Monedele virtuale nu prezintă siguranță

Banca Națională a României a emis o informare cu privire la riscurile utilizării monedei virtuale denumite Bitcoin. Potrivit BNR, aceasta nu este nici monedă națională și nici valută, iar acceptarea la plată a bitcoin-ului nu este obligatorie, din punct de vedere legal. 

Totodată, moneda virtuală nu reprezintă o formă de monedă electronică, în înțelesul Legii privind activitatea de emitere de monedă electronică. Utilizarea schemelor de monedă virtuală, ca modalitate alternativă de plată, prezintă potențiale riscuri pentru sistemul financiar, legate de lipsa reglementării și a supravegherii, spălarea banilor, finanțarea terorismului, volatilitatea prețului și lipsa unei securități adecvate, potrivit unui raport elaborat de Banca Centrală Europeană. De asemenea, Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a avertizat consumatorii cu privire la riscurile asociate cumpărării, deținerii și tranzacționării monedelor virtuale și, ulterior, a emis o opinie referitoare la schemele de monedă virtuală. Banca Națională a României precizează că monitorizează evoluția acestor scheme de monedă virtuală, din perspectiva unor potențiale riscuri asupra sistemului financiar.

O „monedă” plină de riscuri

Bitcoin poate fi schimbată online cu devize oficiale (euro, dolar, yen sau altele), sau poate fi utilizată pentru cumpărături, chiar dacă nu constituie încă o formă acceptată de plată de către marii retaileri. Luna trecută, Autoritatea Bancară Europeană a avertizat că utilizatorii monedei virtuale bitcoin fac acest lucru pe riscul propriu.

EBA a subliniat că nu există nicio protecție sau compensație pentru cei ale căror „portofele digitale” sunt atacate de pirații informatici, sau în cazul în care un transfer de monedă virtuală este întrerupt sau platforma se închide. EBA nu a spus consumatorilor să nu utilizeze monede virtuale, dar i-a avertizat că nu există o plasă de siguranță similară cu cea oferită deponenților în momentul în care o bancă tradițională din UE dă faliment.

„În prezent, nu există în Uniunea Europeană reglementări specifice care să protejeze consumatorii de pierderi financiare, dacă o platformă care tranzacționează sau păstrează monede virtuală dă faliment”, a informat Autoritatea Bancară Europeană.

 

Bitcoin este un sistem de plată electronică descentralizat și o monedă digitală creată, în 2009, de Satoshi Nakamoto. Spre deosebire de majoritatea monedelor, Bitcoin nu se bazează pe încrederea într-un emitent central. Valoarea sa depinde de încrederea oamenilor în această monedă. Construcția monedei Bitcoin permite deținerea și transferul anonim de valoare. Bitcoinii pot fi salvați pe un computer personal sub forma unui fișier portofel, sau pot fi stocați cu un serviciu de portofel al unei terțe părți, iar, în ambele cazuri, bitcoinii pot fi trimiși prin intermediul internetului oricărei persoane cu o adresă Bitcoin.