În urma nenumăratelor solicitări făcute de reprezentanţii sectorului vitivinicol din România, Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de HG care propune includerea măsurii de distilare a subproduselor de vinificaţie în Programul Naţional de Sprijin al României în sectorul viti-vinicol 2014 – 2018.

În Nota de fundamentare a proiectului de HG, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), se precizează că acest lucru va determina creşterea veniturilor producătorilor de vin şi va garanta practici corecte de piaţă. „De asemenea, accesarea măsurii de distilare a subproduselor garantează practici corecte de piaţă în rândul ţărilor producătoare de vin din Uniunea Europeană, prin creşterea controalelor şi scăderea activităţilor frauduloase”, se arată în nota de fundamentare a proiectului. Potrivit acestuia, accesarea măsurii de distilare a subproduselor va conduce la reducerea impactului necontrolat asupra mediului, cauzat de tescovină şi drojdia denaturată. „Prin măsura de distilare a subproduselor se realizează o gestionare corectă şi controlabilă a subproduselor”, se precizează în document. România beneficiază de o alocare financiară de 47,7 milioane euro anual, în perioada 2014 – 2018, pentru măsurile de sprijin în sectorul viti-vinicol.