Dacă te-ai hotărât să ceri binecuvântarea preotului pentru căsătorie, anul acesta, ia în calcul faptul că rânduielile bisericești nu permit oficializarea cununiei religioase, în orice zi a anului. În plus, există și anumite perioade în care te poți purifica spiritual ținând post. Care sunt acestea?  

Când nu trebuie să mănânci de dulce   

Fără băuturi alcoolice, ouă, lapte și produse lactate, carne și preparate din carne, în fiecare zi de miercuri și vineri, din cursul anului! Doar zilele notate în calendarul ortodox cu Harți îți dau dezlegare. Aceleași restricții sunt și în perioada Postului Sfintelor Paști, care va începe la data de 23 februarie și se va încheia pe 11 aprilie. Marea sărbătoare a Învierii Domnului va fi prăznuită pe 12 aprilie. De asemenea, între 8 și 28 iunie trebuie să-ți purifici trupul și sufletul, prin post. Biserica Ortodoxă a decis ca la această dată să fie ținut postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, post a cărui dată variază de la un an la altul, în funcție de ziua Cincizecimii, sau ziua în care Duhul Sfânt a pogorât asupra creștinilor credincioși după Învierea Domnului Iisus Hristos. Sărbătoarea este cunoscută ca Ziua Rusaliilor. Și în primele două săptămâni ale lunii august e indicat să ții post. Este vorba despre postul Adormirii Maicii Domnului. Din 14 noiembrie și până la data de 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, de asemenea, e musai să te abții să consumi alimente pe bază de carne, lapte, ouă, ulei și băuturi alcoolice. Excepție fac doar dezlegările. Plus încă două zile excepționale: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuită la data de 29 august și Înălțarea Sfintei Cruci, al cărei praznic va avea loc pe 14 septembrie. 

Completează posturile prin rugăciune 

Nu uita că, pe lângă postul la mâncare, trebuie să-ți înfrânezi și poftele, instinctele și pornirile inferioare ale trupului. Completează fiecare zi de post cu rugăciune, mărturisirea păcatelor, căință, smerenie și milostenie. 

Zilele în care preotul nu te cunună 

Fără îndoială, nunta este evenimentul cel mai important din viața ta. Este momentul care îți aduce bucurie și împlinire. Ai grijă, însă, să nu planifici marele eveniment într-o zi de post. Toate zilele enumerate mai sus, toate zilele praznicelor împărătești și ajunul lor sunt zile în care nu se oficiază nunți. Nici în săptămâna lăsatului sec de carne, adică între 15 și 21 martie, nu poți să faci nunta. Postul Sfintelor Paști (din 11 februarie până în 11 aprilie), Săptămâna Luminată (respectiv, 13-19 aprilie) trebuie să le petreci în rugăciune, cu smerenie, căință și mâncare de post. Preotul nu te cunună nici în perioada 25 decembrie – 6 ianuarie, adică din ziua Nașterii Pruncului Sfânt Iisus Hristos, până la Botezul Domnului, săvârșit de Sf. Ioan Botezătorul, în apa Iordanului.  

Când poți să-ți botezi copilul? 

Teoretic, nu există nicio inter­dicție privind botezul. Copilul poate primi Taina Sfântului Botez prin care i se șterge păcatul strămoșesc și devine membru al Bisericii Creștin Ortodoxe, în oricare zi din an. Dar în zilele de post nu se pot organiza petreceri și evenimente festive prin care familia să sărbătorească evenimentul. Ceea ce înseamnă că, dacă vrei să te bucuri împreună cu cei dragi inimii tale de o atmosferă aparte, trebuie să alegi o zi cu dezlegare la toate mâncărurile. Totuși, decizia rămâne la latitudinea preotului care va săvârși botezul, așa că, e musai să stabilești împreună cu duhovnicul ziua botezului copilului.  

Sărbători bisericești naționale 

Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor, este ziua în care sunt pomeniți și se fac pomeni pentru luptătorii români, căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea țării și a poporului. Înălțarea Domnului va fi prăznuită pe 21 mai.

Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat – este considerat Ocrotitorul României și va fi prăznuit și cinstit în toate bisericile creștin ortodoxe, pe 30 noiembrie.


Rugăciune la început de an

Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, 

Izvorul vieții și al nemuririi, 

Făcătorul a toată făptura văzută și nevăzută, 

Care ai pus vremile și anii întru a Ta stăpânire 

Și îndreptezi toate cu iconomia Ta cea cerească 

Și întru tot bună, 

Mulțumesc Ție pentru îndurările minunate pe care le-ai făcut asupra mea, 

În toată vremea trecută a vieții mele. 

Te rog, întru tot, Îndurate Doamne: 

Binecuvintează cununa anului ce a sosit cu bunătatea Ta

Și păzește pe binecredincioșii creștini de pretutindeni, 

Pe păstorii și învățătorii mei. 

Înmulțește zilele vieții mele,

Întru sănătate deplină sufletească și trupească, 

Și-mi dăruiește sporire în toate faptele cele bune. 

Dăruiește de sus bunătățile Tale întregului Tău popor: 

Sănătate și mântuire și întru toate bună sporire. 

Sfântă Biserica Ta, 

Țara asta cu toate orașele și satele, 

Izbăvește-le de toată reaua întâmplare, 

Dăruindu-ne tuturor pace fără de tulburare. 

Întărește-ne, Doamne, 

Întru iubirea Cea către Tine și întreolaltă, 

Ca să ne învrednicim cu inimă curată 

Totdeauna a aduce mulțumire Ție, 

Părintelui Celui fără de început, 

Și Unuia Născut Fiului Tău,

Și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, Dumnezeului Celui slăvit întru o ființă, 

Și a cânta preasfântului Tău nume: 

Slavă Ție, Dumnezeului și Binefăcătorului nostru, în vecii vecilor! Amin!