Școala de vară din Pantelimon

Sala de sport a Școlii gimnaziale nr.1, Pantelimon, a găzduit, zilele trecute, festivitatea de închidere a Școlii de vară „Recreația Mare”, un program de succes inițiat de Primăria și Consiliul Local Pantelimon, care, în acest an, a ajuns la a cea de-a 4-a ediție. 

Susținut generos de Primăria orașului Pantelimon, programul se adresează, în primul rând, copiilor cu nevoi remediale, copiilor care, potrivit prof. Doinița Cântă-Bine, coordonatorul programului, nu neapărat nu au învățat, sau nu au reușit să promoveze din vina lor, ci din cauza unei situații materiale precare, acasă. Dar, în program sunt și câțiva copii cu rezultate deosebite la învățătură, selectați tocmai pentru a li se oferi o motivație în plus.

Așadar, cu mari emoții în inimi, în fața unei săli pline de profesori, părinți, frați, surori și reprezentanți ai autorității locale – în frunte cu primarul Marian Ivan și viceprimarul, David Dumitru – cei 30 de elevi din clasele V-VII, beneficiari ai programului, au pregătit un moment artistic deosebit. Au recitat poezii în română și engleză, au cântat și au dansat, iar la final au primit diplome și mici cadouri.

Însă, în ce constă exact acest program? Pentru cine nu a aflat încă: timp de o lună de zile, începând cu 1 iulie, 30 de elevi cu nevoi remediale, atent selectați în program (pentru că numărul celor înscriși inițial a fost de 60), se pregătesc, câteva ore pe zi, ca să-și îndrepte situația școlară, la examenele de corigență. În plus, pentru acumularea de cunoștințe noi, merg în vizită la muzee, merg la cinematograf sau în excursii. Anul acesta, copiii au fost în excursie la Orșova și au fost extrem de încântați.

Elevii aleși în program au fost recomandați de către diriginții lor, care le cunosc foarte bine situația, iar programul a fost structurat pe două grupe. Așadar, activitățile didactice s-au împletit armonios cu cele recreative, de destindere. Foarte important este și faptul că, la prânz, elevilor li s-a asigurat o masă caldă și consistentă, cu două feluri de mâncare, desert și o sticlă cu apă.

Iar pentru că scopul principal al programului este acela de a sprijini elevii cu probleme la învățătură, profesorii își vor urmări elevii și în timpul examenelor de corigență. Și, nu-i puțin lucru, dat fiind faptul că, în anii trecuți, absolvenții programului au avut promovabilitate la corigențe, de 100%.

Planuri de viitor

Primarul Marian Ivan le-a vorbit celor prezenți despre intenția sa, ca, de la anul, să mărească numărul beneficiarilor programului și să-l extindă și la clasele I-IV.

În plus, edilul a făcut referire și la stadiul lucrărilor de reabilitare a școlii mari (corpul A), care, la 15 septembrie va fi una aproape nouă, din vechea clădire rămânând doar structura. Glumind, primarul a spus elevilor că, dacă lucrările vor fi întârziate o săptămână – două, ”vacanța se va prelungi”, fapt care i-a amuzat copios pe tineri. Profitând de momentul de relaxare, Marian Ivan le-a recomandat elevilor să facă mult sport, să folosească din plin sala în care se află, iar părinților le-a spus să nu-i mai scutească de la orele de sport, doar pentru a face mai multă matematică, engleză sau orice altceva. ”Sportul înseamnă, în primul rând, sănătate și nu toți copiii trebuie să ajungă profesori de matematică!”, a concluzionat reprezentantul autorității locale.

Marian Ivan a mai declarat că există intenția construirii a încă unei școli noi, dar și a unei grădinițe, dar, la acest moment se caută amplasamente pentru acestea, dar și surse de finanțare ale lucrărilor.

”În rest, se sapă peste tot. Se schimbă toate rețelele. Într-adevăr este șantier, însă trebuie să suportăm, dacă vrem ceva trainic pe viitor. Până la 31 decembrie 2015, toate străzile din Pantelimon trebuie să fie asfaltate!”, a mai spus primarul.