Târg de joburi pentru Ilfoveni

La nivel național, au fost oferite în cadrul Bursei Generale a Locurilor de Muncă, organizată de către Agenția Națională de Ocupare și Formare Profesională, pe 24 aprilie a.c., în cele 86 de structuri teritoriale, peste 35.000 de locuri de muncă.

În Ilfov, peste 350 de angajatori au fost invitați să participe la Bursa organizată, începând cu ora 9.00, în incinta Colegiului Economic Viilor, din Capitală. Au confirmat și au fost prezenți 41 de agenți economici și, chiar dacă numărul angajatorilor nu pare unul mare, ei au oferit ilfovenilor peste 550 de locuri de muncă în cadrul companiilor lor. Au fost prezente și unele dintre companiile cu nume de prestigiu, de pe piața muncii, precum – Mc Donalds România, Generali România, Domino Pizza, La Plăcinte, TUV Rheiland România, Cosepa Security, Flanco Retail, Karl Heinz Dietrich etc.

Cu o oră înaintea deschiderii porților Colegiului Economic, sute de oameni se așezaseră la coada formată, în căutarea de locuri de muncă. Două ore mai târziu, în evidențele organizatorilor figurau 400 de ilfoveni (dar și bucureșteni), care aplicaseră pentru joburi în Ilfov. La finalul Bursei au fost „contabilizate” , în total, 600 de persoane participante. Printre cei care au dorit să se familiarizeze cu ceea ce înseamnă căutarea unui loc de muncă, cu redactarea unui CV, a unei scrisori de intenție, sau cum trebuie să te prezinți la un interviu, s-au aflat și aproape 100 de elevi ai claselor terminale de la liceele ”Pamfil Șeicaru”, din Ciorogârla, ”Vintilă Brătianu”, din Dragomirești Vale, sau Liceul ”Radu Popescu”, din Popești-Leordeni.

Ce au căutat angajatorii         

În total, au fost oferite doritorilor 53 de posturi pentru studii superioare, 501 posturi pentru studii medii – pentru muncitori calificaţi – 469 şi 32 – pentru muncitori necalificaţi. De remarcat este faptul că, pentru cei cu studii medii, majoritatea locurilor de muncă oferite au fost pentru industria alimentară și comerț, dar și pentru pază și securitate.

”Bursa Generală a Locurilor de Muncă este o măsură activă pentru prevenirea și combaterea șomajului. Este deschisă tuturor celor care nu au un loc de muncă, sau care doresc schimbarea acestuia, iar participarea – atât a agenților economici care oferă joburi, cât și a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă – este gratuită”, ne-a declarat directorul executiv al Agenției Județene de Ocupare și Formare Profesională Ilfov, Georgiana Florența Țigănașu. Aceasta s-a declarat mulțumită de numărul agenților economici prezenți, de numărul posturilor oferite, dar, mai ales, de numărul impresionat al celor care au venit să-și caute locuri de muncă.

 Oferte substanțiale pentru reconversie profesională

Pe lângă ofertanți ai locurilor de muncă, am remarcat prezența multor organizații și societăți comerciale care ofereau doritorilor o gamă largă de cursuri de formare profesională.

De asemenea, așa cum ne-au obișnuit, și la această ediție a Bursei, au fost pre­zenți și reprezentanții Agenției Na­țio­nale Împotriva Traficului de Per­soane (ANITP). Cum este cunoscut deja, Agenția des­fă­șoa­ră o campanie asiduă pentru conștientizarea oamenilor în privința muncii „la negru”, în străinătate, și a traficului de persoane.  Și de această dată, reprezentanții ANITP au atras atenția, prin diferite mijloace de informare, doritorilor de muncă peste hotare că ofertele de angajare în afara țării reprezintă, de multe ori, o metodă de recrutare a tinerelor (dar nu numai) pentru exploatare sexuală, cerșetorie, sau pentru muncă forțată.

 EURES, pentru munca în străinătate

Prin intermediul consilierului EURES au fost prezentate doritorilor și ofertele angajatorilor din Spaţiul Economic European, care, la data de 24 aprilie 2015, se ridicau la 308 posturi vacante. Astfel, Franța căuta un singur angajat (dezvoltaror PLM), Germania – 68 (dintre care 50 de asistenți medicali generaliști și 15 poștași), Malta – 105 de locuri de muncă (montatori oțel, ingineri navali/ingineri mecanici Diesel, muncitori în construcții, sudori, macaragii, barmani). Pentru Marea Britanie  existau 3 oferte (îngrijitor persoane la domiciliu, infirmier și asistent medical), pentru Norvegia – 3 oferte (2 bucătari și 1 profesor), iar pentru Polonia – 5 oferte pentru testeri jocuri de localizare. Și în Cehia se puteau găsi 76 de posturi (de șlefuitori, pilitori, prelucrarea lemnului, în producție – pentru ansamblarea aparatelor de aer conditionat, și un analist suport softwear), în timp ce Spania caută 2 operatori în industria artei grafice, la mașini de etichetare, iar Suedia oferă 45 de joburi pentru femei de serviciu, mecanici auto și vopsitori auto.

 Rata șomajului ilfovean

”La finele lunii martie 2015, la nivelul județului Ilfov, figurau înregistrați 2.507 șomeri, din care femei 1.207. Din numărul total de șomeri, 1.002 persoane erau indemnizate. Rata șomajului la data menționată a fost de 1,48%. La femei – 1,59%, iar la bărbați, de1,39%”, ne-a declarat Iulian Gavrilescu, director executiv adjunct al AJOFM Ilfov.

Bursa Generală a Locurilor de Muncă

La închiderea Bursei Generale a Locurilor de Muncă organizată pe 24 aprilie 2015, ANOFM a comunicat că, au fost prezenți, în toate structurile din țară, 2.820 de agenţi economici și au fost oferite 35.226 locuri de muncă. Cei 34 de angajatori de inserţie participanţi la eveniment au prezentat 103 locuri de muncă pentru persoanele marginalizate social.  

La nivel national, au fost prezente, la Bursă, 39.492 de persoane, dintre care 424 din categoria celor marginalizate social. 16.696 – au fost selectate în vederea încadrării, dintre care 71 marginalizate social, iar 1.043 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, prezente la eveniment, au fost angajate pe loc. Dintre acestea, 61 cu studii superioare.