Hotărârile ADIA Ilfov au rămas în suspensie

Proiectele supuse aprobării în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor, convocată pentru 7 mai a.c., de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă ADIA Ilfov, nu au putut fi votate.

Spre marea nemulţumire a preşedintelui Consiliului Judeţean Ilfov (CJI), Marian Petrache, în sală au fost prezenţi doar 16 reprezentanţi ai unităţilor administrativ-teritoriale membre ADIA Ilfov, pentru votarea proiectelor fiind nevoie de prezenţa a 23 de primari (sau împuterniciţi ai acestora). Au lipsit de la şedinţă reprezentanţi ai autorităţilor publice din Brăneşti, Cernica, Ciorogârla, Gruiu, Afumaţi, Chiajna, Găneasa, Măgurele, Clinceni, Petrăchioaia şi Dobroieşti.

Aşadar, au rămas pen­tru analiză şi vot, în cadrul viitoarei AGA, convocată pentru 22 mai a.c., proiecte de hotărâri administrative privind:

l modificarea Actului Constitutiv și a Statutului ADIA – Ilfov, prin modificarea componenței Consiliului Director;

l modificarea Actului Constitutiv și a Statutului Asociaţiei, privind retragerea comunelor Berceni, 1 Decembrie și Copăceni din ADIA – Ilfov;

l modificarea Actului Constitutiv și a Statutului Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă Ilfov, în conformitate cu modificările H.G. 855/2008;

l revocarea membrilor comisiei de cenzori;

l pentru aprobarea Regulamentului Comisiei de Cenzori;

l aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare și a Regulamentului de Ordine Interioară a ADIA Ilfov;

l aprobarea modificării și completării Regulamentului de Organizare și Funcționare a Serviciului de Alimentare cu Apă și de Canalizare pentru operatorul regional de APĂ CANAL Ilfov SA;

l aprobarea procedurilor de transfer al gestiunii de la asociați la operatorul regional de APĂ CANAL Ilfov SA;

l aprobarea Actului Adițional nr.2/2015 la Contractul de Delegare a Gestiunii Serviciului de Alimentare cu Apă și de Canalizare, încheiat la data de 09.11.2009, între Asociația de Dezvoltare Intercomunitara Apă – ADIA Ilfov și S.C. APĂ CANAL Ilfov S.A.

Marian Petrache, către membrii ADIA: „Nu mă ajutaţi! Alţii plâng după bani, iar noi, din comoditate, întârziem proiectul”

“Este vorba de două miliarde de euro, la nivel naţional, bătălia e foarte mare, iar noi, la Ilfov, am avea nevoie de vreo 360 de milioane de euro pentru investiţii pe zona infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţ. Deci, cam 50 de milioane de euro de judeţ, şi noi suntem într-o poziţie avansată faţă de restul competitorilor, aşa că putem fi primii care să avem banii. Şi cred că putem obţine, pe principiul primul venit, primul servit – în jur de 150-200 de milioane de euro şi să rezolvăm problemele Ilfovului. Dar nu mă ajutaţi! Ceea ce a depins de CJI s-a făcut, însă sunt întârzieri în comunicarea documentelor solicitate de consultantul care se ocupă de proiect (n.r. – RAMBOLL – pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată a judeţului Ilfov, în perioada 2014-2020). Unii plâng după bani, iar noi, din comoditate, întârziem proiectul”, le-a spus Marian Petrache celor prezenţi în sală. „Noi ne dorim ca, odată plecat spre aprobare, proiectul să nu se reîntoarcă de la Bruxelles. Apoi, vom da drumul la toate licitaţiile şi vom lucra pe bazine, pentru că sunt suficiente firme”, a mai completat preşedintele Consiliului.

     

Probleme reclamate de consultant

Referindu-se la problemele specifice ale UAT-urilor, preşedintele CJI a spicuit din informarea RAMBOLL-ului – care a punctat, pentru Bragadiru – faptul că nu i s-a pus la dispoziţie chestionarul complet privind populaţia şi consumatorii publici şi industriali. În plus, potrivit ­RAMBOLL, aici este necesară identificarea unei suprafeţe de teren de circa 2.500 mp, pentru realizarea unei staţii de repompare şi înmagazinare rezervă de incendiu. La Ciorogârla, de asemenea, lipseşte chestionarul şi, la fel ca la Bragadiru, s-a semnalat necesitatea identificării unei suprafeţe de 400 mp pentru realizarea staţiei de pompare aferentă aducţiunii de apă. La Domneşti, aceeaşi necesitate de a identifica un teren de circa 40 mp pentru realizarea unei staţii de repompare. Pentru Clinceni, consultantul apreciază că se impune o decizie urgentă a primăriei privind realizarea staţiei de epurare şi stabilirea unei locaţii pentru aceasta. „Situaţia reţelelor de apă realizate prin proiectul PNDL este inconsecventă şi trebuie clarificată cu primăria şi constructorul”, a spus Marian Petrache, citând raportul consultantului.

Pentru Cornetu, se reclamă faptul că, în situaţia în care SEAU Bragadiru nu poate prelua apele uzate din Cornetu, primăria va trebui să identifice un amplasament corespunzător, iar la Măgurele este nevoie de confirmarea de către primărie a disponibilităţii terenului necesar extinderii staţiei de epurare. “Anumite informaţii au fost blocate în mod repetat de operatorul local. Primăria trebuie să clarifice şi să comunice, ACI şi consultantului, situaţia investiţiilor realizate din fonduri locale. Nu s-a transmis un răspuns complet la chestionarul de date, arată nota consultantului, în cazul localităţi Măgurele. La Jilava nu s-au pus la dispoziţie informaţii privind forajele existente, deşi primarul interimar al localităţii, Ilie Ionescu, prezent în sală, a replicat că nu sunt probleme cu forajele, iar datele solicitate au fost transmise consultantului. Pentru Vidra, RAMBOLL spune, printre altele, că nu sunt identificabile facilităţi executate sau în curs de execuţie specificate ca existente în Master Plan. Pentru Pantelimon, consultantul apreciază că se impune clarificarea traseului colectorului pe Centura Bucureşti (inclusiv discuţie CNADNR), iar la Dobroieşti, “toate amplasamentele propuse sunt în zona nelocuită, străzile nu există fizic, prin urmare există riscul ca investiţiile să fie neeligibile, întrucât nu contribuie la conectarea populaţiei“.

Pentru mai multe localităţi, consultantul a mai reclamat că nu i‑au fost puse la dispoziţie PUG/PUZ-urile. Spre exemplu, Dobroieşti, ­Chiajna, Ciolpani, Gruiu, Moara Vlăsiei, Baloteşti, Grădiştea, Periş, Petrăchioaia sau Tunari. Însă, în acest caz, mulţi primari prezenţi în sală au declarat că nu au avut niciodată cunoştinţă despre această solicitare, din partea consultantului.

Marian Petrache a anunţat că, pe 22 mai a.c., când a fost convocată viitoarea AGA a ADIA Ilfov, va cere o nouă evaluare din partea consultantului, sperând însă ca până atunci aceste probleme să fie rezolvate.