Metrou între Voluntari și Bragadiru?!

România a înaintat Comisiei Europene o serie de proiecte care ar urma să fie finanțate dintr-un fond special de 21 de miliarde de euro, destinat investițiilor strategice în Uniunea Europeană. Printre aceste proiecte de investiții, care interesează nemijlocit județul Ilfov, se numără și o autostradă de centură pentru Capitală, cu o valoare estimată de 1,6 miliarde de euro, alături de două magistrale de metrou, una către Otopeni (1,3 miliarde de euro), iar cealaltă între Voluntari și Bragadiru, cu o valoare de 3,1 miliarde de euro. Cea mai importantă investiţie pentru care România cere bani din acest fond de 21 de miliarde de euro este Autostrada Montana, care va parcurge România de la vest la est, prin nordul ţării, proiectul având un cost estimat la 7,5 miliarde de euro.

Agenție pentru bunurile confiscate

Agenţia pentru administrarea bunurilor sechestrate în cadru procesual – penal va fi înfiinţată în cadrul Ministerului Justiţiei. Potrivit MJ, noua structură va deveni operaţională până la sfârşitul lunii martie 2015 şi va dispune de 30 de posturi, rolul ei fiind de a administra bunurile sechestrate în cadrul unor proceduri penale, activitate care, în prezent, este realizată de mai multe instituţii, ceea ce creează dificultăţi în gestionarea şi, ulterior, valorificarea acestora. De asemenea, noua structură va avea un rol de coordonare şi decizie în activitatea de valorificare a bunurilor confiscate, în cooperare cu ANAF.

Încă o amânare de la Guvern

Guvernul va amâna din nou, până la finele anului viitor, alocarea de cupoane sociale pentru educaţie, destinate preşcolarilor din familii cu venituri mici, şi nu va acorda nici anul viitor, aşa cum era obligat prin lege, 500 euro pentru educaţia permanentă a fiecărui nou-născut. Guvernul va amâna şi termenul de la care trebuie asigurată finanţarea de bază în învăţământul preuniversitar particular şi confesional acreditat, relevă un proiect de ordonanţă de urgenţă.

A crescut producția industrială

Producţia industrială a crescut în primele zece luni cu 7%, ca serie brută, şi cu 8% ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Creşterea din primele zece luni a fost susţinută de evoluţia industriei prelucrătoare (+8,4%) şi industriei extractive (+1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 4,2%. „Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (+12,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+9,0%), industria bunurilor intermediare (+4,4%) şi industria bunurilor de uz curent (+4,2%). Industria energetică a scăzut cu 2,0%”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).