Un control la timp îți poate salva viața
În România, una din opt femei riscă să se îmbolnăvească de cancer la sân. Ținând cont de faptul că maladia reprezintă principala cauză de deces în rândul femeilor din țara noastră, se impun examinări periodice, în scop preventiv.
Dr. Florentina Pescaru, medic specialist oncologie medicală
“Un control la timp înseamnă mai mult timp!”. Acesta este principalul sfat al nostru, al specialiștilor oncologi, atunci când vorbim despre o boală severă și tot mai frecventă în cazul femeilor: cancerul la sân.
Statisticile legate de această afecțiune au devenit din ce în ce mai îngrijorătoare. În fiecare an, aproximativ 7.000 de femei primesc diagnosticul de cancer mamar, maladia fiind și principala cauză de deces în rândul reprezentantelor sexului frumos din România. Și totuși, la capătul acestor cifre pesimiste există și o rază de speranță: 70% dintre cazuri pot fi despistate și tratate până la vindecare printr-o simplă autoexaminare.
Autoexaminarea lunară te ajută să previi maladia
Dacă ai peste 20 de ani, este recomandat să începi să te palpezi, o dată pe lună, cu o săptămână înainte de menstruație. E important să reții că prezența nodulilor nu este neapărat un indicator al cancerului mamar, însă nu trebuie în nici un caz ignorat. Mai mult decât atât, opt din zece noduli sunt benigni (nu sunt cancerigeni), sau doar chisturi mamare (săculeți plini de lichid). Dar, întotdeauna este mai bine ca, atunci când simți orice modificare a sânului să consulți medicul oncolog. Majoritatea formațiunilor care duc, în timp, la apariția cancerului sunt nedureroase și nu incomodează la atingere.
Te poți îmbolnăvi dacă n-au existat astfel de cazuri în familia ta?
Bineînțeles! Ideea că nimeni din familie nu a avut cancer la sân și n-ai de ce să-ți faci griji este o preconcepție greșită. Deși factorul genetic constituie un declanșator însemnat pentru apariția acestei boli, 80% din cazurile de cancer mamar nu au istoricul familial ca factor de risc.
Actualmente, vârsta este un pericol tot mai mare. De pildă, dacă ai peste 65 de ani, ai un risc de două ori mai mare să te confrunți cu diagnosticul cancerului mamar decât o femeie de 40 de ani. La fel, în perioada de premenopauză, în jurul vârstei de 45-49 de ani și postmenopauză, incidența acestuia este mult mai mare. Printre alți factori de risc se numără și primul ciclu precoce dinaintea vârstei de 12 ani, menopauza întârziată (după 55 de ani) și, bineînțeles, un stil de viață neglijent, neechilibrat, caracterizat prin excesul de cafea, tutun, sedentarism și obezitate.
Semne că ai putea avea cancer la sân
Există mulți indicatori care te avertizează că ai putea avea cancer la sân. De exemplu, în cazul cancerului mamar inflamator simptomatologia este asemenea unei infecții. Sânul prezintă inflamații și roșeață, pielea devine maronie, poate prezenta cruste și descuamări sau capătă aspectul cojii de portocală. Sânii își pot schimba dimensiunea în mod vizibil și devin drastic asimetrici. Apar modificări și la nivelul mamelonului. Acesta își schimbă forma, culoarea devine mai intensă și pot apărea scurgeri.