Crescătorii de bovine, ovine şi caprine din România, membri ai Federaţiei PRO AGRO, nu sunt de acord cu vaccinarea animalelor din ferme împotriva Bolii limbii albastre (Bluetongue). În acest sens, Federația Națională PRO AGRO, la solicitarea membrilor săi, a trimis o adresă oficială către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a-şi exprima punctul de vedere.
Potrivit adresei, „Problemele de sănătate animală apărute în țara noastră începând cu luna mai a anului curent, coroborate, din punctul nostru de vedere, cu ezitări în procesul de comunicare publică al Autorității Naționale Sanitar Veterinare, au dus la suspendarea statusului de țară cu risc controlat pentru ESB și, automat, la închiderea tuturor piețelor terțe tradiționale ale crescătorilor de animale români, exportatori de bovine, ovine și caprine. Am luat act, de asemenea, din media, de intenția autorităților române de a iniția un program național de vaccinare împotriva bolii limbii albastre, fără ca organizațiile fermierilor din sector să fie consultate. În contextul în care ANSVSA are implementat de mai mulți ani un program specific de supraveghere cofinanțat de către U.E., considerăm că susținerea din bugetul național a unui program de vaccinare împotriva bolii albastre nu se justifică nici sanitar-veterinar, nici financiar și va duce, inevitabil, la prăbușirea definitivă a pieței de export a rumegătoarelor românești, cu consecințe incalculabile asupra întregii agroindustrii românești”, se arată în documentul PRO AGRO. Federaţia mai precizează că boala limbii albastre nu se transmite de la un animal la altul, respectiv nu este contagioasă din punct de vedere sanitar-veterinar, ceea ce înseamnă că vaccinarea nu se justifică, având în vedere că piețele tradiționale pentru export nu acceptă rumegătoare vaccinate.
Exemplul Germaniei
Crescătorii de animale propun adoptarea modelului german, care presupune un program de supraveghere și monitorizare al acestei boli, din 2008, pentru care a solicitat Comisiei Europene sume considerabile din ,,fondurile de urgență”. „Ultima contribuție a U.E. pentru Germania, în vederea eradicării BLUETONGUE, în valoare de 1.000.000 euro, a fost aprobată în martie 2014. România se află în situația Germaniei din anul 2008. În locul instituirii politicii de vaccinare, PRO AGRO solicită demararea unui program similar Germaniei, bazat pe supravegherea culicoidelor, în perioadele de risc, și control serologic subvenționat la efectivele exportate, conform recomandărilor OIE și interzicerea vaccinării”, susţine PRO AGRO. Fermierii susțin că vaccinarea va avea ca efect scoaterea lor de pe piața comunitară, „cel puțin pentru următorii 2 ani”. Ei solicită MADR să ţină cont de poziţia lor şi să interzică vaccinarea împotriva Bolii limbii albastre.