După finalizarea altor trei proiecte despre care Jurnalul de Ilfov a relatat pe larg, Bragadiru a început, recent, încă două noi proiecte, realizate cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile. Ambele au ca dată de finalizare sfârșitul anului viitor.

Managerul celor două proiecte, Ion Jarcalete, a anunțat că, după mai bine de cinci ani de zile de ”activități pentru contractare”, ”pentru că cea mai grea muncă este să ajungi să primești finanțare europeană, nu să derulezi proiectul în sine” – potrivit declarației managerului de proiect – la finele lunii septembrie, respectiv începutul lunii octombrie a.c., s-au semnat contractele de finanțare pentru modernizarea infrastructurii rutiere, refacerea suprafeței carosabile și a trotuarelor aferente și pentru dezvoltarea și modernizarea sistemului de iluminat public, cu rețea subterană, în orașul Bragadiru.

Drumuri moderne

Primul proiect, cu o valoare totală de 47.398.544,88 lei (din care contribuția UE reprezintă 28.132.727,51 lei, contribuția Guvernului României – 6.179.746,62 lei și contribuția eligibilă a beneficiarului – 700.254,57 lei) are ca obiectiv general îmbunătăţirea accesibilităţii ora­șului Bragadiru, a mobilităţii populaţiei, bunurilor şi serviciilor, în vederea dezvoltării economice durabile şi, evident, îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din Bragadiru.

Concret, fluidizarea traficului şi îmbunătăţirea condiţiilor de transport se vor realiza prin modernizarea a 45 de străzi, reprezentând 13,81 km de carosabil dezafectat din oraș, iar sporirea gradului de siguranţă a circulaţiei pietonilor și autovehiculelor – prin amenajarea a peste 35.000 mp de trotuare si trasarea marcajelor longitudinale și transversale. Și, nu în ultimul rând, vor fi asigurate legături mai bune cu reţelele de drumuri naţionale şi judeţene, respectiv DN6, DJ 100A, DJ401A.

Rețea subterană pentru iluminat public

Cel de-al doilea proiect, privind dezvoltarea și modernizarea sistemului de iluminat public, cu rețea subterană, are o valoare totală de 13.130.271,53 lei, din care contribuția UE este de 7.604.379,80 lei, a Guvernului României – de 1.670.408,25 lei, iar cea a beneficiarului – de 189.281,39 lei.

Ca obiective specifice, proiectul urmărește îmbunătățirea siguranței locuitorilor și a vizibilității pe timp de noapte, prin înlocuirea și completarea rețelei publice de iluminat a zonei de acțiune urbană, cu 1.093 de corpuri de iluminat; asigurarea integrității rețelei și prevenirea accidentelor cauzate de stâlpii dezafectați, prin înlocuirea și completarea rețelei publice de iluminat, de asemenea, pentru zona de acțiune urbană, cu aproape 1.000 de ­stâlpi suport și reducerea poluării vizuale, prin trecerea în subteran a 18,5 km de rețea electrică.

Prin asigurarea unei acoperiri uniforme cu infrastructură de iluminat public, cartierele Clinceni, Bulgaru, Centru, Margarina și Eminescu – acum, cu un aspect rural – vor fi integrate și ajutate să îndeplinească funcții urbane la parametri complecși, cunoscând astfel o creștere a valorii adăugate. Pentru că, orice zonă devine mai atractivă, odată cu îmbunătățirea rețelelor de utilități, iar iluminatul public poate oferi perspective noi de dezvoltare a unor zone deteriorate și slab dezvoltate. Amplasamentrul proiectului, care are ca punct central tocmai astfel de zone slab dezvoltate și cu o densitate mare a etniei rome – contribuie și la înlăturarea disparităților în rândul locuitorilor orașului, indiferent de etnia, statutul social sau religia acestora.

Alte trei proiecte implementate cu succes

Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), conceput de edilii orașului Bragadiru, a fost structurat pe cinci proiecte importante, cu finanțare Regio 2007-2013. Așa cum spuneam, trei dintre acestea au fost duse deja la bun sfârșit și au avut ca rezultat ”schimbarea la față” a localității.

Unul dintre proiecte, cel pentru ”Achiziționarea și instalarea sistemului de supraveghere video pentru creșterea siguranței și prevenirea criminalității”, a beneficiat de o finanțare în valoare de 3,638 milioane de lei, din care 2,764 milioane de lei fonduri nerambursabile. S-au amplasat 25 de camere video cu înregistrare permanentă și stocare de date pentru combaterea infracționalității și prevenirea accidentelor rutiere, în zonele considerate de poliția locală că reprezintă un risc ridicat de infracționalitate, în special cele aflate la periferia orașului. O mare parte dintre camere au fost orientate către obiectivele finanțate din fonduri europene, cum ar fi parcul de agrement și zonele dintre blocuri, dar și către obiective publice. De asemenea, au fost amplasate camere la toate trecerile de pietoni și la sensurile giratorii.

Un alt proiect finalizat la Bragadiru a vizat „Modernizarea arhitecturală și peisagistică a spațiilor verzi aferente zonelor de locuințe”. Din iulie 2012, până în martie 2014, au fost modernizate 4,1 ha de teren, ceea ce a presupus plantarea de gazon, de plante perene, arbuști și arbori. Toate acestea au însemnat amenajarea a 3,7 mp de spațiu verde/locuitor. Totodată au fost amenajați 2.640 mp de alei, au fost amplasate bănci, coșuri de gunoi și s-a instalat un sistem de irigare a spațiilor verzi. În total, au fost plantați 1.675 de arbuști și puieți, iar spațiile de recreere ocupă o suprafață de 1.000 mp. Valoarea totală a proiectului a fost de 17,616 milioane de lei, din care 13,909 milioane de lei fonduri nerambursabile.

Ultimul, dar nu cel din urmă proiect implementat cu succes a urmărit amenajarea arhitecturală și peisagistică a Parcului de agrement. Suprafața amenajată este generoasă și are un relief interesant. Noul parc se întinde pe 7,82 de hectare, adică fiecare locuitor al orașului găsește aici 8,4 mp de spațiu verde, „numai al lui”.  Proiectul a presupus investirea a 22,999 milioane de lei, din care fonduri nerambursabile, 18,213 milioane de lei. S-au plantat 6.218 arbuști și puieți, platani, stejari, salcâmi, tei, pini, au fost amenajate 10.015 mp de alei și piste de biciclete, platforme pentru skateboard, fitness, role, foișoare, 3 locuri de joacă pentru copii, cu o suprafață de 1.410 mp, spații de recreere, pe 3.420 mp și s-au amenajat 30 de grătare, cu mese și bănci de stejar, pentru a veni în întâmpinarea amatorilor de picnicuri.