Primul tur al alegerilor prezidențiale a consemnat o premieră pentru județul Ilfov, care s-a clasat pe primul loc, la nivel național, în ceea ce privește prezența la vot. Astfel, duminică, 2 noiembrie, 65,38% dintre ilfoveni s-au prezentat la cele 231 de secții de votare, pentru a-și exprima opțiunile pentru unul dintre candidații la funcția supremă în stat. Reporterii noștri au „descins” în aproape majoritatea localităților județului, pentru „lua pulsul” evenimentelor. Ca o concluzie, se poate spune că nu s-au semnalat incidente deosebite, procesul electoral desfășurându-se în limitele normalității. Cu o excepție – numărul neașteptat de mare al alegătorilor înscriși pe listele suplimentare…

 

Buftea

Marian Petrache, președintele CJI: „Am votat pentru o Românie normală”

La Școala Generală nr. 1 Buftea au fost organizate 3 secţii de votare – 9, 10 și 11 –  în care, pe tabla fiecărei clase care le găzduia, erau afișate centralizatoarele cu rezultatele votului pe ore. Florina Istrate, președinta secţiei de votare nr. 11 contorizase la orele 10, primele 20 de voturi ale celor 95 de persoane înscrise pe listă. La secţia 10, votaseră 154 de persoane dintre care 2 pe listele suplimentare. Și tot la secţia de votare nr. 10, a venit la orele 11 fix și Marian Petrache, președintele Consiliului Judeţean Ilfov, să-și exercite dreptul la vot. Pe hol, după ce momentul votării trecuse, Marian Petrache a declarat: „Am votat pentru o Românie normală, pentru ca viitorul copiilor noștri să fie unul bazat pe competență și seriozitate. Doresc să avem o Românie puternică, bazată pe lege, pe fapte, nu pe vorbe, un președinte demn cu care să ne mândrim, și nu o marionetă dirijată de interesele politicienilor din propriul partid. »

 

Măgurele

Tentativă de turism electoral, dejucată

Cu puțin înainte de ora 10.00, echipa noastră a ajuns în orașul Măgurele. Aici am fost întâmpinați de viceprimarul localității, Narcis Constantin. El ne-a povestit că, în jurul orei 8.00 dimineața, în fața secției de votare nr. 31, amenajată în clădirea Liceului Teoretic „Horia Hulubei”, au fost semnalate patru microbuze cu numere de înmatriculare din județul Giurgiu, aparținând S.C. STRADEM. În cele 4 microbuze se aflau în jur de 40 de persoane, care se pregăteau să intre în secția de votare. Demersul lor nu a dat roade, deoarece polițiștii din Măgurele au intervenit și au întreprins cercetări cu privire la motivul prezenței lor a lor acolo. În urma acestei intrevenții, trei dintre microbuze au părăsit locul, cel de-al patrulea fiind reținut pentru investigații suplimentare. Preșe­dintele secției de votare nr. 31, Antoanela Petre, ne-a informat că, până la ora 10.00, votaseră 70 de alegători, dintre care 14, pe liste suplimentare. „Cred că sondajele ne-au lămurit cine va ajunge în cel de-al doilea tur de scrutin. Dar, sunt convins că din această confruntare va câștiga lucrul făcut bine, cu temeinicie. Aceasta este speranța noastră într-o Românie mai bună”, ne-a spus Narcis Constantin (foto), după ce a introdus buletinul de vot în urnă.

 

Otopeni

Puţin până la închiderea urnelor

La Otopeni, cu 30 de minute înainte de ora oficială de închidere a urnelor, la liceul „Ioan Petruș”, la secţia de votare nr. 39, Adrian Achim ordona 10 persoane care veniseră să voteze pe listele suplimentare. Președinta secţiei de votare, Cristina Stoianov, avea pentru orele 19,  912 votanţi din 1.170 înscriși și 309 persoane care votaseră deja pe listele suplimentare.

Cristina Stoianov (dreapta), președinta secției de votare, alături de locțiitoarea ei, Irina Șerbănescu


Popești-Leordeni

Vot cu credință în suflet

Până la ora 13.00, la Școala gimnazială ”Ioan Bădescu” din Popești-Leordeni, unde au fost amenajate secțiile de votare 66 și 67, votaseră, în primul caz, aproape 400 de persoane, dintre care aproape 100 pe liste suplimentare, iar la secția 67, aproape 500 de persoane, dintre care 163 pe liste suplimentare. Pentru urna specială figurau 2 solicitări, iar la ora la care reporterii Jurnalului de Ilfov (JdI) au fost în secție (respectiv – 13.45), erau așteptați reprezentanții Poliției, pentru a participa la deplasarea urnei special de vot. 

Un moment deosebit, surprins de reporterii JDI, a fost acela în care o bătrânică prezentă la vot a făcut, plină de speranța în mai bine, o cruce deasupra urnei, după ce a introdus buletinul de vot. Și, tot în Popești – Leordeni, la secțiile 69 și 70 – amenajate în incinta Liceului ”Radu Popescu” – se prezentaseră la urne, până la ora prânzului aproape 1.000 de alegători din circa 3.200 câți au fost arondați celor două secții de vot.


Chiajna

Primarul Mircea Minea a votat la 7 dimineața

Ora 11:55. La Sala de sport a Liceului Tehnologic „Doamna Chiajna”, din Roșu-Chiajna sunt amenajate secțiile de votare 129, 130 și 131. Pe listele permanente sunt înscriși peste 3.000 de oameni. Președintele secției 129 e Mariana Panfir. Ea spune: „N-am avut evenimente neplăcute. Prezenţa la vot sperăm să treacă de jumătate. Timpul e frumos. Pornirea a fost cumva mai lentă. La ora 10 votaseră peste 100 de oameni. Dar, acum e un flux constant de oameni. Vedeţi, sala e animată. La ora asta, după 12:00 au votat peste 300 de oameni. 

 La Sala Sporturilor Clubului Sportiv „Concordia” se află secțiile 126, 127 și 128. Primele două țin de Chiajna. „La ultima, votează cei din satul Dudu”, afirmă Valentina Petre, locțiitorul secției 127. „Până la ora asta, 12:15, au votat 480 de oameni, plus 70 pe listele suplimentare. Asta, din aproape 1.915 oameni arondați nouă”, a adăugat ea. Eugenia Stanciu, președintele secției, spune: „Până acum, prezenţa e un pic mai mare ca la alegerile europarlamentare”. De la Elena Ilioiu, am aflat că primarul Mircea Minea a votat dis-de-dimineață. Imediat după ora 07:00, la secția 126.


Chitila

9 secţii de votare

La Casa de cultură „Tudor Arghezi”, de pe Șoseaua Banatului, votaseră la ora 10 dimineaţa 157 de persoane din cele 1743 înscrise la secţia de votare 25 organizată acolo. Președinta secţiei de votare, Simona Pîslaru, responsabil cu relaţiile publice ale primăriei Chitila povestește că sunt 9 secţii de votare în orașul Chitila și că, datorită spaţiului generos din casa de cultură, biroul ei și al locţiitoarei sale au fost așezate faţă în faţă cele ale membrilor comisiei de votare, facilitând astfel observarea votului și discuţiile lămuritoare.


Bragadiru

Interes sporit, față de alte alegeri

Aici, forfota alegerilor a fost intensă, către amiază. La sediul primăriei din centrul orașului, cele 5 secții de votare ale circumscripției 25 erau destul de aglomerate. Ora? 14:55. Cornelia Enulescu, președinta secţiei nr. 1 expediase, urmă cu 55 de minute, datele prezenței la urne. Votaseră 570 de persoane, dintre care 138 pe listele suplimentare. Procentul era destul de bun. O singură cerere pentru urna mobilă, fusese rezolvată. Fără nicio problemă. „A fost vorba despre un om cu un handicap sever, nedeplasabil”, a afirmat ea. Iar fluxul de localnici creștea evident, de la oră, la oră. „Nereguli? Niciuna. Niciun om supărat pe viață sau cu chef.  Pe de altă parte, nu știu cum e în alte localităţi, dar aici – interesul pentru aceste alegeri e mai mare, comparativ cu  edițiile lor  trecute”, a conchis Cornelia Enulescu. 


Domnești

O secție mică de vot, cu participare bună

În raidul zilei, am căutat și o secție mai mică de votare, să vdem cum decurg lucrurile. Am găsit-o în comuna cu nume special și frumos al Ilfovului – Domnești. La ora 13:45, ne-am oprit la secția 164. Aici, Bogdan Cojocaru, locțiitor comisiei ne-a dezvăluit că: „Până acum, au votat la noi peste 230 de persoane, cu toți cei de pe listele suplimentare. Prezenţa e destul de bună. Și mai e timp, până diseară. Dintre edilii noștri locali, aici? N-a votat niciunul la noi. E o secţie mică”, încheie el.