România a reintrat pe minus

România a reintrat în recesiune, având în vedere că ultimele date pentru T1, care nu au fost încă publicate oficial de Statistică, indică o scădere economică, nu o creștere economică. Andrei Rădulescu, analistul economic al Băncii Transilvania, a observat că, pentru trimestrul întâi (T1) Eurostat a indicat în dreptul României o scădere economică de 0,2% (T1 faţă de T4 2013) faţă de un plus de 0,2%, cât a anunţat Institutul Naţional de Statistică de la București pe data de 2 iulie. Analistul a verificat această informaţie la Eurostat, care a confirmat cifra de -0,2%. Având în vedere acest lucru, plus faptul că în T2 faţă de T1 România a raportat o scădere de 1%, tehnic, conform cutumei internaţioanle, economia românească a reintrat în recesiune, având două trimestre consecutive de scădere.

 

S-a născut Telekom Romania

Romtelecom și Cosmote România își vor schima denumirea legală în Telekom Romania Communications, respectiv Telekom Romania Mobile Communications și vor activa, începând cu jumătatea lunii septembrie, sub brandul Telekom Romania. „Ca urmare a deciziilor adunărilor generale ale acţionarilor ale fiecărei companii, Romtelecom și Cosmote România anunţă noile denumiri oficiale. Astfel, începând cu jumătatea lunii septembrie, Romtelecom și Cosmote România vor comunica sub același brand: Telekom Romania, în timp ce denumirile legale vor fi Telekom Romania Communications SA (în loc de Romtelecom SA), respectiv Telekom Romania Mobile Communications SA (în loc de Cosmote Romanian Mobile Telecommunications SA)“, se arată într-un comunicat comun al celor doi operatori. Cei doi operatori români sunt controlaţi de grupul elen OTE. La rândul său, OTE este controlat de grupul german Deutsche Telekom.


Mai pleacă o bancă…

National Bank of Greece (NBG) trebuie să se retragă din sud-estul Europei, inclusiv din România, și să menţină doar operaţiunile din Turcia, iar Piraeus Bank își va restrânge drastic activităţile din străinătate, potrivit planurilor aprobate în iulie de Comisia Europeană. NBG trebuie să vândă subsidiarele din România, Albania, Bulgaria, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Serbia, precum și operaţiunile din Egipt și Africa de Sud. Banca va putea să păstreze unele operaţiuni din Cipru, Marea Britanie și Malta.

În privinţa Finansbank, la care s-a angajat să vândă 20% din participaţie, NBG trebuie să majoreze capitalul cu cel puţin 20%.


Un card din patru este activ

Numărul de carduri emise în România a crescut cu aproape trei milioane în ultimul an, la 44 de milioane la finalul trimestrului doi din acest an dar, dintre acestea, doar 10,6 milioane sunt active, reiese din datele publicate de Banca Națională a României. În plus, retragerile de numerar continuă să domine tranzacțiile cu cardul în România în trimestrul doi din acest an, atât ca număr de operațiuni (58,4 milioane de tranzacții la ATM și 45,96 milioane de tranzacții la POS), cât mai ales ca valoare a tranzacțiilor (30,2 miliarde de lei retrageri de la ATM și 5,64 miliarde de lei tranzacții la POS). Totuși, numărul de tranzacții la POS a crescut în ultimul an de la 39,19 milioane în trimestrul doi din 2013, la 45,96 milioane în trimestrul doi din acest an, în timp ce numărul de retrageri de la ATM a rămas oarecum constant.