Septembrie este și în acest an, luna destinată luptei împotriva limfomului. Până în ultima zi a lunii, în Capitală vor avea loc diverse evenimente de conștientizare a bolii, consecințele asupra evoluției maladiei și necesitatea instituirii tratamentului în faze incipiente.   

Peste un milion de persoane din lumea-ntreagă suferă de limfom, o formă severă de cancer care afectează și tinerii și vârstnicii, deopotrivă. Și la noi statisticile sunt îngrijorătoare. Se apreciază că anual, 1.566 de români primesc terifiantul diagnostic. Din păcate, în fiecare an, 735 de pacienți pierd lupta cu temuta maladie.  Pentru a veni în sprijinul publicului larg, Asociația Bolnavilor cu Limfoame desfășoară în această lună, cea de-a treia ediție a campaniei „Info Limfom” ce își propune să crească gradul de informare a populației despre această formă de cancer care ucide atât de mulți pacienți. Evenimentele sunt realizate cu prilejul Lunii Internaționale de Luptă Împotriva Limfomului.  

Picturi realizate și donate de pacienți 

Pe 17 septembrie, la Spitalul Clinic Colțea au fost organizate ateliere creative destinate bolnavilor cu limfom. Pe 25 septembrie, același eveniment va avea loc și la Institutul Clinic Fundeni. Sub îndrumarea lectorilor de la Fundația Calea Victoriei, pacienții pictează obiecte pe care le donează ulterior. Mai mult, Asociația Bolnavilor cu Limfoame a reeditat “Dicționarul de Limfom” care cuprinde informații utile pacienților și care deja a ajuns la bolnavi. Toți cei interesați pot găsi aceste informații accesând saite-ul www.dictionarlimfom.ro. 

Dr. Radu Niculescu, președintele Asociației Bolnavilor cu Limfoame: “Dorim să venim în sprijinul pacienților și familiilor lor” 

“Prin toate acțiunile pe care Asociația Bolnavilor cu Limfoame le derulează, dorim să venim în sprijinul celor afectați de această boală, dar și familiilor lor. În acest an, în cadrul campaniei reedităm, împreună cu dna. prof. dr. Anca Lupu, acest „Dicționar de limfom”, care dorim să devină un mijloc de informare important pentru pacienții cu limfom, rudele și pentru prietenii acestora” susține dr. Radu Niculescu, președintele Asociației Bolnavilor cu Limfoame. 

Ce este limfomul? Semne că trebuie să mergi urgent la medic 

Limfomul este o boală ce rămâne în continuare o mare provocare atât pentru medici, cât mai ales pentru pacienți. Simptomele ce pot anunța prezența unui limfom sunt nespecifice acestei boli și pot include: 

  • stare de oboseală cronică
  • infecții repetate
  • scădere în greutate 
  • inflamarea unuia sau mai multor ganglioni 

Dacă ai această simptomatologie trebuie să te prezinți la medic în cel mai scurt timp. Există două tipuri de limfom: limfom non-Hodgkin şi limfomul Hodgkin, afecțiuni ce se diferențiează prin anumite particularități. Ambele tipuri sunt forme de cancer ale sistemului limfatic. Afecțiunile sunt diferite, dar limfomul non-Hodgkin reprezintă cea mai răspândită formă a cancerului limfatic (90 % din cazuri).

“Boala afectează sistemul limfatic”

 “Pe scurt, limfomul este o formă de cancer ce afectează sistemul limfatic, parte a mecanismului natural de apărare al organismului. Starea de oboseală cronică, infecţiile repetate, scăderea în greutate şi inflamarea unuia sau mai multor ganglioni sunt simptome care trebuie luate în seamă, fiindcă pot ascunde prezența unui limfom”, avertizează prof. dr. Anca Roxana Lupu, de la Spitalul Clinic Colțea/ Clinica de Hematologie și președinte al Societății Române de Hematologie.