Transpirația din abundență, mai ales când te afli într-un mediu cu temperatură scăzută, poate fi un bun indiciu că sănătatea ta se deteriorează. Potrivit medicilor, trei din 15 persoane care transpiră des au risc crescut de boli cardiovasculare, în timp ce una din zece persoane se confruntă cu o criză hipoglicemică.

Transpirația are rolul de a menține constantă temperatura internă a  corpului, de a elimina toxinele și de a apăra organismul de infecții. De regulă, transpirația este cauzată de efortul fizic, stresul psihic accentuat, sau expunerea la soare când sunt temperaturi extrem de ridicate. Există, însă, și situații în care acest proces fiziologic se produce excesiv și este declanșat când în mediul în care te afli sunt puține grade. Iar dacă la prima vedere nu dai importanță transpirației la frig, trebuie să știi că sudoarea abundentă poate semnala tulburări serioase ale sănătății organismului. 

Mergi la medic, dacă transpiri mult! 

Atenție! Problemele car­diace se pot datora eforturilor deosebite ale organismului de a se adapta la frig. În acest caz, transpirația apa­re de obicei simetric  în zona axilelor, palmelor, tălpillor și a feței. Indi­fe­rent care ar fi cauza, se impune vizita la medic de urgență și respectarea cu strictețe a indicațiilor spe­­cialis­tului. Transpirația, în sine, nu necesită tratament separat. Ea dispare odată cu tratarea corectă a afecțiunilor care-ți tulbură sănătatea. Vindecarea poate să implice inclusiv psihoterapie sau acupunctură.

Remedii de urgență 

Pentru că transpirația abun­dentă te poate pune în situații stânjenitoare, este musai să o ții sub control până la vindecarea bolilor pe care le trădează. Umiditatea și mirosul neplăcut le poți diminua prin diverse trucuri, ieftine și  la îndemână. Seara, înainte de culcare, fă-ți băi locale cu apă caldă, în care să adaugi trei lingurițe de coajă de stejar. Tot pentru băile locale poți folosi 100 gr de frunze de nuc, flori de soc sau salvie. Local, îți poți pune comprese cu apă florală de portocal. Sau îți poți fabrica un deodorant natural din bicarbonat de sodiu și diverse uleiuri esențiale. Și pudra de talc este un bun absorant natural. Aloe Vera închide porii și frânează dezvoltarea bacteriilor, combătând mirosurile neplăcute. De asemenea, pătrunjelul poate fi un antiseptic excelent, dacă ronțăi frunzele plantei de mai multe ori pe zi. 

Boli pe care le poate indica transpirația

  Atac de pa­ni­că Colică re­nală  Co­lică biliară  Cri­ză hi­po­gli­ce­mică  Hemoragie internă  TBC, pneumonie sau alte tulburări pulmonare  Boli cardiace grave, cum ar fi infarctul miocardic.