Primarul Gheorghe Socol sprijină mişcarea sportivă

Mai mult ca sigur, vă puneţi întrebarea ce-o mai fi şi JISSEN DO-ul ăsta? Răspunsul l-am aflat, şi eu, absolut întâmplător, la primăria din Dragomireşti-Vale, de la primarul Gheorghe Socol. Mă aflam în biroul domniei sale, când am observat pe o măsuţă, lângă fereastră, o diplomă din partea Federaţiei Române de Freestyle Kickboxing.

M-am întrebat şi l-am întrebat pe edilul şef al comunei, dacă s-a apucat de karate. Răspunsul său mi-a prilejuit o surpriză. Am aflat, astfel, lucruri inedite care, poate, ar fi trecut neobservate. Mai precis, am aflat despre clubul de JISSEN DO care îşi desfăşoară activitatea în localitate, încă din anul 2010. De aceea, am hotărât să să scoatem din anonimat această activitate şi să vă povestim şi dumneavoastră faptele demne de laudă ale sportivilor clubului „Viitorul Dragomireşti”, alături de autorităţile administrative locale.

 

Calea Reală, sau Calea Practică

Bine, bine, nu vă mai „fierb”! JISSEN DO înseamnă „Calea Practică” sau „Calea Reală”. Este un stil de kickboxing fondat de un român, braşovean, Adrian Dejean, pe care l-am cunoscut în biroul primarului Gheorghe Socol. Adrian Dejean este preşedintele Federaţiei Române de Freestyle ­Kickboxing (FRFK), director WKA (World ­Kickboxing Association) director zonal al ISKKA (International Sport Kickboxing &Karate Association) şi ne-a povestit cum a „poposit” JISSEN DO-ul pe meleagurile ilfovene, în Dragomireşti-Vale. „JISSEN DO este un stil pe care l-am creat în urma experienţei acumulate în practicarea artelor marţiale. Practic artele marţiale de peste 25 de ani şi deţin centura neagră 6 dan, sunt vicecampion naţional şi campion european, en-titre”, se prezintă Adrian Dejeanu. O „carte de vizită” respectabilă, nu-i aşa? „Este un sport”, subliniază Dejean. „Un sport nou, pe care l-am introdus în România, din anul 2002, în urma experienţei dobândite în competiţiile naţio­nale şi internaţionale la care am participat”, adaugă el.

 

Un sport pentru toate vârstele…

… şi foarte folositor, „la casa omului ”, cum se spune, în momentele când ai de-a face cu violenţa stradală. „Avem practicanţi de toate vârstele: cel mai tânăr are 65 de ani, iar cel mai bătrân are doar 3 ani”, glumeşte sensei Dejeanu. Şi tot el continuă: „Am dorit să fie un stil practic. Am scos din şcoala tradiţională de karate toate elementele care „îngreunau”, ţineau pe loc punerea în aplicare directă a procedeelor, într-o luptă de stradă, într-o situaţie reală. De aceea, toată filosofia şcolii JISSEN este de a te antrena pentru a face faţă situaţiei în care eşti atacat cu violenţă. Nu pierzi timpul în poziţii de bază. N-am vrut să inventez eu roata. Pur şi simplu am adus o îmbunătăţire karate-ului tradiţional, prin  combinarea stilurilor mai multor ­şcoli, cu accent pe elementele practice şi eficace. Pentru că am fost pus în diferite situaţii, pe stradă, şi am constatat că anumite procedee sunt eficace, altele nu. Această şcoală este acum acreditată şi recunoscută atât de Academia britanică de arte marţiale, cât şi de Comisia japoneză de arte marţiale ”, explică sensei.

 

Viitorul kickboxing-ului ilfovean sună bine

Secţia de JISSEN DO a clubului „Viitorul”, din Dragomireşti, are, în prezent 20 de practicanţi ai acestui sport, cum îl denumeşte Adrian Dejeanu, cu vârste cuprinse între 5 şi 17 ani. El ţine să sublinieze meritele autorităţilor locale şi, în mod special ale primarului Gheorghe Socol, care au pus la dispoziţia clubului o sală de antrenament, dar şi pentru sprijinul material acordat în desfăşurarea activităţii.  Iar rezultatele sunt pe măsura acestui sprijin. „Avem un campion mondial, în persoana lui Alexandru Fărâmiţă, 16 ani, şi o vicecampioană mondială, prin domnişoara Maria Ivanov, în vârstă de 14 ani. Ambii la Freestyle Kickboxing. Rezultatele au fost obţinute în 2014, la Campionatul Mondial WKA – WTKA”, spune, cu mândrie, antrenorul.

Antrenamentele se desfăşoară acum, provizoriu, într-o încăpere  a grădiniţei din Dragomireşti-Deal, amenajată ca sală de sport, până când se vor finaliza lucrările de reabilitare a sălii de sport a Grupului Şcolar „Vintilă Brătianu”. Iar atunci când aceste lucrări vor ajunge la bun sfârşit, Adrian Dejeanu are gânduri mari. „Vrem să organizăm aici, împreună cu Primăria şi Consiliul Local, pentru prima oară, Campionatul Internaţional „Judgement Day”, care, anul trecut, a reunit 986 de luptători, din întreaga lume. Pentru că, aici, odată cu finalizarea campusului şcolar, vom avea condiţii ideale, atât pentru desfăşurarea competiţiei, cât şi pentru cazarea concurenţilor. Anul acesta suntem la a XI-a ediţie”, precizează Adrian Dejeanu.

 

Bani, pentru participarea la Mondiale

Primăria din Dragomireşti a sprijinit cu fonduri, în anul 2014, deplasarea celor doi sportivi de la clubul ”Viitorul” la Campionatul Mondial, unde au obţinut performanţele amintite. Şi anul acesta, autorităţile locale au cuprins în bugetul local deplasarea a trei sportivi la competiţia mondială care se va desfășura în Spania, în luna noiembrie. Despre această iniţiativă ne vorbeşte primarul comunei Dragomireşti-Vale, Gheorghe Socol: „Vom susţine toate cheltuielile necesare deplasării celor trei copii ai clubului nostru, în Spania. Este vorba de transport, cazare, masă, taxe de concurs etc. Aceasta presupune alocarea unei sume de 1.065 de euro, pentru fiecare sportiv participant. Anul acesta, din lot vor face parte Alexandru Fărâmiţă şi fraţii Ivanov, Maria şi Radu, de 16, 14 şi, respectiv, 12 ani.”

 

„Un sport care formează caractere”

 Intervine şi Adrian Dejeanu: „Este un sport care formează caractere. Radu era, când a venit la sală, un plângăcios, la toate competiţiile. Acum este un bărbătuş în toată regula, un luptător adevărat. Mai mult, şi-a îmbunătăţit şi activitatea şcolară, care cam şchiopăta. Şi sora lui, este la fel de tare. Anul trecut a ieşit pe locul II, pentru că a luptat cu o luxaţie la gleznă. Dar nu s-a lăsat, dădea şi plângea! Noi avem un Dojo Kun (reguli ale sălii) şi un cod moral foarte strict. Avem 6 morale: 1. Voi fi întotdeauna politicos şi amabil; 2. Voi încerca să obţin maximum de la posibilităţile mele; 3. Voi îmbunătăţii continuu tehnica şi stilul de luptă; 4. Voi menţine mereu o atmosferă de competiţie; 5. Voi practica JISSEN Karate, ca un mijloc de a cunoaşte Calea Vieţii; 6. Nu facem arte marţiale să ne batem, ci doar să ne apărăm. Aşadar, artele marţiale nu înseamnă doar pumni şi picioare. Înseamnă, în primul rând educaţie. Şi cultură.” Limpede şi cuprinzător, nu-i aşa?