În urma unei sesizări a CSM, Inspecția Judiciară (IJ) a analizat declarațiile fostului președinte Traian Băsescu și a Elenei Udrea referitoare la modul în care acționează justiția din România. Membrii acestei instituții au ajuns la concluzia că atât Băsescu, cât și Elena Udrea au făcut declaraţii ce au afectat independenţa magistraţilor şi prestigiul actului de justiţie.

Rapoartele întocmite în cazul lui Traian Băsescu şi al Elenei Udrea, însoţite de aceste concluzii, vor fi prezentate plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), instituţie care va decide, în această săptămână, dacă şi le va însuşi. Un alt raport al Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile făcute de Traian Băsescu, după sechestrul pus pe terenuri de la Nana, în dosarul instrumentat de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, arată că declaraţiile lui Traian Băsescu au avut un impact negativ asupra imaginii justiţiei şi asupra sistemului judiciar în ansamblul său, afectând independenţa procurorului care instrumentează dosarul Nana, au declarat oficiali din cadrul IJ.

„Un mod răvășit de a face justiție”

Sesizarea Consiliului Suprem al Magistraturii vine în urma unor declarații făcute de fostul președinte, la un post TV. Astfel, Băsescu a declarat că nu îi sună pe Florian Coldea, Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu „din silă”, pentru că „sunt artizanii acestui mod răvăşit de a face justiţie, fără respect pentru cel care nu este condamnat”. Pe de altă parte, Elena Udrea, prin intermediul echipei de comunicare, a scris pe Facebook că „toţi oamenii care sunt chemaţi la DNA sunt întrebaţi, într-o formă sau alta, dacă ştiu ceva ce ar putea să o incrimineze”, scopul final fiind acela de a se genera, cu orice cost, noi şi noi dosare penale, fără să se ţină cont de probe sau de faptul că „toate aceste denunţuri ar fi făcute sub presiune”.

Astfel de atacuri scad credibilitatea României

Ulterior, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Livia Stanciu, a răspuns atacurilor fostului şef al statului Traian Băsescu, spunând că acestea fac ca România să piardă credibilitate. „Aceste atacuri nu fac altceva decât să ne descalifice ca ţară, să ne facă să pierdem din ce în ce mai mult în credibilitate, ca ţară, din partea altor state şi cred că la acest lucru ar trebui să se gândească toţi cei care, indiferent că vorbim de oameni politici sau cei care, într-o formă sau alta, îşi exprimă puncte de vedere, uneori de-a dreptul iresponsabile cu privire la activitatea magistraţilor. Foarte rar, şi cred că veţi vedea, că preşedintele Înaltei Curţi – şi aici, sigur, vorbesc în nume personal – m-aş lăsa intimidată de reacţii ale unor politicieni vizavi de activitatea pe care o desfăşoară judecătorul Livia Stanciu”, a spus preşedintele ICCJ.