O fi oraşul Buftea renumit pentru cinematografie şi nu pentru poezie, dar aceasta nu înseamnă că aniversarea poetului nepereche, Mihai Eminescu, putea trece neobservată. Iar elevii şi cadrele didactice ale Şcolii gimnaziale nr. 1 au făcut tot posibilul nu numai să nu treacă peste aniversare, dar şi să marcheze un ţăruş în istoria serbărilor şcolare buftene.
În Ilfov, locul 4 din 70!
Ştiam de serbarea care va avea loc la Centrul Cultural, de pe pagina Şcolii Gimnaziale nr. 1, deschisă pe o reţea de socializare, pentru că este printre puţinele instituţii de învăţământ care acordă un loc important comunicării sub orice formă. Când Jurnalul de Ilfov a primit şi invitaţia de a participa, bucuria s-a dublat. Nu am scris niciodată despre Şcoala Gimnazială în mod special, pentru că nu s-a ivit ocazia până la acest spectacol dedicat naşterii lui Mihai Eminescu. Iar, ea, şcoala, şi-a văzut conştiincioasă de menirea ei: educarea copiilor sau, cum ar spune un părinte: «Dascăli minunaţi care ne învaţă copiii despre adevăratele valori!». Conform celor scrise pe site-ul şcolii, în statistica recentă a Ministerului Educației Naționale și Inspectoratului Școlar Județean Ilfov, privind „Date calitative despre școlile gimnaziale”, Școala Gimnazială Nr.1 Buftea, este pe locul 4 din 70 școli, la nivelul județului, privind diferența de evaluare între media claselor V – VIII și media obținută la Evaluarea Națională în anul 2013.
La nivel de țară, Școala Nr.1 ocupă locul 272 din 5.857 unități școlare. Școala nr. 1 Buftea are 8 structuri, în care învaţă 1.470 elevi, preşcolari şi antepreşcolari, îndrumaţi de 93 cadre didactice şi îngrijiţi de 40 de angajaţi, reprezentând personal nedidactic şi auxiliar. Şi, aşa cum spune directorul şcolii, profesoara de limba română, Aretinica Rudeanu, «din atâţia copii i-am putut selecţiona pe cei mai buni şi, alături de cadrele didactice ale şcolii, să putem pregăti în două săptămâni acest spectacol. Ba chiar şi să facem două repetiţii generale înainte de această zi aniversară».
«Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie !»
Prezentat de directorul şcolii, spectacolul a avut de toate: poezie, muzică şi dans, împletite cu un fir roşu de emoţie, de fapt, un proiect educaţional în parteneriat cu Centrul Cultural şi Primăria Buftea, după cum spune Aretinica Rudeanu, unde au fost implicaţi de la preşcolari până la elevii de clasa a VIII-a. «Nu am mers până la poezia filozofică, pentru că nu se preta pentru vârsta copiilor». Motivaţia spectacolului mi-a plăcut aşa cum a fost exprimată de profesoara Aretinica Rudeanu: «Se împlinesc astăzi 165 de ani de la naşterea poetului care a pus semnul geniului pe limba şi spiritualitatea poporului său. Ne-am adunat elevi, preşcolari, cadre didactice şi părinţi pentru a realiza un program care să transmită sentimentul neuitării marilor valori, «pe oamenii deplini ai neamului», cum ar fi spus Constantin Noica.».
Şi apoi, poezie cu poezie, de la elevii clasei I ai învăţătoarei Elena Seciu, la drăgălăşenia copiilor de grădiniţă şi de la clasa pregătitoare, ai învăţătoarelor Elena Seciu, Paula Mirea şi Ana Stroe, ne-am regăsit, poate, în timiditatea interpretării la pian a Alinei, din clasa a V-a, şi a «Somnoroaselor păsărele». Natura, timpul, copilăria au fost exprimate de elevii clasa a II-a, îndrumaţi de învăţătoarea Nicoleta Florea, pentru ca întreaga asistenţă să fie răscolită şi să se înfioare auzind-o pe învăţătoarea Mariana Tănase şi a ei «Sara pe deal». Delicateţea versurilor eminesciene a fost exprimată, în dans, de preşcolarii de la grădiniţa 2, îndrumaţi de educatoarea Nela Zamfir, cu un dans inspirat din «Sara pe deal». Am trecut apoi «Pe lângăplopii fără soţ» şi «Revedere», interpretate la vioară de profesorul Sorin Ene şi Mirela Dragomir, din clasa a IV- B. Poeziile «Rugăciune» şi cântecul «Fiii lacrimilor» au fost aduse pe scenă de Ana Ciubotariu (clasa a IV-a), colega ei Dalia, din clasa a VIII-a şi de înv. Mariana Tănase. Era cât pe ce să ascultăm cele 98 de strofe al Luceafărului, învăţate de elevii clasei a IV-a ai înv. Elena Feraru, pe care i-a acompaniat la pian Ana Columbeanu clasa A VIII-a, cu Sonata lunii de Beethoven. Apoi, pentru că valsul se pare că i-a plăcut şi lui Eminescu, în drumurile lui la «Viana» (denumirea vremii pentru Viena), Marius Ene şi Estera Dobrică au alunecat uşor pe scenă, spre încântarea unei săli devenite arhipline, între timp.
«Despre partea închinării însă, Doamne, să ne ierţi»
Despre patriotism şi patriotarzi aşa cum învaţă elevii la şcoală, ştim din Scrisoarea a III-a, iar întâlnirea dintre Baiazid şi Mircea cel Bătrân ne-a fost adusă aminte de elevii clasei a V-a D şi înv. Octavia Praz. Le-a urmat «Doina», recitată de Robert Popescu din clasa a VII-a, B şi Passacaglia lui Händel, la pian cu Ana Columbeanu. Atmosfera s-a mai înviorat odată cu grupul vocal Angelo pentru care, îndrumătorul lor, prof Cristian Tănase a compus negativele pentru «Pe lângă plopii fără soţ» şi «Mai am un singur dor». Excelentă ideea profesorului Tănase, care a atenuat tristeţea versurilor, nu şi frumuseţea lor. Am cântat cu spectatorii de lângă mine «Atât de fragedă» interpretată la chitară de Adina Pârvu şi prof. Tănase. Dorul de Eminescu a încheiat maiestuos spectacolul duetul alcătuit între prof.Mariana şi Constantin Tănase. Un spectacol unic, aproape perfect, din care a răzbătut rigoarea şi calitatea, dar şi buna pregătire a copiilor la orele de limba română. Şi, în afară de cuvintele de laudă ale Jurnalului de Ilfov, stau mărturie cele peste 115 aprecieri şi felicitări exprimate pe pagina fb a şcolii, la fotografiile postate. Respect!