Directorul general interimar al Agenției de Plăți pentru Intervenție în Agricultură (APIA), Mihai Puțintei, a declarat, într-un interviu acordat site-ului Recolta.eu, că verificările efectuate pe teren în ultima perioadă au avut la bază, printre altele, suspiciuni asupra înfiinţării unor exploataţii „fictive”.

Problemele, susține Puțintei, au fost generate, în unele cazuri, de situația documentelor de bază, cele care fac dovada folosinţei şi utilizării terenurilor sau cel al deţinerii animalelor la data de referinţă. 

„Fraudele, sau încercările de fraudare constatate atât de direcţia noastră de antifraudă, cât şi de celelalte echipe ale colegilor din minister şi alte entităţi au vizat în special aceste încercări, pe documentele justificative”, a precizat directorul APIA.

 

Plățile pentru SAPS, cele mai accesate 

Dintre plățile către fermieri, cele mai accesate au fost cele pentru plata pe suprafață. La momentul actual, a fost acordat un procent de 99,2 la sută din totalul plăţilor, iar avansurile au fost acordate integral. Mihai Puțintei declară, însă, că există, totuși, o serie de dosare care trebuie instrumentate din cauza unor erori administrative. Beneficiarii în cauză n-au primit nici avans, nici plata regulară. În cazul erorilor administrative există şi situaţia în care beneficiarul care a depus cerere, are contul bancar închis, iar banii transferaţi lui s-au întors în contul APIA. Mai mult, există şi fermieri decedaţi, cărora drepturile stabilite prin HG nu le pot fi virate din cauză că moştenitorii nu şi-au dezbătut masa succesorală.

În acest „clasament”, pe locul următor se plasează plăţile care au fost efectuate pentru campania 2013 a ajutoarelor specifice, conform art.68 din Regulamentul 73/2009. Aceste plăți privesc ajutorul specific pentru vaca de lapte din zona defavorizată, respectiv ajutorul specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor din agricultura ecologică. În primă instanță, totalul plăților acordate ca ajutor specific producătorilor de lapte de vacă din zonele defavorizate au totalizat 132.365.650 lei, numărul de beneficiari eligibili fiind de 83.408.

Ajutorul de minimis pentru tancurile de răcire, un eșec?

Directorul interimar al APIA este de părere că problema numărului mic de tancuri de răcire achiziționate prin ajutorul de minimis a fost una generată atât de timpul scurt pe care l-au avut la dispoziţie potenţialii beneficiari de a face demersurile necesare în vederea asocierii, cât și, „probabil”, de dificultăţile întâmpinate, după momentul constituirii, cu identificarea spaţiului în care se vor amplasa respectivele tancuri, respectiv a dotărilor tehnice necesare instalării acestora. „Este cunoscut faptul că sunt zone în ţară în care accesul nu este foarte facil la dotări, la apă curentă, branşarea la energie electrică ș.a.m.d.”, a arătat Mihai Puțintei.