Pasajul de la Domnești
Pe 31 august, a.c., locuitorii din zona Prelungirea Ghencea și comuna Domnești, care locuiesc în vecinătatea șoselei de Centură a Capitalei, organizau un protest împotriva nepăsării manifestate de autoritățile centrale și locale față de proiectul construirii unui pasaj în zona amintită. Protestatarii arătau, atunci, că trecuse un an de când premierul Ponta și primarul general Sorin Oprescu anunțau, cu surle și trâmbițe, în fața unei desfășurări impresionante de mijloace media, că, în cel mai scurt timp, vor începe lucrările la atât de necesarul obiectiv de infrastructură. Dar nu s-a întâmplat nimic.
Printre cei acuzați de nepăsare se afla și Consiliul Județean Ilfov, împreună cu președintele acestuia, Marian Petrache. Dar lucrurile nu stau tocmai așa. Am aflat că, dintre cei trei factori implicați în realizarea proiectului, CGMB (Consiliul General al Municipiului București), CNADNR (Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România) și CJ Ilfov, acesta din urmă a fost singurul care, în cel mai scurt timp posibil, s-a achitat de sarcinile care îi reveneau. Astfel că, acum, singurii care mai pot fi acuzați de trenarea lucrărilor sunt doar ceilalți doi „jucători” amintiți.
CJI a acordat toate avizele necesare
Toate aceste informații le-am primit de la președintele CJI, Marian Petrache, care ne-a detaliat toate acțiunile întreprinse de Consiliu pentru ca lucrurile să se poată desfășura cât mai rapid și fără sincope. „Consiliul Județean Ilfov, practic, a rezolvat 99% din obligațiile care îi reveneau, încă din prima săptămână de la vizita în teren. A fost convocată imediat o ședință de consiliu și, la solicitarea CNADNR, am pus gratuit la dispoziție studiul de fezabilitate pentru realizarea pasajului, elaborat de CJI, în 2011. Din acel moment, toate obligațiile au fost preluate de CNADNR. De asemenea, certificatul de urbanism solicitat de companie a fost eliberat în cel mult 3 zile. Totodată, CJI s-a implicat în urgentarea emiterii tuturor avizelor necesare, care țineau de competența noastră și a altor structuri administrative județene. De asemenea, ne-am implicat în obținerea avizelor din partea furnizorilor de gaze, electricitate, apă și canal”, ne-a precizat președintele CJI, Marian Petrache.
Promptitudine și din partea primăriilor ilfovene implicate
În acest proiect sunt implicate și trei primării ilfovene, pe lângă Primăria Capitalei, Domnești, Bragadiru și Clinceni. Acestea, la rândul lor, prin grija CJI, au eliberat, în timp record, avizele necesare certificatelor de urbanism. Cu Primăria Capitalei lucrurile au mers mai greu, pentru că Direcția Patrimoniu nu recunoștea că investiția se va întinde și pe teritoriul sectorului 6. Într-un final, situația s-a rezolvat.
Boală lungă, moarte sigură
Cu toate acestea, nimic nu se mișcă. Cineva pare să aplice cunoscuta zicală, emblematică pentru stilul românesc, „Încet, încetișor și tot pe loc!”. De ce trenează proiectul, ne-a explicat președintele CJ Ilfov: „Totul depinde de CNADNR. CJI a predat acesteia inclusiv porțiunea de drum județean (DJ 602) care va fi cuprinsă în proiect. Dar, CNADNR a hotărât să întocmească un alt studiu de fezabilitate, în ciuda faptului că îl deținea pe cel pus la dispoziție de Consiliul Județean. Vă dați seama, acest lucru a provocat, deja, întârzieri… Ar fi existat și soluția unei simple revizuiri a acestui studiu, dar a fost aleasă soluția despre care v-am povestit. Îmi pare rău că nu am putut veni la protestul organizat la Domnești, invitația mi-a parvenit prea târziu.”
Așadar, concluzia este cât se poate de limpede: locuitorii din zonă vor trebui să se înarmeze cu răbdare, pentru că nu sunt speranțe ca lucrurile să evolueze mai rapid, în aceste condiții. Deși, speranța moare ultima, nu-i așa? Singurul câștigat, în această situație, este premierul, care a mai bifat o baie de reporteri și cameramani și niște promisiuni care dau bine la electorat. Restul e tăcere…