„Luna Plantării Arborilor“, deschisă între 15 martie și 15 aprilie, a devenit o tradiție plină de vigoare, în Ilfov. Sute de mii de puieți au acoperit imediat suprafețele eliberate din tăieri. Participarea multor voluntari la reîntinerirea Codrilor Vlăsiei dă o semnificație aparte prețuirii naturii și, mai ales, a fondului forestier. Sâmbătă, 4 aprilie, în Ocoalele Silvice Snagov și Brănești, primăvara asta a debutat în forță. 

Pe pădurarul Ionuț Dobre, de la cantonul Ștubeu, l‑am găsit forfotind lângă cei care pregăteau puieții de stejari pedunculari. Mi-a spus, dintr-o suflare, unde ne aflăm, adică pe șantierul de împăduriri de la Gâscănoaia, în Unitatea Peisagistică  6 – Balta Neagră. „De fapt, puieţii vin din plantaţia noastră. Suntem în acelaşi district. Am venit aici de la 7 dimineaţa. Mulți voluntari? Da. Bineînţeles. Vin în număr tot mai mare, pe an ce trece”, spune el.  

Tehnicianul Constantin Enache e gazda tuturor celor aflați aici, la plantat. Ca șef al acestui District, visează toate treburile ce pot fi făcute. Suprafața acestei unități peisagistice e de 2,5 ha. Până la miezul zile fuseseră sădiți asproape 5.000 de puieți.   

Petri Aurel Dănuţ e şeful Ocolului Silvic Snagov: El afirmă: „Avem aici formula de împădurire, 6 rânduri de stejari pedunculari și câte 2 rânduri de frasini şi corcoduşi, specii de ajutor, cum spunem noi. Programul de azi face parte din campania  acestei primăveri – „Luna plantării arborilor”. Ne grăbim să plantăm cât mai mulţi puieţi, pentru că vin sărbătorile: Floriile, Paştile. Trebuie să respectăm fiecare tradiţie, aşa cum se cuvine: fie că sunt cele tradiţional religioase, sau cele ale ciclurilor naturii.

Vi s-a părut că primăvara asta e ciudată. E cumva nevricoasă şi plină de capricii ale vremii? Nu. E o primăvară ca toate celelalte. Trezirea naturii la viaţă, uneori, se face cu schimbări rapide de ploi şi soare. Şi dacă tot e ca celelalte de până acum şi noi suntem la fel de obligaţi faţă de viaţa pădurii. În ciuda oricăror intemperii, lucrările trebuie să fie făcute, indiferent de capriciile anotimpului. Noi, silvicultorii de aici, ştim un lucru şi bun: câți arbori tăiem, tot atâția trebuie să împădurim“, conchide el.

Detalii, fără ocol

Tot de la el am aflat că aici au fost peste 25 de pădurari și specialiști silvicultori, din două districte, plus personalul din aparatul Ocolului Silvic. Adică, districtul V – Balta Neagră, care ţine de comuna Gruiu (cu şeful ei – tehnicianul Constantin Enache), unde lucrează  cinci pădurari: Marin Badea, Costel Micu, Ionuţ Dobre, Gelu Cucu şi Adrian Minea.

Iar din personalul silvic al Districtului VI – Brânzeasca s‑au aflat, alături de sutele de voluntari, șeful de district – Ciprian Mitran, împreună cu pădurarii: Constantin Roşu, Florin Ivan, Vasile Dobândă, Mircea Frunză, Marian Pătruţ.

Toată acțiunea a fost organizată  împreună cu primăria din Gruiu. Au participat cadre din poliție, echipe medicale ale Serviciului de Ambulanță București-Ilfov. Toate au fost  amplasate pe drumul forestier care ajunge până la linia parcelară.

Meda Dobocan, preșe­din­tele Asociației „Familie Sănătoasă“ a afirmat: „Asta e a 8-a pădure pe care o plantăm noi. Cea de-a noua va fi marţi, 7 aprilie, tot aici. Începem „Săptămâna Altfel”, printre altele, cu plantări masive. Grădiniţele noastre vor să avem, un fel de lecţie practică despre plantare şi despre păduri, împreună cu cei de la ocolul silvic. 

Avem înscrise pentru campania asta de împăduriri de primăvară 63 de grădiniţe. Între ele, Grădiniţele Olga Gudynn, Bell Soriso, Kiss Club, Şcoala 232, din Bucureşti, care participă în fiecare an la asemenea ieşiri în natură.  Vom planta peste 10.000 de puieţi. O parte din aceste grădiniţe au venit astăzi. Altele vor sosi marţi, în transport organizat, cu autocarele. Totul se înscrie în acest proiect al primăverii noastre. Una dintre cele multe“, a conchis ea.

E adevărat. La Gâscănoaia au fost prezenți  aproape peste 800 de copii, plus părinţii, bunicii, alte rude, însoţitori, pedagogii, şi mulţi alţi prieteni constanţi, ai naturii.

Iniţial, directorul de la Fabryo Corporation a ezitat să stea de vorbă cu noi. Din modestie şi reţinere. Nu vrea reclamă în media. Meda Dobocan adaugă: E un bun prieten al asociației şi un om de mare suflet. Încă din toamna trecută, când a auzit de proiectul nostru a fost foarte încântat. El, laolaltă cu colegi din compania lor, a decis că vor veni să planteze copaci, împreună cu copiii lor și ai noștri“, a spus ea, în final.

Dragoş Militaru, director general Fabryo Corporation: „Suntem lideri pe piața de lacuri și vopsele decorative, în  România. Lacurile noastre Savana, pentru produse din lemn, au menirea de a-l proteja și înnobila. Împăduririle sunt momente foarte bune și semnificative pentru armonizarea intențiilor noastre ecologice. Protejăm pădurile, plantăm puieți pe suprafețele unde s-au făcut tăieri controlate, ne învățăm copiii să protejeze și să iubească natura. Suntem la a treia participare de plantări, în pădurile din Ilfov. Ne bucurăm că suntem – de doi ani – sponsori și parteneri ai  inițiativei „Mic și ecologist”, susținută de Asociația „Familie Sănătoasă“. Azi am venit cu aproape 20 de colegi, împreună cu rude și, mai ales, însoțiți de copii. Ea e fiica mea, Mara“.    

 

Dumitru Voicu, director al Direcției Silvice Ilfov: „Ziua de azi a fost minunată. Soare de primăvară, nici prea cald, nici prea frig. Dar, dincolo de toate acestea, atmosfera entuziastă și atât de însuflețită a bătut toate recordurile. Ce să mai spun despre participarea voluntarilor în număr mult mai mare, decât în dățile trecute. Sute și sute de copii cu famiiile lor, educatoare, profesori au plantat puieți cu o vrednicie greu de descris. Emoționant. Eu pot să compar entuziasmul începuturilor de campanii din anii trecuți, cu perioadele de acum. E limpede un lucru. Societatea, la nivelul tuturor vârstelor, iubește din ce în ce mai mult pădurea și fiecare încearcă să protejeze în felul său natura, cu puteri și pricepere sporite. E o mare bucurie, pentru noi toți silvicultorii. Fetița mea, Tea, la numai 5 ani și șase luni, a învățat să respecte natura și a plantat până acum zeci de puieți de stejari, frasini, meri. E mândră de asta și se bucură enorm, la fiecare ieșire în campaniile noastre, de împăduriri“, spune Dumitru Voicu, pe numele lui de alint Dudu – dăruit de Tea.