Locuitori din Chiajna, Dudu, Roşu!

„Actele la control, vă rog”! Antipatică interpelare, pentru unii. Şi semn rău. Nu şi pentru cei mai mulţi. Dar, chiar aşa, cine suntem noi? Un lucru ne e comun, tuturor: suntem diferiţi. Unici. Pe lângă identitate, ce ne deosebeşte? Răspunsul e: cum trăim. Azi vom vorbi despre unii dintre voi şi faptele care vă însoţesc. Motivul? De două săptămâni, Serviciul de Evidenţa Persoanelor şi cel de Stare Civilă, subordonate Primăriei Chiajna, au căpătat o casă nouă. E foarte important pentru voi. Octavian Paler spunea: “Ceea ce nu trăim la timp, nu mai trăim niciodată”.

Era şi momentul să se întâmple mutarea într-un sediu reamenajat, mai spaţios, modern şi civilizat. În august, 2014, ziarul nostru a consemnat un eveniment însemnat pentru viaţa celor care trăiesc la Chiajna şi în satele aparţinătoare – Dudu şi Roşu. Comuna fusese arondată Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP), care a funcţionat într-o clădire mai mică, până la 23 martie, anul acesta.

Acum, el se află în fostul local al Oficiului Poştal, tot lângă Primărie, pe str. Păcii, la nr. 75. În locul de unde a plecat se află acum Poliţia Comunitară. Iar Oficiul Poştal s-a mutat pe str. Eroului, nr.9 A.

Din solidaritate, cu afecţiune

Dragi locuitori ai Chiajnei! Tot ce veţi citi în continuare conţine detalii precise, actuale şi care vă sunt extrem de folositoare. 

În plus, prezentarea lor are şi un înţeles mai mult decât prietenesc. În fond, împărţim acelaşi teritoriu al  comunei. Redacţia acestei publicaţii se află în mijlocul vostru, iar solidaritatea noastră nu se lasă nici de data asta aşteptată, ori de câte ori are loc aici un eveniment important.

Programul de lucru

De la Valentina Petre, coordonatorul celor două compartimente – de evidenţa  persoanelor şi starea civilă – am aflat în care zile şi la ce ore vă stau la dispoziţie angajaţii acestora. Astfel:  programul de funcţionare la Evidenţa Persoanelor e următorul: luni, miercuri şi joi – de la ora 09:00, la ora 13:30. Marţi, de la ora 12:30, la ora18:30. Vineri nu se lucrează cu publicul.

La Starea Civilă, programul e de luni până joi, între orele 08:00 şi 16:00, iar vineri – de la ora 08:00 la ora 14:00.

Aveţi la dispoziţie şi numărul de tel/fax: 021.436.0067.

Pentru obţinerea altor informaţii utile, puteţi accesa site-ul: www.primariachiajna.ro, sau adresa de e-mail: registratura@primariachiaj­na.ro.

Imboldul onestităţii

De fapt, ce e identitatea din acte? E imaginea oficială a existenţei noastre. De la Cartea de Identitate la Certificatul de Căsătorie, sau Deces. Pentru că în comună nu există maternitate, Certificatele de Naştere sunt eliberate de primăriile localităţilor, unde copiii au venit pe lume. La Chiajna se eliberează numai duplicate, transcrieri după actele originale.  

Iată numai patru argumente importante, dintre multe altele, pe care le-au avut în vedere edilii acestei aşezări, pentru buna funcţionare a SPCLEP.

1) Punerea la dispoziţia locuitorilor a unei administraţii eficiente, dedicate comunităţii. Aşa cum scrie şi pe pagina electronică a primăriei „Venim în întâmpinarea cetăţenilor şi le facilităm accesul la serviciile de care au nevoie”. Această făgăduială e semnată de primarul din Chiajna: „Al dumneavoastră, Mircea Minea”.

2) Asigurarea unui spaţiu adecvat păstrării fondului de arhivare a documentelor, dedicat evidenţei stricte a persoanelor. Iar din august, anul trecut, rafturile au început să se umple.

3) Punerea în siguranţă a informaţiilor gestionate şi protecţia datelor, prin măsuri de prevenire a accesului neautorizat la informaţii clasificate.

4) Asigurarea cooperării judicioase şi la termene cu alte instituţii similare – judeţene, naţionale – ca o importantă resursă administrativă a statului. La fel şi cu organisme specializate de ordine publică, poliţie, sistem  judiciar, etc.

Control şi cooperare

Săptămâna trecută, când am vizitat SPCLEP Chiajna, le‑am întâlnit pe Simona Georgiana Saru  – şef Serviciu Stare Civilă şi Vasilica Ştefan – consilier, ambele de la Serviciul Judeţean pentru Evidenţa Persoanelor. Misiunea lor? Una de coordonare şi control ale muncii acestor unităţi, din localităţile judeţului.

Simona Georgiana Saru: „O dată pe an, obligatoriu, întreprindem această muncă de verificare, în toate localităţile din Ilfov. Iar la unele primării, cu un volum mai mare de lucru, venim mai des. Suntem aici pentru verificarea existenţei şi legalităţii întocmirii actelor, a  tuturor documentelor anexate. Decese, naşteri, divorţuri – ca acte de stare civliă. Dar, pe lângă ele, există lucrări de stare civilă. Care pot fi: rectificări, anulări, modificări, transcrieri, schimbări de nume. Tot la primării se află şi divorţurile. Noi, la judeţ, le alocăm numere în Registrul Naţional şi aşa mai departe. În unele situaţii, propunem preşedintelui Consiliului Judeţean schimbări, aprobări sau respingeri de acte. Toate acestea, pe lângă munca zilnică, intensă şi constantă, de colaborare instituţională”.

        

Trei funcţionare, pentru 15.000 de locuitori

De evidenţa stării civile a populaţiei din Chiajna se ocupă trei angajate, funcţionare ale primăriei. Ele sunt: Valentina Petre – coordonatorul serviciului, Constanţa Ganea – inspector la preluare imagine  pentru Cărţi de Identitate şi Stanca Velicu – referent.  

“Facem o muncă minuţioasă şi atentă, pentru toţi locuitorii noştri”, a spus Valentina Petre. Şi a continuat: “În definitiv, aici se află istoria oficială a vieţii lor, împreună cu familiie pe care le au. Dacă se mai căsătoresc tinerii din Chiajna? Sigur că da. Anul trecut am înscris 164 de cupluri. Iar din ianuarie până acum am avut 20.

Suntem bucuroşi să le punem tuturor la dispoziţie un spaţiu civilizat şi modern de primire. Pe lângă faptul că, în sârşit, arhiva noastră e depozitată în condiţii optime”.