CireŞele sunt vedetele sezonului. Nici nu este de mirare. Fructele rotunde, mici, roșiatice, împodobite cu acele codițe verzi, lungi și subțiri, ca niște cerceluși, sunt un adevărat miracol al naturii. Fie că sunt consumate în stare proaspătă, fie în compoturi sau în diverse produse de patiserie, au foarte multe valențe terapeutice.

De unde vine puterea tămăduitoare a fructelor?

Compoziția chimică bogată în vitamine și săruri minerale, esențiale bunei funcționări a organismului, le atribuie fructelor, reginele începutului de vară, o mulțime de proprietăți terapeutice. Medicii le recomandă pentru sănătatea rinichilor, îmbunătățirea me­moriei și a ca­pacității de concentrare, combaterea obo­selii în timpul zilei de lucru, menținerea energiei, protecția împotriva stresului și a deteriorării stării de dispoziție, eliminarea toxinelor din organism și reglarea digestiei. Datorită pro­prie­tăților miraculoase, cireșele sunt indicate și în tratamentul multor boli. Ce elemente le conferă acestor fructe puterea tămăduitoare?  

Vitamina A – acestea se numără printre fructele cu cel mai mare conținut de vitamină A, ceea ce face să fie un bun adjuvant pentru îmbunătățirea vederii, 

Vitamina B – au un conținut bogat în complexul vitaminic B. De aceea, nu sunt doar energizante de nădejde, ci și adevărate protectoare ale inimii și vaselor sanguine. Fructele asigură și buna func­ționare a muș­chilor corpului și îmbu­nătățesc siste­mul imunitar, crescând re­zistența la infecții și la apariția bolilor aparatului urinar,

Potasiu – cireșele sunt o sursă grozavă de potasiu, ceea ce le atribuie proprietăți diuretice și digestive, ajutând urinarea și digestia,

Magneziu – este elementul vital menținerii creierului în formă maximă. Îți este indispensabil, mai ales dacă treci printr-o perioadă mai delicată și te frământă anumite probleme, neajunsuri, îți desfășori activitatea în condiții de stres sau, pur și simplu, urmează să susții un examen important.

 

Dieta care te calmează când ești tensionat

Una dintre cele mai importante proprietăți terapeutice care le revin cireșelor o constituie combaterea stresului. Așa­dar, în perioadele dificile, când ai probleme care parcă te depășesc, când ești, trist, nervos, agitat și nu-ți găsești liniștea interioară, mănâncă cireșe. Ele au efect calmant, îți reglează somnul, te scapă de tensiunea nervoasă acumulată și te ajută să‑ți redobândești buna dispoziție. Pentru început, consumă câte 50 de grame de fructe, într-o singură zi. Mărește doza progresiv, astfel încât să ajungi să consumi cam 100 de grame, după primele două zile. Și tot așa, până când ajungi la un consum de 500 gr, zilnic. Ai grijă ca mesele principale ale zilei să fie mese ușoare, dar consistente, fără grăsimi, tocături și prăjeli. În caz contrar, e posibil să te confrunţi cu tulburări digestive, deoarece organismul nu este obișnuit cu noul mod de alimentaţie și nu este exclus să suferi un dezechilibru alimentar.

Apa, indispensabilă vieții

Cireșele fac parte dintre fructele cu cel mai mare conținut de apă. Peste 70% din compoziția lor o reprezintă apa care asigură viața. Creierul funcționează normal și transmite comenzi către toate părțile corpului, numai dacă-i asiguri aportul de apă. Având cantitatea necesară de lichid, vei elimina toxinele din organism, vei elimina nisipul și pietrele renale, rinichii îți vor funcționa normal, vei avea o memorie foarte bună și vei scăpa și de kilogramele nedorite.

 

Rețete pe alese… de la bucătari culese

Înghețată de cireșe

Ingrediente:

• 500 ml de lapte • 400 gr de cireșe • 250 ml de frișcă • 100 gr de zahăr • 3 gălbenușuri de ou • 1 lingură de esență de vanilie

Mod de preparare:

Începe prin frecarea gălbenușurilor cu zahărul și esența de vanilie, până când obții o cremă. Apoi, pune laptele la fiert, iar când dă în clocot, toarnă-l ușor peste crema preparată din gălbenușuri, mixând  continuu. Pune compoziția pe foc până începe să se îngroașe, apoi răcește-o și adaugă frișca bătută. Ține preparatul la congelator aproximativ o oră. Scoate vasul și mixează înghețata, îndepărtând în prealabil, acele de gheață care s-au format. Adaugă cireșele spălate și tăiate mărunt. Bagă înghețata din nou la congelator, până când se congelează complet.

 

Sirop de cireșe

Ingrediente:

• 2 kg de cireșe  

• 1 kg de zahăr,

• 1 l de apă,

• 1 plic de zahăr vanilinat.

 

Mod de preparare:

Trece cireșele prin jet de apă, scoate-le sâmburii și pune-le la fiert la foc mic, doar cu apă, fără zahăr. După ce au fiert bine, strecoară-le și se pasează‑le. Pasta obținută trebuie s-o pui din nou la fiert cu zahărul, cam două ore, la foc mic. Când siropul se îngroașă, adaugă zahărul vanilinat și strecoară-l. Toarnă-l în sticle, care au fost bine spălate și uscate, în prealabil. Nu uita să închizi bine sticlele cu sirop și să le învelești cu o pătură, ca să stea la cald, până a doua zi.  Abia în ziua următoare le poți pune în cămară.

 

Pandișpan cu cireșe

Ingrediente:

• 8 linguri de ulei,

• 500 gr de cireșe,

• 5 ouă,

• 1 cană de făină,

• 1 cană de zahăr,

• 1 esență de vanilie,

• 1 praf de sare.

 

Mod de preparare:

Spală bine  fructele și scoate-le sâmburii. Separă albușurile de gălbenușuri și bate-le spumă (la fel ca pentru bezea) împreună cu zahărul și praful de sare. Gălbenușurile amestecă-le cu uleiul și, treptat, adaugă peste ele albușurile. Peste toate aceste ingrediente, pune făina și vanilia și amestecă-le cu grijă. Apoi, tapetează o tavă cu hârtie de copt și pune compoziția în tavă. Pe toată suprafața preparatului, pune cireșele și bagă pandișpanul la copt, în cuptorul încins.