Agenţia Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) avertizează cu privire la epidemia de pestă porcină africană, care amenință Europa. Boala, deşi nu afectează oamenii, poate conduce la pierderi economice foarte ridicate.

Pesta porcină africană este o boală produsă de un virus care afectează porcii domestici şi cei sălbatici şi este caracterizată printr-o capacitate de diseminare foarte mare, cu procent de îmbolnăvire şi mortalitate în rândul animalelor extrem de ridicat. Boala nu a evoluat niciodată în ţara noastră, dar o analiză de risc realizată de ANSVSA, la sfârşitul anului 2013, a concluzionat că măsurile de prevenire trebuie riguros aplicate. În ultimii şapte ani, boala a evoluat în partea estică a continentului (în Rusia, Ucraina, Belarus), iar, începând cu luna ianuarie 2014, în state membre UE, ca Lituania (2 focare), Polonia (9 focare) şi Letonia (30 de focare), atât la porcii mistreţi, cât şi la cei domestici.

Măsuri prevăzute de autoritățile române

Aceste măsuri sunt legate de avertizarea fermierilor şi vânătorilor privind recunoaşterea semnelor clinice și necesitatea notificării imediate a semnelor de boală suspecte. Ele urmăresc pregătirea administraţiei cu responsabilităţi în controlul bolilor majore cu privire la modalităţile de prevenţie şi de combatere a acestei viroze. Printre aceste măsuri se numără și cele legate de pregătirea personalului de la punctele de trecere a frontierei, de la graniţa cu ţările terţe privind controlul bagajelor călătorilor, sau dezinfecţia care trebuie aplicată camioanelor care au transportat animale vii în spaţiul rus.

În afară de metodele profilactice şi administrative pe care le aplică statul român, pentru a limita riscurile de pătrundere a bolii în teritoriul naţional, fermierii, responsabilii fondurilor de vânătoare, pădurarii şi populaţia, în general, trebuie să contribuie la notificarea timpurie a oricăror semne de boală observate la porcinele pe care le deţin sau la porcii mistreţi. 

Fermierii și populația trebuie să anunțe la DSVSA cazurile de îmbolnăvire

Este obligatorie anunţarea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din judeţul de reşedinţă despre apariţia oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcinele domestice sau la porcii mistreţi. De asemenea, fermierii crescători de porcine trebuie să anunţe DSVSA la fiecare tranzacţie cu suine pe care intenţionează să o realizeze din spaţiul comunitar şi să se informeze asupra zonelor de restricţie impuse în spaţiul UE, datorită evoluţiei pestei porcine africane.