Tâncăbești

Miercuri, pe 18 februarie a.c., la orele 8.54, ISU București-Ilfov a fost alertată de cadrele didactice de la Școala Generală nr. 1 din Tâncăbești. Motivul? În acea dimineață, profesorii școlii au constatat că tot mai mulți elevi, din săli de clasă diferite, au început să se simtă rău, acuzând amețeli și stări de leșin. Totodată conducerea școlii a alertat și primăria Snagov, care administrează unitatea de învățământ.

Primul sosit la fața locului a fost primarul Marian Oancea, care a constatat că toți elevii fuseseră evacuați, de urgență, din clădirea școlii, 21 dintre aceștia, precum și un cadru didactic fiind în pragul leșinului. La scurt timp, au apărut trei echipaje SMURD, urmate de trei Salvări ale Serviciului de Ambulanță București Ilfov, o autospecială pentru transport victime multiple și un elicopter al MAI, care le-au acordat victimelor asistență medicală. Dintre acestea, 17 elevi au fost transportați la spitalele Grigore Alexandrescu, Floreasca și Elias, din Capitală, unde s-au făcut investigații medicale. Pentru că, în interiorul școlii se simțea un miros puternic de clor, inițial s-a avansat ipoteza că aceștia ar fi fost intoxicați cu vapori ai acestei substanțe. Dar, surpriză…

Elevii, intoxicați cu monoxid de carbon

În urma analizelor efectuate în unitățile spitalicești, s-a constatat că cei 17 copii de la Tâncăbești, împreună cu o profesoară, suferiseră o intoxicație cu monoxid de carbon. Bineînțeles, toate privirile s-au îndreptat către cele două centrale termice care asigură încălzirea școlii. Au fost efectuate măsurători ale nivelului de monoxid de carbon în toate cele nouă săli de clasă și s-a constatat, în unele dintre acestea, situate atât la subsol, unde se află centralele, cât și la parter, creșteri ale valorilor normale. Numai că, surprizele au continuat să apară.

Fenomene ca în „Twin Peaks”…

Cel puțin așa caracterizează ceea ce a urmat primarul Snagovului, Marian Oancea. „Avem două centrale, una de zi și una de noapte, care funcționează pe rând. Amândouă sunt centrale cu tiraj forțat. Toate gazele de ardere sunt, prin urmare, evacuate integral, în exterior. Aceste centrale au toate reviziile făcute și toate avizele de funcționare, la zi. Absolut toate! Dovadă că nu am avut niciun fel de probleme la verificările făcute de polițiști. Timp de 7 ani, de când au fost montate, aceste centrale nu ne-au creat nicio problemă. Ceea ce mi se pare mai mult decât ciudat este faptul că măsurătorile făcute în încăperea unde se află cele două centrale nu au semnalat prezența unor valori anormale de monoxid de carbon. În schimb, în cele nouă săli de clasă, am avut cel puțin un copil care a avut respectivele simptome. Absolut inexplicabil. Parcă am fi în Twin Peaks!”, povestește primarul.

Bineînțeles, primul lucru pe care l-au făcut autoritățile sosite la fața locului a fost să verifice centrala. Așa cum ne spunea Marian Oancea, în camera centralei, nu s-a depistat prezența monoxidului de carbon. S-au făcut cercetări amănunțite în această privință.

Centralele termice au funcționat normal !

În ziua următoare incidentului, la Tâncăbești s-au prezentat specialiștii ISCIR, instituția abilitată efectueze controlul insta­lațiilor și centralelor termice și care emite avizele de funcționare. „Reprezentanții ISCIR au demontat centralele, au controlat toate conductele, țevile, fitingurile, absolut tot. Au constatat că totul funcționează în parametri. Nu ne-am mulțumit cu acest rezultat. Am luat încă o măsură suplimentară și am trimis centralele la bancul de probă al Romstal, unde se află în prezent (20 februarie – n.r.). Ele au fost testate la temperatura maximă, de 80 de grade și, până acum, nu a fost depistată vreo defecțiune! Aici este marea problemă. Nimeni nu înțelege ce se-ntâmplă! Dacă am fi găsit vreo anomalie, am fi remediat‑o, dar așa nu avem nicio cauză a incidentului din 18 februarie! Mai îmi pun o întrebare: cum a ajuns monoxidul în toate sălile de clasă, iar în încăperea centralei era absent? Mai mult. Monoxidul de carbon este mai greu decât aerul, cum se putea el ridica pentru a ajunge la etajul de deasupra centralei?”, se întreabă, nedumerit, primarul din Snagov.

A fost montată o centrală nouă

Duminică, 22 februarie, la școala de la Tân­căbești s-a întrunit o comisie condusă de prefectul județului, Da­­niel Rășică și formată din reprezentanți ai instituțiilor publice ju­de­țene implicate în acest caz. În urma dis­cu­țiilor a fost luată hotărârea ca cele două centrale vechi să fie schimbate. „Am achiziționat o centrală nouă, mult mai performantă, acum se lucrează la montarea acesteia. A fost aleasă această variantă pentru liniștea părinților și a elevilor. Vechile centrale, după spusele domnului prefect, vor fi duse la verificare la Petroșani, unde există un institut specializat în domeniu. Totodată, am reziliat și contractul cu firma care asigura mentenanța centralelor termice. ­Cursu­rile urmează să se reia deîndată ce se vor face verificările pentru buna funcționare a noii centrale”, ne-a declarat, telefonic, viceprimarul comunei Snagov, Toma Nichita.

În concluzie, în ciuda faptului că, deocamdată, nu s-au putut determina cauzele acestui incident, care ar fi putut avea repercusiuni grave asupra vieții și sănătății elevilor de la Școala nr. 1 din Tâncăbești, autoritățile sunt optimiste. Ele speră ca soluția adoptată să fie cea mai adecvată, urmând ca cercetările să continue pentru a se putea stabili cauza, sau cauzele acestei întâmplări cu tente „paranormale”. De asemenea, pentru o perioadă, va fi monitorizată funcționarea centralei. Totodată, potrivit spuselor directorului școlii, Anca Sandu, care, trebuie subliniat, a acționat cât se poate de oportun și eficient în rezolvarea crizei, orele de curs pierdute vor fi recuperate în săptămânile următoare.