Cum îl ferești de obezitate și boli inimă?

Specialiștii trag semnalul de alarmă! Aproape jumătate dintre copiii din România au probleme în ceea ce privește greutatea corporală, fiind predispuși la diabet sau boli grave de inimă. Bomboanele, prăjiturile, cartofii prăjiți și sandvișurile de la fast-food le cresc colesterolul, efectele fiind la fel de devastatoare.      

Problema greutății și a colesterolului mărit nu mai este demult un semnal de alarmă doar pentru adulți, ci și pentru copii! În România, unul din doi copii are probleme cu greutatea, principala cauză fiind alimentația nesănătoasă și lipsa varietății în dietă. Consumul caloric în exces, care predomină în alimentele bogate în grăsime, în dulciuri și produse de fast-food nu determină doar acumularea kilogramelor în plus și creșterea colesterolului, ci și evoluția în timp a unor afecțiuni grave de la o vârstă fragedă. Amintim aici diabetul zaharat tip 2, afecțiunile cardiovasculare și problemele cardiace.  

Când îi poate pune viața în pericol colesterolul? 

Atunci când împiedică cir­culația sângelui în organism, colesterolul poate deveni un factor de risc cardiovascular pentru copil. Acest tip de colesterol este denumit LDL-colesterol, sau “colesterolul rău” și se depune pe vasele de sânge din cauza excesului de grăsimi, îngroșându-le și îngustându-le până când transportul nutrienților și cel sanguin va fi blocat. O presupunere greșită în ceea ce privește cauzele colesterolului ridicat la copii este faptul că alimentația deficitară contribuie în mod decisiv la creșterea acestuia. În realitate, factorii de risc sunt mult mai variați. Obezitatea cauzată de dereglări metabolice, lipsa exercițiului fizic, în ciuda alimentației echilibrate și, nu în ultimul rând, factorul genetic (tendința de creștere a colesterolului fiind transmisă de la o generație la alta) sunt de asemenea, factori de risc importanți. 

Care este valoarea optimă? 

Potrivit spe­cialiștilor, un nivel acceptabil al colesterolului total la copiii și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 2 și 19 ani trebuie să fie sub valoarea de 170 mg/dl, din care LDL (colesterol rău) să nu fie mai mare de 110 mg/dl. 

Tratamentul pentru scăderea colesterolului rău la copil  

Fitoterapia 

Dacă micuțul tău se confruntă cu astfel de probleme de sănătate, trebuie să știi că siropurile tonice și energizante din struguri îi reglează nivelul colesterolului. Se administrează intern, una-două lingurițe, de câte trei ori pe zi. În plus, aceste siropuri din struguri au și proprietatea de mărire a rezistenței capilarelor, arterelor și venelor, protejează împotriva razelor UV la care este expus pe timpul verii, îi întăresc imunitatea și îi protejează ficatul. Puternic antioxidante,  acestea îl ajută să-și mențină inima sănătoasă, îl țin departe de alergii, boli inflamatorii, anemii și infecții respiratorii. Dacă este gras, îl ajută să scape de kilogramele în plus, iar dacă are o greutate corporală normală, îl ajută să și-o mențină.

Alimentația 

Un rol esențial în combaterea colesterolului rău la copil, îl are și regimul alimentar. O dietă sănătoasă reușește să scadă cu până la 10% nivelul colesterolului din sânge. În acest sens, chiar și cele mai mici modificări în alimentație pot aduce beneficii multiple: 

 Ciocolata neagră este de preferat celei cu lapte – studiile au demonstrat că aceasta are în compoziție acizi grași Omega 3 ce pot preveni apariția bolilor cardiovasculare; 

 Uleiul de floarea soarelui poate fi substituit cu cel de măsline, care scade nivelul colesterolului și controlează nivelul zahărului din sânge, prevenind astfel bolile de inimă; 

 Carnea grasă poate fi înlocuită cu cea de pește, bogată în acizi grași Omega 3 și Omega 6, care ajută la reducerea colesterolului; 

 Înlocuiește-i cerealele rafinate, care au o cantitate mare de zahăr, cu cele integrale. Acestea sunt bogate în vitamina B, minerale, fibre și au un conținut scăzut al grăsimilor, fiind un adevărat pansament pentru inimă și totodată, un mic dejun delicios; 

 Nucile, migdalele și alunele poți să i le in­­cluzi în gustări în locul dulciurilor. Îi protejează organismul împotriva bolilor cardiovasculare, prin conținutul bogat de acizi grași Omega 3.