Sfaturi creștine

William Shakespeare  spunea: “Sunt fericit întotdeauna. Știi de ce? Pentru că nu aștept nimic de la nimeni. Să aștepți, întotdeauna doare. Iubește viața, fii fericit și zâmbește întotdeauna. Trăiește și amintește-ți: înainte să vorbești, ascultă, înainte să rănești, simte, înainte să urăști, iubește, înainte să renunți, încearcă, înainte să mori, trăiește”. 

Viața este un drum perpetuu, pe care-l parcurgem căutând, fără încetare, fericirea și toate sentimentele frumoase, profunde, care ne îmbogățesc viața. Acea îm­plinire care pentru mulți pare a fi un ideal de neatins. Și totuși, fericirea există, nu este doar un vis frumos. Sentimentul acesta profund de bine, de mulțumire, de bucurie și împlinire, se află în fiecare dintre noi și ne conduce pe cele mai înalte trepte ale vieții. Dar pentru a avea inimile pline de fericire, înainte de toate, trebuie să atingem virtutea împlinirii spirituale. Să avem o legătură trainică și solidă cu Dumnezeu, să fim în comuniune cu Tatăl Ceresc.

Descoperă frumusețea și iubirea lui Dumnezeu 

Nu putem să ne bucurăm de împlinirea tuturor dorințelor, iar fericirea să devină virtutea supremă, fără să avem sentimente creștine și fără să parcurgem importanți pași ai sufletului, care să ne deschidă calea către prietenia cu Dumnezeu. Desigur, acest traseu va fi străbătut anevoios. Mai ales de către cei care până acum nu L-au căutat și nu L-au ascultat pe Domnul și încă nu știu să aprecieze darurile și frumusețile vieții pe care Le-a revărsat peste ei. Așadar, dacă te numeri printre cei care nu au cunoscut împlinirea spirituală, nici uman nu vei fi împlinit. Nu poți face nimic fără credință, fără ajutor divin. Caută iubirea lui Dumnezeu și vei observa cum din izvorul iubirii sfinte a Tatălui Creator vei fi înzestrat cu puterea de a merge mai departe, indiferent de situația grea, delicată, complicată, în care te zbați zi de zi. Dumnezeu te iubește pentru ceea ce este în tine și îți va călăuzi pașii spre înfăptuirea lucrurilor bune, îți va dărui gânduri frumoase și te va ajuta să găsești adevărata fericire. Trebuie doar să descoperi frumusețea vieții Sale și iubirea părintească pe care ți-o poartă.    

Iubește-L cu o iubire pură 

Adevărata ta măreție este să-L iubești pe Dumnezeu. Dacă gura ta se va umple de lauda pentru Dumnezeu și dacă inima ta, va fi plină de dragoste pentru Domnul Dumnezeul Tău, totul în viața ta se va contura frumos. Această iubire curată este sfințită prin har divin și va avea numai roade bune. Căci, după cum ne îndrumă scrierile bisericești, “Cine iubește pe Dumnezeu cu toată inima sa, cu tot sufletul său, cu tot cugetul său se unește cu Dumnezeu în mod deplin”. Asta presupune să fii bun la suflet, să-ți umpli inima cu dragoste de Dumnezeu, să fii milostiv și să ajuți oamenii în suferință, să încerci să-i ridici pe cei căzuți, să-i îndrepți pe necredincioși pe calea cea bună a credinței, să ierți și să sporești dragostea față de semenii tăi.      

Recunoaște că ai greșit și cere-I iertare

Nu există om fără de păcat, deci nici tu nu trăiești fără să greșești în fața Celui care te-a creat, ți-a dăruit viață pe pă­mânt. Important este să-ți conștientizezi gândurile, vorbele și faptele care nu fac cinste frumosului, binelui și mai ales, lui Dumnezeu Tatăl, să ai o cugetare smerită, să-ți recunoști propriile greșeli și să te căiești cu adevărat pentru ele. După cum ne mărturisesc sfinții părinți, ”Cel ce își simte păcatele este mai bun decât unul care, prin arătarea sa, este de folos lumii întregi. Și cine s-a învrednicit să se vadă pe sine așa cum este, e mai bun decât unul care s-a învrednicit să vadă îngeri’’. 

Acceptă cu cinste și demnitate toate încercările vieții  

Însuși Iisus Hristos este un model în acest sens. El s-a lăsat răstignit pe Cruce, iar prin vărsarea sângelui Său ne-a deschis calea spre lumină și viață veșnică. Amintește-ți acest lucru ori de câte ori te încearcă gânduri și sentimente meschine, întunecate și poartă-ți cu aceeași demnitate crucea cea de toate zilele. Oricât de grele ar fi încercările care se năpustesc asupra ta, nu uita că cerurile sunt deschise pentru tine prin jertfa lui Hristos și, într-o bună zi, liniștea, pacea și împlinirea vor domni peste tine. 

Mulțumește-I 

Dumnezeu pe toate le rânduiește spre folosul tău. Nu uita să-I mul­țumești pentru sănătatea, familia, oamenii care te înconjoară, pentru că au un rol extrem de important în viața ta, rezultatele bune la școală sau serviciu și pentru tot ceea ce ai primit în dar de la Domnul, care-ți poartă de grijă întotdeauna, ca un tată iubitor. Mulțumește-I cu o mulțumire sinceră, rostită din adâncul sufle­tului și străduiește-te să trăiești o viață curată. Toa­tă frumusețea divină se va revărsa peste tine și cei dragi inimii tale. 

Cere-I ce ai nevoie 

Nu omite să-I ceri lui Dumnezeu să te lumineze, să-ți dea ceea ce ai nevoie, pentru ca acțiunile pe care le săvârșești să fie încununate cu succes. În pofida obstacolelor, crede în ajutorul Lui și roagă-L să răspundă nevoilor tale. Pentru El este o plăcere să împlinească voia ta, iar rugile pe care i le adresezi vor fi adevărate minuni care-ți vor împlini visele.