Proiectul „Lumea Copiilor”
Un lucru remarcabil, în Ilfov, este sprijinul pe care mai toți primarii județului îl acordă educației și procesului de învățământ. Printre localitățile care se disting, de departe, în acest sens se numără și orașul Pantelimon. Aici, primarul Marian Ivan face tot ce-i stă în putință să ajute ȘCOALA și, mai ales, să sprijine elevii cu probleme sociale. Este o politică oglindită în nenumărate proiecte și programe menite să ridice nivelul de educație al elevilor din localitatea pe care o conduce și, totodată, de recompensare a celor cu merite deosebite.
Suntem în anul 2014, la 25 de ani de la Revoluția din 1989, și sărăcia, din păcate, macină categorii însemnate ale populației. Statisticile, seci, dezvăluie o realitate cruntă: numărul elevilor defavorizați de soartă și de ani de guvernari strâmbe se îngroașă, pe zi ce trece. Devenim campioni la abandonul școlar. Analfabetismul se întinde, inexorabil, metastatic, ca un cancer. Principalul motiv? Cel arătat mai sus: SĂRĂCIA! Părinții au ajuns să nu mai aibă posibilități financiare să-și îmbrace copii, să le cumpere cele necesare, pentru a-i trimite la școală. Statul, prin miniștrii săi, „reformează” de două decenii și jumătate sistemul de Educație, fără niciun rezultat pozitiv. Doar haos și ineficiență. Dar, cel mai important, nimeni nu se îngrijește de acea categorie care, an de an, capătă proporții îngrijorătoare. Elevii care nu mai au posibilitatea să învețe. Drept consfințit de Constituția României.
De aceea, cu atât mai mult sunt de apreciat eforturile pe care le fac gospodarii localităților, care încearcă să suplinească lucrurile pe care guvernanții au „uitat” să le facă. Sau nu vor. Sau nu le pasă…
Lumea copiilor care vor învăța mai bine
Este vorba despre un demers inițiat de un colectiv de profesori de la Școala gimnazială nr. 1, din Pantelimon. Un proiect care a primit tot sprijinul primarului Marian Ivan și al consilierilor locali. Vorbim aici despre un program denumit „Lumea Copiilor”, care se adresează elevilor cu nevoi remediale. Mai pe românește, este dedicat copiilor cu probleme sociale și la învățătură. Despre acest proiect ne-a vorbit directorul școlii, prof. Corina Constanța Păun: „Este un vis mai vechi, al meu, și care, iată, se va îndeplini, datorită deschiderii pe care domnul primar Ivan o are față de noi, cadrele didactice dar, mai ales, față de elevi. El se adresează elevilor cu nevoi remediale și este continuarea unui proiect mai vechi, derulat în cadrul POS-DRU și finalizat în 2011, care privea prevenirea și reducerea abandonului școlar. Este un proiect comunitar, de data aceasta și este susținut cu fonduri din bugetul local.”
O „floare” cu care nu se face primăvară. Dar care schimbă soarta a zeci de copii
Coordonatorul proiectului, denumit atât de inspirat „Lumea Copiilor”, este Doinița Cîntă-Bine, o profesoară deosebit de implicată în viața școlii, „sufletul” și al altor programe pentru elevi, desfășurate în Pantelimon. „Este un program școală după școală. Acest program se va desfășura pe perioada 11 noiembrie 2014-16 iunie 2015. El se adresează unui număr de 40 de copii, dublu față de anii anteriori. Domnul primar a suplimentat locurile. „Grupul țintă” va fi structurat în trei grupe de învățământ gimnazial și una de învățământ primar. Adică, elevi din clasele V-VI, a VII-a și a VIII-a, precum și din clasele II-IV. Sunt copii care au nevoie de sprijin. În recrutarea lor am avut în vedere faptul că, atât clasa a VI-a cât și a VIII-a vor avea, la finele acestui an școlar, evaluarea națională. În acest sens, noi ne-am propus ca țintă să realizăm un progres la învățătură al acestor elevi. Totodată, ne-am orientat în direcția selectării copiilor cu probleme sociale, recomandați de profesorii diriginți și, astfel, în fiecare grupă, vom avea câte zece asemenea cazuri. Avem foarte multe solicitări. De exemplu, la clasa a VII-a avem, ca rezervă, o clasă întreagă. În general, încercăm să includem, atât în acest program cât și în cel denumit „Vacanța Mare”, cât mai mulți copii, de fiecare dată alții, pentru că avem un număr foarte mare de elevi care se încadrează în criteriile de selecție”, ne-a informat prof. Cîntă-Bine.
Profesorii, în luptă cu ignoranța
Așadar, la începutul, sau după terminarea cursurilor, elevii își vor petrece trei ore sub supravegherea celor 16 cadre didactice implicate în proiect, care îi vor ajuta, în primul rând, să-și facă temele și să învețe lecția la zi. În cazul elevilor care au lacune la o materie sau alta, profesorii vor lucra cu aceștia, conform unei programe a Ministerului Educației. În felul acesta, elevii vor avea posibilitatea să recupereze materia pierdută. Totodată, profesorii vor monitoriza, semestrial, rezultatele elevilor, pentru a analiza progresele realizate.
„Elevii înscriși în program vor beneficia și de o masă caldă, consistentă, în fiecare zi și, de asemenea, vor primi și rechizitele necesare desfășurării procesului de învățământ. Facem tot posibilul să nu-i pierdem pe acești elevi”, ne-a precizat prof. Doinița Cîntă-Bine.
O speranță, pentru părinți, o certitudine, pentru copii
Joi, 6 noiembrie, o clasă de la etajul I al Școlii nr. 1, din strada Biruinței, era arhiplină. De data aceasta, însă, nu cu copii, ci cu părinții acestora, care veniseră să completeze formularele de înscriere pentru programul „Lumea copiilor”. Așezați cuminți, în bănci, așteptau cu nerăbdare lămuririle doamnei profesor Doinița Cîntă-Bine, cu privire la modul de desfășurare a activităților din cadrul acestui proiect. Au aflat, astfel, despre sprijinul deosebit acordat de primarul Marian Ivan acestei inițiative, fapt subliniat de toți cei care au luat cuvântul în cadrul acestei întuniri. Profesoara Cîntă-Bine i-a anunțat pe părinți că elevii vor da teste predictive, pentru a se evalua gradul de pregătire a acestora, urmând ca, pe baza rezultatelor, să fie concepută o strategie pedagogică individuală, care să stabilească și țintele propuse cu acești copii. „Noi vrem ca, la sfârșitul anului, să constatăm un progres. I-am luat, să zicem, de la nota 4 sau 5 și i-am adus la 6 sau 7, cel puțin. Ținta esențială este, însă, rezultatul de la evaluările naționale de la clasele IV, VI, și VIII. Prin urmare, vom avea 4 ore de matematică, 4 de română, o oră de fizică și, în primul rând, activități de sprijin”, le-a spus prof. Cîntă-Bine părinților prezenți. La rândul său, directoarea școlii, prof. Corina Păun le-a spus: „Tot ce vă rog este ca să aveți grijă ca elevii să vină la program! Vă rog să-i supravegheați! Este nevoie de continuitate, dacă vor lipsi, rezultatele vor fi nule!”.
Ce ar mai fi de spus? Poate doar să le transmitem un gând bun profesorilor care, fără să se gândească la o recompensă financiară, își vor sacrifica din timpul liber, pentru a-i ajuta pe acești copii să trecă peste un hop al vieții lor, încă atât de fragedă. Iar marea lor recompensă va consta în rezultatele bune ale elevilor și în faptul că au dat societății niște cetățeni bine educați și instruiți. Cinste lor!