Social- liberal, sau social-democrat?

Premierul Victor Ponta este de părere că România trebuie să revină la o practică aplicată, în prezent, de toate ţările occidentale şi de Statele Unite ale Americii, prin care fiecare cetăţean să aibă obligaţia de a-şi declara, o dată pe an, toate veniturile. Această declarație a fost desființată în țara noastră, în anul 2005.

Aceste propuneri i se adaugă și cea a senatorului PSD Georgică Severin, care a cerut  reintroducere a impozitului progresiv pe venitul global.  Severin a declarat, la Consiliul Național al PSD, că în calitate de membri ai unui partid de stânga puternic, social-democraţii trebuie să înceapă să vorbească despre introducerea unui impozit progresiv pe venitul global. „Cred că trebuie să începem să vorbim, fără jenă şi fără frică, în­tr‑un viitor mai mult sau mai puţin apropiat, de un impozit progresiv pe venitul global, pentru că aceasta este o formă de impozit tipic de stânga şi pe care o regăsim în 23 de state europene”, a arătat Severin.

Cotă unică, până în 2016

 

Premierul a lăsat să se întrevadă faptul că cerința lui Severin este avută în vedere în­tr‑un viitor nu prea îndepărtat. Întrebat ce părere are despre propunerea senatorului, Ponta a răspuns: „Susţin din toată inima ca în România să revenim la practica pe care o au toate ţările occidentale şi Statele Unite ale Americii, şi anume ca fiecare cetăţean să aibă o declaraţie de venituri. A fost discuţia legată de Legea impozitării marilor averi şi noi nu ştim ce venituri a avut un cetăţean, din diverse surse – salarii, pensii, chirii -, nu avem o asemenea declaraţie, pentru că a fost desfiinţată în 2005. Cred că este bine, pentru că în felul acesta putem să avem mai multă responsabilitate cetăţenească, putem să ştim cine îşi plăteşte taxe şi cine nu şi putem să aflăm cum este cu îmbogăţirile, că dacă vedem că nu are niciun serviciu, nicio pensie, nimic, dar în anul ăla şi-a mai cumpărat cinci maşini şi case, sigur că e o chestiune de suspiciune. Deci, ideea europeană şi americană ca fiecare cetăţean să îşi declare, o dată pe an, toate veniturile nu este în contradicţie cu faptul că plăteşti 16%. Oricum plăteşti 16%, dar e un lucru de transparenţă fiscală.” Ponta a dat asigurări că, cel puțin până în 2016, actualul Executiv va menține cota unică de 16%.  El a mai pledat şi pentru susţinerea sindicatelor şi acordarea unei atenţii importante pensionarilor, ca politici definitorii pentru un partid de stânga.