Campania de depunere a cererilor unice pentru subvenții în agricultură, 2015
l OMADR 619/2015 a fost aprobat l El stabilește normele, criteriile și condițiile pentru depunerea cererii unice l Fermierii pot dovedi utilizarea efectivă a terenurilor cu o adeverință de la primărie
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va lucra în toate weekend-urile, până pe 15 iunie, astfel încât toți fermierii să-și poată depună cererile unice de plată a subvențiilor, fără nici un fel de penalitate, a anunțat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
În privința obținerii adeverinței de la primărie, el a precizat că MADR a reglementat și modalitatea în care fermierii vor putea obține adeverință. „Am făcut un apel și la prefecți, la șefii centrelor județene, astfel încât să ia legătura cu prefecții, cu toți primarii și cu toți secretarii de comune și să nu fie reticenți în eliberarea acelor adeverințe, extrem de importante pentru a beneficia în continuare de subvenții și extrem de importante și sub aspectul faptului că trebuie să folosească date din Registrul Agricol de pe 2014, dar și datele care sunt aduse acum în atenția primăriilor de cei care solicită subvenții și adeverință”, a explicat Daniel Constantin.
Cum certifică fermierul folosința terenului
Pentru a demonstra că terenul este la dispoziția fermierului, solicitanții vor prezenta o serie de documente, după caz. Astfel, proprietarii vor depune o copie după titlul de proprietate, iar, în cazul în care nu dețin acest document, vor prezenta o adeverință, împreună cu o declarație pe propria răspundere și un tabel centralizator, cu terenurile deținute. La rândul lor, arendașii sau concesionarii vor depune o adeverință care să ateste utilizarea terenului și tabelul centralizator. În cazul terenurilor utilizate sub alte forme (această categorie de teren fiind înscrisă la cap. III, rândul 08 „sub alte forme” din Registrul Agricol 2015 – 2019), se va depune o adeverință obținută de la primărie, care poate fi eliberată și în baza registrului aferent 2014, și tabelul centralizator cuprinzând date din această adeverință. Pentru identificarea fără echivoc a parcelelor utilizate, toți solicitanții vor prezenta tabelul centralizator prevăzut în Anexa 1, întocmit și semnat de către fermier și avizat de către primărie.