Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Ilfov a organizat, pe 26 septembrie a.c., în incinta Colegiului Economic Viilor, din București, ”Bursa Locurilor de Muncă pentru absolvenți”, eveniment care a reușit să aducă la un loc zeci de angajatori ilfoveni. Ei au venit cu o ofertă de circa 300 de locuri de muncă vacante. Au participat parteneri ai AJOFM Ilfov – care oferă cursuri gratuite de calificare, dar și zeci de tineri aflați în căutarea unui job.

Cele mai multe oferte de muncă au fost cele pentru paznic, casier și lucrător comercial, însă tinerii au putut opta și pentru alte profesii, meserii sau ocupații oferite de angajatorii ilfoveni, atât pentru studii medii, cât și pentru studii superioare.

În cadrul Bursei a fost amenajat și un Atelier pentru tehnici de căutare a locurilor de muncă (unde doritorii au aflat cum se concepe un CV european, o scrisoare de intenție sau cum se pot prezenta la un interviu).

”Obiectivul principal al acestui eveniment îl reprezintă creșterea gradului de ocupare pentru absolvenți, nefiind excluse însă și alte categorii de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, prin întâlnirea directă a cererii cu oferta de locuri de muncă, în condițiile unei concurențe loiale și transparente”, ne-a declarat Georgiana Florența Țigănașu, director executiv al AJOFM Ilfov. Ea a făcut referire și la faptul că, deși potrivit legii, absolvenții (adică tinerii de minim 16 ani, care au obținut o diplomă sau un certificat de studii, în una din instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat sau particular, autorizat sau acreditat) au dreptul la indemnizație de șomaj, timp de 6 luni, dacă se înregistrează la AJOFM în termen de 60 de zile, tinerii nu sunt informați și se privează de aceste beneficii. Spre exemplu, doar 250 de absolvenți ilfoveni au solicitat, până acum ajutor de șomaj.

Facilități pentru absolvenți

Fiind în evidența agenției pentru ocuparea forței de muncă, absolvenții care beneficiază de indemnizație de șomaj au o serie de facilități pentru stimularea încadrării în muncă. Astfel, dacă se angajează cu normă întreagă pentru mai mult de 12 luni, în timpul în care absolventul este înregistrat la agenția pentru ocuparea forței de muncă, beneficiază de o primă de încadrare, reprezentând o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării. În plus, dacă absolventul se angajează cu program normal de lucru în perioada de acordare a indemnizației de șomaj, el poate beneficia de o sumă egală cu indemnizația de șomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Condiția este una singură – menținerea raporturilor de muncă pentru cel puțin 12 luni de la data angajării.

Și, nu în ultimul rând, absolvenții pot beneficia de facilități pentru stimularea mobilității, dacă se angajează în perioada în care beneficiază de indemnizație de șomaj. Pentru o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea de domiciliu, absolvenții pot beneficia de o primă de încadrare, egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data acordării, iar dacă se angajează într-o altă localitate, iar urmare a acestui fapt își schimbă domiciliul de reședință, aceștia pot beneficia de primă de instalare, reprezentând o sumă egală cu de șapte ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data acordării.

Atenție la traficul de persoane!

Pentru că s-a adresat cu precădere absolvenților (adică tinerilor – o categorie vulnerabilă în ceea ce privește traficul de persoane) – reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane 

(ANITP) au pregătit un stand special, unde cei aflați în căutarea unui loc de muncă au aflat cum îl pot căuta evitând să cadă în plasa firmele fantomă, promisiunilor ”capcanate”, evitând astfel să ajungă sclavii unor rețele organizate de muncă forțată, exploatare sexuală sau cerșetorie. Comisarul șef de poliție, Petre Brăgaru ne-a declarat că una dintre cele mai noi metode de recrutare la care apelează astfel de rețele organizate, sub pretextul oferirii unui loc de muncă, este comunicarea pe internet, prin rețelele de socializare. Tinerele lipsite de experiența vieții sunt încrezătoare, adesea naive, doresc să devină independente și caută un loc de muncă bine plătit. În aceste condiții, pot ajunge ușor victimele traficului de persoane, iar cifrele ANITP arată că vulnerabilitatea, în cazul exploatării sexuale, în rândul tinerelor de 14-25 de ani, este foarte crescută. Ofertele de muncă în străinătate reprezintă metoda cea mai răspândită de recrutate a tinerelor. La fel stau lucrurile în cazul bărbaților care, de multe ori, din lipsă de informare, ajung victime ale rețelelor de muncă forțate.

Șomajul în Ilfov

Rata șomajului la nivelul județului Ilfov , în luna august 2014, a fost de 1,56. La aceeași dată, numărul total de șomeri înregistrați a fost de 2.680, dincare 1.330 femei.