Cea mai căutată meserie din România

Companiile IT din România pierd milioane de euro pe an pe seama contractelor pe care le refuză potenţialilor clienţi, din cauza lipsei unui număr insuficient de angajaţi capabili să le onoreze. În plus, concurenţa pentru noi recruţi în IT e atât de mare, încât salariile sunt de cel puţin două ori mai ­mari decât media pentru un debutant, iar angajaţii îşi permit, chiar şi în actualul context economic, să migreze de la o companie la alta, pentru o ofertă mai bună. Concluziile la care au ajuns managerii în urma dezbaterilor conduc la ideea că mulţi oameni fug de joburi în IT, deoarece au senzaţia că tot ce trebuie să facă este să stea în faţa calculatorului.

Lege în favoarea dezvoltatorilor ­imobiliari

Senatorul PSD Şerban Nicolae propune, printr-un proiect de lege, scutirea de impozit a clădirilor noi, edificate de către o societate sau o persoană fizică autorizată, exclusiv în scopul comercializării, această scutire fiind până la prima vânzare sau începerea utilizării acestor clădiri. Senatorul PSD precizează, în expunerea de motive, că dezvoltatorul imobiliar construieşte cu forţe proprii, obţinând un produs finit destinat comercializării, ca marfă, în mod similar cu producătorul de mijloace de transport, în schimb există diferinţe de impozitare, având în vedere că impozitarea mijloacelor de transport se realizează după prima înregistrare, înmatriculare, iar la clădiri la finalizarea construcţiei.

Risc crescut de pene de curent

Statele europene s-ar putea confrunta, la iarnă, cu un risc crescut de pene de curent, în urma reducerii drastice a numărului de centrale termice pe bază de gaze naturale, pe fondul situaţiei economice fragile şi a creşterii gradului de dependenţă de energie din surse regenerabile, relatează Bloom­berg. „Furnizarea de energie electrică va fi afectată în mai multe state din Europa în acest an“, se arată într-un studiu al firmei Capgemini, citat de Bloom­berg. „Dacă vom avea o iarnă geroasă, situaţia ar putea deveni foarte tensionată“, a declarat, pentru Bloomberg, Colette Lewiner, analist al Capgemini.

Puzderie de magazine

Totalul magazinelor, atât din comerţul modern, cât şi din cel tradiţional, şi unităţilor HoReCa din România, se situa la finalul anului trecut la 122.101, potrivit firmei Vektor MF, care apreciază că universul de magazine se va reduce, deorece numărul deschiderilor va fi mai mic decât al închiderilor. Tendinţa ultimilor ani în rândul retailerilor mari a fost extinderea pe segmentele de magazine de proximitate şi supermarketuri, trend care va continua şi va afecta în principal magazinele alimentare mici ale antreprenorilor locali. Totuşi, cu doar 1,1% din totalul magazinelor de pe piaţă şi 25% din suprafaţa de vânzare, cele 12 reţele mari de retail cumulau, la finele anului trecut, jumătate din cifra totală de afaceri a pieţei de retail (comerţ modern şi comerţ tradiţional).