Ziua de 28 februarie este una aniversară pentru protecţia civilă din ţara noastră, iar anul acesta s-au împlinit peste opt decenii de când Regele Carol al II-lea a semnat, în 1930, Înaltul Decret Regal de înfiinţare a primelor structuri cu atribuţii de protecţie civilă.

Trei ani mai târziu, a fost publicat în Monitorul Oficial Regulamentul Apărării Pasive contra atacurilor aeriene. Şi, pentru a sărbători, Inspectoratul general pentru Situaţii de Urgenţă a organizat, la nivel naţional, mai multe evenimente prin care opiniei publice să i se facă cunoscute originile apărării civile, misiunile la care cei din IGSU au luat parte, precum şi pe cei care compun IGSU. Priorităţile ­IGSU au fost, de asemenea, aduse la cunoştinţa opiniei publice.

O săptămână plină de evenimente

Pentru o mai mare vizibilitate din partea publicului, evenimentele aniversare au început încă de luni, 23 februarie, când, la Muzeul Naţional al Pompierilor a fost vernisată expoziţia fotodocumentară „Scurt istoric al Protecţiei Civile” care va rămâne deschisă până la sfârşitul lunii martie.

Apoi, pe 27 februarie, la Liceul de Artă „Dinu Lipatti”, din Piteşti, muzeografi de la Muzeul Naţional al Pompierilor în colaborare cu specialiştii Centrului Cultural al Ministerului Afacerilor Interne au susţinut lecţii cu tematică specifică apărării civile.

În paralel, tot pe 27 februarie, o sesiune internă de dezbateri dedicată aniversării a fost organizată la Centrul Naţional de Perfecţionare a Pregătirii pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă.

Lecţii în 13 şcoli şi „Porţi deschise”

 

Pentru a familiariza cât mai bine copiii cu ceea ce înseamnă protecţie civilă, specialiştii IGSU în domeniul preventiv au organizat lecţii informativ-educative în 13 şcoli bucureştene, ocazie cu care au fost „predate” informaţii privind regulile şi măsurile de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Apoi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov, pe 28 februarie, a organizat o demonstraţie a tehnicilor de intervenţie cu ajutorul cărora serviciile profesioniste din Capitală participă la misiuni de salvare. Şi la nivel local toate inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi-au deschis porţile, pentru a prezenta opiniei publice tehnica de intervenţie şi modul de utilizare, odată cu înmânarea unor materiale informative preventive, specifice tipurilor de risc.