Reducerea TVA s-a transformat, într-un fel de întrecere socialistă. Un fel de „cincinalu’ în patru ani și jumătate”. Care mai de care se bulucește cu propuneri de reducere a acestei taxe, uneori, fără niciun fundament economico financiar. Toată această competiție are, cât se poate de evident, o accentuată latură populistă. Brusc, politicienii români au căpătat o milă subită față de buzunarul românilor și față de stimularea creșterii economice prin metode liberale. Fără nicio de jenă, guvernanții PSD au luat hălci importante din programul și măsurile propuse de PNL, încă de pe vremea Frăției Rosso-Giallo (roș-galbenă), ca să folosim o sintagmă preferată de comentatorii de fotbal italian (că doar a scăzut TVA și la semințele de floarea-soarelui, pentru microbiști), și le flutură prin fața românilor, împăunându-se cu măsurile economice menite să urce România pe noi trepte de progres și civilizație. Așadar, dacă tot s-a dat liber la „ieftinirea” TVA, hai să vedem care o reduce mai abitir și la cele mai multe produse! Mai ales, că visteria statului dă pe dinafară de bănet, potrivit băieților deștepți de la Putere. (Să fie banii tăiați de la investiții, așa cum afirmă gurile rele?). Mai mult, spun ei, după lupta inspectorilor ANAF cu covrigăriile evazioniste, au crescut încasările la buget, ce n-a văzut Parisul! IRS-ul american este un biet copil pe lângă ce a reușit să recupereze omoloaga ei de pe plaiurile mioritice. La asta se va adăuga, bineînțeles un alt purcoi de bani din impozitarea bacșișurilor chelnerilor coafezelor și taximetriștilor. Ne vom trezi, astfel, într‑un adevărat El Dorado. Iar toate acestea se bălăcesc într-un optimism financiar frenetic, de dimensiuni galactice.

Estimp, instituțiile financiare mondiale, recte FMI, stau cu gura căscată și se închină văzând cum, dintr-o trăsătură de condei, s-a revărsat cornul „abudenței” (cum zice Răposatu’), iar în România, într-un an sau doi, va curge lapte și miere. Bineînțeles, nu există nicio legătură cu apropiatele alegeri locale și generale! Bag seamă, băieții lui Ponta s-au mai cizelat. Pomenile electorale au devenit mult mai rafinate. Ele sunt îmbrăcate acum în poleiala politicii economice eficiente a unui guvern responsabil, preocupat de soarta țării.

Eu, unul, mărturisesc, sunt sceptic. Mai mult, mi se pare că ceva este mai mult decât suspect în această grabă stahanovistă de a reduce TVA la orice. Mă îndoiesc că mult (e)stimata creștere economică va avea efectele scontate, iar la buget se va revărsa grămada de bani pe care finanțiștii lui Ponta o visează. Tare mi-e că ne vom trezi, într-un timp destul de scurt de la aplicarea acestor măsuri, că am ajuns la fundul sacului. Să fie clar, sunt conștient că reducerea de taxe este benefică pentru economie, pentru consum și creșterea colectării. Dar trebuie făcută cu cap, nu cu această frenezie care frizează inconștiența.

 

 

P.S. Apropo, propun să reduceți TVA și la hârtie igienică. Ar fi o măsură bună. Pe de o parte, pentru că, în urma creșterii consumului de alimente, populația va întrebuința mai intens acest produs. Pe de altă parte, pentru că, în cazul unui crah bugetar, vor veni vremuri căcăioase.