Anul acesta, campania de depunere a cererilor pentru subvenţii în agricultură a dat multe bătăi de cap, atât fermierilor, cât şi autorităţilor. Ministerul Agriculturii depune eforturi susţinute ca lucrurile să intre pe un făgaş normal, pentru ca agricultorii să nu aibă de suferit.

La rândul lor, aşa cum ne-au obişnuit, specialiştii Centrului Judeţean APIA nu au ignorat problemele care s-au ivit odată cu noile norme pentru accesarea subvenţiilor în agricultură, impuse de Comisia Europeană. Despre implicarea acestora în sprijinirea fermierilor ilfoveni am aflat de la directorul executiv al acestei instituţii, Ion Nicuţ şi de la adjunctul acestuia, Marius Radu. Ei ne-au adus la cunoştinţă eforturile care se depun pentru ca, şi în acest an, campania de depunere a cererilor unice să se desfăşoare fără neajunsuri.

Doar utilizatorul terenului primeşte subvenţie

Multe probleme au apărut, în principal, în privinţa identificării, fără echivoc, a terenulor lu­crate de fiecare fermier. Cauzele sunt multiple şi ţin de istoria încâlcită a ultimilor ani. Despre cum ar putea fi rezolvată situaţia, ne-a vorbit conducerea Centrului Judeţean Ilfov al APIA.

 „Eu recomand fermierilor, în cazul în care descoperă în evidenţa terenurilor pe care le lucrează un proprietar cu care nu are contract de arendă, să încheie acest contract cât mai grabnic. Acum, regulamentul european cere o rigurozitate mai mare. Suprafeţele lucrate trebuie identificate, aşa cum cere Comisia Europeană, „fără echivoc”. Totodată, conform acestui regulament, beneficiarul subvenţiei este utilizatorul, subliniez, utilizatorul terenului agricol respectiv. Acesta este principiul de la care se pleacă. De aceea, statul român a intervenit pentru a reglementa situaţiile în care un fermier lucrează efectiv terenul respectiv, dar nu deţine toate documentele cerute de regulament este vorba aici despre prevederile art. 5, alin. 2 lit. b din Ordinul MADR nr. 619/2015. El poate reglementa această situaţie în urma unei adeverinţe emise de primăria localităţii în care se află exploa­taţia agricolă respectivă, conform Registrului Agricol 2014-2019. Cei care nu pot prezenta această adeverinţă, au posibilitatea să se folosească de cea veche, alături de copia din Registrul Agricol, perioada 2010-2014.  Acest lucru va fi posibil încă 2 ani, pentru că, începând cu anul 2018, se va face cadastrarea generală, în România”, ne-a spus Ion Nicuţ.

 

Terenurile fără documente trebuie declarate ca nesolicitate

Marius Radu, dir. executiv adj. vine cu alte precizări: „Noi le recomandăm fermierilor ca, în cazul în care nu au documente de utilizare pentru anumite suprafeţe de teren pe care le lucrează efectiv, să le declare ca nesolicitate la plata pentru subvenţie. În felul acesta, ei vor fi obligaţi să respecte condiţiile de ecocondiţionalitate, şi vor putea să scadă costurile lucrărilor efectuate (însămânţări, tratamente, asigurare etc), din contabilitate. Pe de altă parte, astfel vor  fi descurajaţi proprietarii care nu vor să dea terenurile în arendă cu contract legal, având impresia că vor putea beneficia, oricum, de subvenţie. Însă, aşa cum v-a spus şi dl Nicuţ, doar utilizatorul este beneficiarul subvenţiei! Astfel, atunci când este pus în faţa acestei situaţii, anul următor proprietarul va da în arendă, cu documente legale, acea suprafaţă.”

 

Funcţionarii APIA Ilfov ajută fermierii la completare cererilor

Pentru a veni în sprijinul solicitanţilor de subvenţii, specialiştii APIA Ilfov dau o mână de ajutor fermierilor la completarea cererii unice şi pentru identificarea fără echivoc a suprafeţelor agricole. După cum ne-au declarat conducătorii acestei instituţii, agricultorii ilfoveni beneficiază, în permanenţă, de consiliere în acest domeniu. 

 

„De astăzi (29 apr.-n.r.), am început să primim şi cererile fermierilor care deţin mai mult de 10 ha. De săptămâna aceasta, vom demara o campanie de informare cu funcţionarii primăriilor, cărora le vom explica modalitatea de eliberare a adeverinţelor pentru suprafeţele înscrise în Registrul Agricol, conform Ordinului MADR”, ne-a spus Marius Radu.