Ca în fiecare an, pe 7 aprilie, lumea‑ntreagă a celebrat Ziua Mondială a Sănătății. Tema evenimentelor dedicate acestei zile, în 2015, a fost siguranța alimentației. Cu acest prilej, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au avertizat că numărul cazurilor de boli transmise prin alimente este mult mai mare decât cel raportat.
„Faptul că subestimăm semnificativ numărul de persoane care se îmbolnăvesc din cauza chimicalelor din lanţul alimentar şi a microorganismelor obişnuite, cum ar fi Salmonella şi Campylobacter, ar trebui să fie semnale de alarmă în numeroase domenii implicate în lanţul alimentar. O eroare de funcţionare în siguranţa alimentaţiei, în oricare dintre elementele lanţului, de la mediul înconjurător, producţia primară, procesare, transport, comercializare şi până la livrare sau preparare în casă, poate avea consecinţe semnificative asupra sănătăţii şi economiei. (…) Politica europeană pentru sănătate şi bunăstare face apel la comunicare eficace, la distribuirea informaţiilor şi la acţiuni comune pe plan intern şi internaţional, între sănătatea publică, sănătatea veterinară şi sectorul agricol. În acest fel, se vor face paşi importanţi în asigurarea de alimente sănătoase în farfuriile noastre“, a spus Zsuzsanna Jakab, directorul regional OMS pentru Europa, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii. Directorul OMS a atras atenția și asupra faptului că sistemele actuale de supraveghere şi raportare din Regiunea Europeană OMS sunt limitate şi identifică doar o mică parte din cazuri. Această raportare deficitară este mai accentuată în ţările cu capacitate mai scăzută a laboratoarelor şi cu sisteme de supraveghere mai puţin dezvoltate.