Adeverinţele de la Registrul Agricol dau bătăi de cap funcţionarilor din primării
Noile condiţii ale CE cu privire la subvenţiile din agricultură au dat multe bătăi de cap, atât fermierilor, cât şi funcţionarilor din primării implicaţi în acest proces. Ministerul Agriculturii a intervenit în acest sens, pentru a armoniza cerinţele UE cu „realitatea din teren”, la propriu, existentă în România.
În România, toate problemele sunt generate de documentele necesare pentru a dovedi dreptul de folosinţă a terenului agricol de către fermier. Lipsa unei cadastrări coerente, la nivel naţional, schimburile de terenuri dintre fermieri, făcute „la mica înţelegere”, lipsa procedurilor de succesiune, a contractelor de arendă etc., provoacă tot atâtea probleme, uneori dificil de rezolvat. Cazurile cu care se confruntă secretarii şi agenţii agricoli din primării sunt atât de diverse şi complicate încât aceştia sunt, deseori, depăşiţi de situaţie. „Cuiul lui Pepelea” îl constituie eliberarea adeverinţelor de la Registrul Agricol, prin care este certificat dreptul de utilizare a terenurilor agricole. De aceea, MADR a emis Ordinul 619/2015, prin care se doreşte clarificarea tuturor problemelor apărute, astfel încât niciun fermier să nu fie în pericol de a nu putea accesa subvenţiile pentru activitatea depusă în agricultură. Pentru aceasta se vor opera modificări, ori de câte ori va fi necesar.
Specialiştii CJ APIA Ilfov consiliază funcţionarii din primării
Pentru a desluşi cât mai bine cerinţele CE cu privire la documentele ce trebuie depuse de fermieri, pentru obţinerea subvenţiilor, specialiştii Centrului Judeţean Ilfov al APIA au demarat o campanie de informare şi consiliere a secretarilor, agenţilor agricoli şi agenţilor fiscali din primăriile ilfovene. „Ne vom deplasa oriunde vom primi solicitări din partea administraţiilor locale şi a fermierilor, atunci când solicitanţii reclamă faptul că au nelămuriri în privinţa cerinţelor din domeniu. De aceea, venim în întâmpinarea acestora, astfel încât să rezolvăm împreună problemele apărute la Registrul Agricol sau la eliberarea adeverinţelor. Vom da curs solicitărilor ori de câte ori va fi nevoie”, ne-a spus Marius Radu, director executiv adjunct al APIA Ilfov.
Săptămâna trecută, am însoţit şi noi o echipă a instituţiei, formată din directorul executiv Ion Nicuţ, directorul executiv adjunct, Marius Radu, Nina Trăistaru, şef Serviciu Autorizare Plăţi şi Carmen Cocea, şef Serviciu Control pe Teren, la întâlnirile cu funcţionarii din primăriile comunelor Domneşti şi Ciorogârla.
Condiţii de eliberare a adeverinţelor de la Registrul Agricol
La Domneşti, echipa APIA s-a întâlnit cu secretarul primăriei, Maria Zanfir, şi Georgeta Netcu şi Anamaria Calotă, agenţi agricoli. Ion Nicuţ, le-a explicat acestora câteva dintre prevederile OMADR 619, în cazul cărora s-au solicitat cel mai des, lămuriri. „Un fermier care utilizează teren agricol poate primi subvenţie prin APIA, dacă îndeplineşte 3 condiţii de bază. Astfel, el trebuie să aducă dovada că desfăşoară o activitate agricolă în exploataţia sa. Aceasta se dovedeşte cu înscrisurile, mai exact adeverinţa, din Registrul Agricol 2015-2019, pe capitolele 2 b, privind proprietatea, 3 a referitor la utilizarea suprafeţei agricole şi 15 a, contracte de arendă, însoţită de o copie după acesta. O altă condiţie priveşte terenul aflat la dispoziţia fermierului. Dreptul de utilizare se dovedeşte fie cu actele de proprietate, fie cu contractele de arendă, concesiune, asociere în participaţiune, închiriere şi comodat. În cazul în care fermierul utilizează teren aflat la dispoziţia sa sub alte forme decât cele precizate anterior, prezintă la APIA adeverinţa eliberată de primăria pe raza căreia se află exploataţia agricolă. Această categorie de teren va fi înscrisă la capitolul 3 rândul 08 – „sub alte forme”. În acest caz, pentru a fi înscris în Registrul Agricol la acest capitol, denumit „sub alte forme”, fermierul va trebuie să prezinte o declaraţie notarială, pe proprie răspundere, potrivit căreia îşi asumă răspunderea faţă de proprietarul acelui teren”, a precizat Ion Nicuţ.
Doar utilizatorul are drept la subvenţie
Secretarul primăriei Domneşti a ridicat şi problema moştenitorilor care nu au efectuat succesiunea, dar care utilizează terenul rudei decedate. În cazul acestora, a specificat directorul APIA Ilfov, se va deschide în Registru un alt rol, cu specificaţia, „sub alte forme”. Pentru aceasta, solicitantul va trebui să prezinte, de asemenea, o declaraţie notarială conform căreia îşi asumă răspunderea faţă de dreptul de utilizare a terenului, sau, dacă există şi alţi moştenitori, aceştia să-i întocmească o împuternicire pentru înscrierea la APIA, pentru subvenţie. El a ţinut să precizeze că, indiferent de situaţie, cel îndrituit să primească subvenţii în agricultură este doar fermierul care lucrează efectiv suprafaţa agricolă respectivă, şi nimeni altcineva. Tocmai de aceea, au apărut astfel de prevederi, care doresc să stabilească, cu certitudine şi fără echivoc, cine este utilizatorul „de facto” al terenului, înscrierea în Registrul Agricol şi emiterea adeverinţei asigurând dovada legală necesară pentru a solicita subvenţiile la care are dreptul.
Din păcate, spaţiul editorial nu ne permite să vă prezentăm şi soluţiile propuse de responsabilii APIA pentru rezolvarea unor situaţii specifice. De aceea, vom reveni în ediţia următoare a publicaţiei noastre.