Prevederi în noul Cod fiscal

Modificările din noul Cod fiscal aduc prevederi noi în privința impozitelor locale. Potrivit acestora, responsabilitatea majorării sau reducerii impozitelor și taxelor va sta în sarcina autorităților de la nivel local.

„Dacă vreţi, taxele nu or să crească niciodată, în următorii 100 de ani. Este decizia autorităţilor locale, pot să le scadă sau pot să le crească, în funcţie de cum consideră autorităţile locale. Până acum, a fost bun Codul, acum nu mai e bun. Forma finală se discută în Parlament. Dacă autorităţile locale consideră că e bine, pot să scadă toată taxele sau pot să le crească, în nişte limite”, a răspuns Ponta întrebărilor privind proiectul actualizat de Cod Fiscal.

 

Majorări de impozite, cu nemiluita

Codul fiscal propus de Guvern prevede majorarea impozitului pe locuințe pentru populație, începând cu anul 2016, comparativ cu documentul anunţat în urmă cu o lună. Astfel, va crește valoarea impozabilă a locuințelor în funcție de care este calculată suma finală de plată. Noul document, datat 13 martie, prezentat de MEDIAFAX, prevede creşteri de peste 6% ale valorii impozabile la toate categoriile de clădiri. Şi impozitul pe maşini a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal, prin creşterea sumelor fixe luate în calcul la stabilirea sumei finale de plată. La aceste majorări se adaugă cele ale impozitelor pe terenul intravilan şi cel extravilan, prin creşterea valorilor la care este înmulţită suprafaţa terenului, pentru stabilirea sumei de plată.

 

Reducerea TVA, extinsă la mai multe produse

Documentul pregătit să fie propus spre aprobare Parlamentului mai prevede și extinderea listei de produse pentru care este prevăzută scăderea valorii TVA, de la 24%, cât este în prezent, la 9%. Lista inițială cuprindea reducerea TVA doar la pâine, carne, pește, legume și fructe. În urma extinderii propuse, pe listă au fost incluse și laptele, ouăle, animalele și păsările vii.

De anul viitor, este propusă și reducerea TVA la cota de 9% pentru accesul la evenimentele sportive. Argumentul adus de Guvern, pentru această propunere este acela că sportul este un fenomen social şi economic care prezintă un grad înalt de interes pentru populaţie.

 

Premierul Ponta a arătat că nu Guvernul este cel care impune Codul fiscal, ci că acest act normativ va fi aprobat de către Parlament. El a mai afirmat că dacă, totuși, vor fi întâmpinate greutăți în adoptarea acestui cod, Executivul este pregătit  să apeleze la procedura angajării răspunderii, în acest sens. El a răspuns criticilor exprimate, declarând că „Alea bune, adică reducerea TVA, nu le face Guvernul, dar dacă e ceva de rău, face Guvernul”.