Biroul Permanent Naţional al PNL a modificat unele prevederi ale Statutului partidului, din punct de vedere a integrității morale a membrilor acestei formațiuni politice. Deciziile au fost luate  de o comisie coordonată de Ludovic Orban și au fost făcute public de copreședintele PNL Alina Gorghiu.

Modificările aduse Statutului se referă la toate etapele pe care un membru al PNL le poate parcurge, în cazul în care începe împotriva sa un proces penal sau o cercetare judiciară. Astfel, dacă un membru PNL este arestat preventiv, sau este pus în arest la domiciliu, acesta va fi suspendat din funcția pe care o deține în partid. Aceeași măsură va fi luată și în cazul trimiterii în judecată a respectivului membru. 

S-a lărgit sfera infracțiunilor săvârșite cu intenție

Pentru situaţia în care repezentantul PNL este condamnat în primă instanţă, Alina Gorghiu a afirmat că s-a lărgit sfera infracţiunilor, de la faptele pentru corupţie, la toate faptele săvârşite cu intenţie. În acest caz, persoana respectivă va fi suspendată din calitatea de membru al PNL. Condamnarea definitivă va atrage după sine pierderea definitivă a calității de membru PNL și „radierea” sa din rândurile partidului. O altă dispoziţie care nu exista în Statut, iar realitatea, potrivit Alinei Gorghiu, „îi constrânge” pe liberali să discute despre aceste lucruri şi „să updateze statutul conform celor întâmplate recent”, este ca „toate persoanele care sunt susţinute de partid în administraţia centrală, şi împotriva acestora începe urmărirea penală, să îşi piardă sprijinul politic al PNL”.

 

Toate aceste modificări vor fi înaintate aprobării Consiliului Național, urmând ca aceste să fie înregistrate la Tribunal.