacă va fi ales, concursuri de tenis și karate, cursuri de gătit mâncăruri italienești și portugheze, petreceri tematice, ședințe de jocuri video și vor picta clădirea liceului. Ultimul candidat, Pedro Milheiro, a ținut să precizeze că el nu reprezintă un partid politic, deoarece, asemeni multor alți tineri, nu mai crede în politicieni, ci o Mișcare care își propune să militeze pentru libertatea de expresie, egalitate în drepturi, dezvoltare sustenabilă, sprijinirea minorităților și lupta împotriva discriminării, iar dacă va fi ales va organiza multe competiții sportive, pentru că tinerii trebuie să facă mișcare.

Un scrutin extrem de strâns

Secția de votare a fost organizată în cantina liceului și nu s-a deosebit deloc de una reală. Cu ajutorul primăriei Brănești și al primarului Nicu Cismaru, au fost aduse aici cabinele de votare folosite la recentele alegeri europarlamentare și o urnă de vot. Comisia de votare a fost compusă din elevi ai liceului. Membrii acesteia înscriau alegătorii pe listele de votare, pe baza cărții de identitate sau a carnetului de note. Apoi, votanții primeau buletinul de vot și ștampila, pentru a-și exprima preferințele. Scrutinul a decurs fără incidente, la final votând înșiși candidații. A urmat despuierea urnei și numărarea voturilor. Comisia de numărare a voturilor, compusă din profesoarele Dorina Robitu și Elena Gabriela Bolocan, a constatat că la vot s-au prezentat 139 de alegători. Din totalul voturilor exprimate 6 au fost anulate, deoarece fie nu fusese aplicată ștampila, fie existau ștampile multiple, fie ștampila era aplicată pe două căsuțe deodată. După numărarea voturilor valabil exprimate, comisia a constatat că Igor Vona, candidatul „Partidului pentru Viitor” a întrunit 55 de voturi, Tiago ­Leite, „Partidul Verde, 54 de voturi, iar Pedro Milheiro, Mișcarea „Uniți Pentru Libertate”, 22 de voturi. „Ați văzut cât de important este chiar și un singur vot?”, a subliniat Adrian Apostol, președintele „Sakura”.

În urma anunțării rezultatelor, Igor Vona a fost declarat „eurodeputat de Brănești”. Vizibil emo­ționat, el a spus că este foarte bucuros de rezultat și că va face tot posibilul să ducă la îndeplinire promisiunile făcute alegătorilor. „Mă așteaptă o vară plină de îndatoriri!”, a spus Igor. Ceilalți doi contracandidați l-au felicitat pe câștigător, asigurându-l de sprijinul lor.