Programul educativ “Săptămâna fără calculator”

Micii școlărei se bucură de o scurtă vacanță intersemestrială. Timpul liber îl pot petrece în cel mai plăcut mod, deslușind tainele meșteșugurilor populare, alături de meșterii Muzeului Satului, din București.

Elevii claselor I-IV sunt aș­teptați, în perioada 3-9 noiembrie, la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”, din Capitală, unde vor avea posibilitatea să participe la atelierele interactive, să descopere și să redescopere patrimoniul etnologic. Meșterii Muzeului le-au pregătit micilor vizitatori numeroase surprize, în cadrul programului educativ “Săptămâna fără calculator”. Pe prispa bunicii, de la muzeu, îi așteaptă cei mai iscusiți meșteri de la care vor putea învăța tainele meșteșugurilor populare. Gazdele ospitaliere vor educa elevii în spiritul respectării valorilor tradiționale, în detrimentul accesării excesive a jocurilor și programelor pe calculator.        

Veți desfășura activități care vă dezvoltă creativitatea 

“Proiectul face parte din programul „Vacanță la Muzeul Satului” și este dedicat tinerei generații – preșcolari și școlari care își doresc să învețe din tainele meșteșugurilor populare (pe prispa bunicii, de la muzeu). Acest proiect se desfășoară în săptămâna de vacanță intersemestrială a elevilor claselor  I – IV, cu scopul de a valori­fica timpul liber, în cel mai plăcut mod. Scopul final este implicarea participanților în activități care să le pună în valoare creativitatea și să le dezvolte manualitatea în forme reconfortante din punct de vedere fizic și psihic, pe principii care ulterior pot folosi în diverse domenii ocupaționale. Oferim în acest fel o alternativă față de concentrarea exclusivă din fața calculatorului (totodată, distragerea atenției acestora din fața calculatorului pentru două ore), într-o societate dependentă excesiv de acest mijloc de comunicare. Programul oferă posibilitatea diversificării preocupărilor, exersarea odihnei active în cadrul educației nonformale (îmbunătățirii exerciţiului de atenție la școală) și o implicare efectivă în relațiile interumane, prin socializarea în cadrul activităților propuse de muzeu. Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” desfășoară programe pentru copii și tineri, oferind alternative de petrecere a timpului liber, organizând ateliere interactive, vizite de descoperire și cunoaștere a patrimoniului etnologic. 

Prin paleta de programe oferită publicului larg, se do­rește educarea și formarea prin și pentru cultură, respectarea valorilor tradiționale, descoperirea și redescoperirea patrimoniului (tangibil și intangibil)”, anunță organizatorii programului.   

Ce lucrări puteți realiza? 

Cu materialele primite de la organizatori vă puteți dezvolta abilitățile și etala talentul în diverse domenii. Mai exact, puteți realiza ouă încondeiate, măști populare românești într-un dialog interesant cu măștile populare de teatru japonez, împletituri textile, podoabe populare, icoane pe sticlă, noduri. Trebuie doar să vă înscrieți la unul din atelierele de creație. De asemenea, vă puteți înregistra și la atelierul de “cozonaci și colăcei…să învățăm de mititei”. Grăbiți-vă! La fiecare ate­lier sunt disponibile doar câte 15 locuri. 

Care este programul și cum vă înscrieți la ateliere?  

Maeștrii Muzeului Satului vă așteaptă la ateliere, în fiecare zi, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-11.30 și 12.00-13.30. Înscrierile se fac la telefon: 021/317.91.03, interior 191 și la e-mail:  programeculturale_mnsdg@yahoo.com.  

Participarea la fiecare ate­lier costă 15 lei de persoană.

Organizatorii vă dau materiale de lucru 

Dragi elevi! Pentru ca la final să vă mândriți cu cele mai reușite lucrări artistice, organizatorii vă pun la dispoziție următoarele materiale: 

 lemn, 

 carton, 

 sfoară, 

 materiale textile, 

 condeie pentru încondeierea ouălor, 

 sticlă de 0,5 mm pentru pictura icoanelor.