Proiect european POSDRU

Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Ilfov a anunțat finalizarea proiectului ”Măsuri integrate de modernizare şi armonizare a proceselor serviciului public de ocupare, în vederea eficientizării activităţii şi reducerii duratei de furnizare a serviciilor specializate către cetăţeni”, cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013, derulat de agenție, în calitate de beneficiar.

Concret, obiectivul proiectului a urmărit creșterea eficienței în activitatea specifică a 4 agenţii pentru ocuparea forţei de muncă din județele Ilfov, Ialomiţa, Giurgiu şi Constanţa. S-a avut în vedere reducerea duratei de furnizare a serviciilor specializate către cetăţeni, care a fost obținută prin crearea unor fluxuri organizaţionale prin utilizarea  tehnicii de calcul avansate şi a unor metode moderne de management.

Bilanț, la final de proiect

Se poate vorbi acum, la terminarea proiectului, despre schimbări  calitative fundamentale petrecute în activitatea celor patru agenții județene pentru ocuparea forței de muncă. Ele au fost, astfel, sprijinite în demer­surile de creștere a efi­cienței  activității și în spo­rirea calității și tran­s­parenței serviciilor prestate. În acest scop, au fost efectuate 4 studii de analiză informațională, or­­ganizațională și de prognoză privind poziția Sistemului Public de Ocupare a forței de muncă, confruntarea cu cerințele de pe piața muncii, analizându-se cu precizie situația existentă la nivelul acestor instituții.  În cadrul fiecăreia dintre cele patru agenții au fost realizate reproiectări ale managementului și informației. S‑au creat 12 puncte de tip ”self-service” și un sistem informatic de tip portal web, cu o secțiune de evaluare psihologică Cognitrom Assessment System (baterie de teste psihologice).  Rezultatele astfel obținute au fost, ulterior, monitorizate. Șaizeci și șapte de persoane din cadrul celor 4 agenții au urmat cursuri de instruire, menite să le familiarizeze cu noile transformări organizaționale. Acestea au putut, astfel, să aprecieze pozitiv  avantajele ce au decurs din modificările respective, în urma familiarizării cu funcționalitățile sistemului informatic. În acest sens, sunt de men­ționat  secțiunea  de sistem tip ”self – service” și platforma de evaluare psihologică Cognitrom Assessment System, care au avut ca scop dimi­nuarea rezistenței la schim­­­­bare și familiarizarea cu noile transformări la nivel institutional. Totodată, 43 de agenții teritoriale pentru ocuparea forței de muncă au fost informate cu privire la obiectivele proiectului, împreună cu alte 5.000 de persoane, ca urmare a participării la campanii de promovare și informare la nivel județean.