Un eveniment remarcabil al ciclismului românesc

Mircea Romașcanu e cel mai cunoscut și premiat ciclist român, din istoria disputată a acestui sport. El a dat și numele celei mai cunoscute competiții sportive de gen care, bineînțeles, se desfășoară cu un succes enorm. Ea are loc sub titlul <<Cupa orașului Otopeni „Mircea Romașcanu“>>. Concursul a ajuns la a doua ediție, iar sutele de competitori de toate vârstele i-au conferit și în acest an o strălucire inegalabilă. De altfel, Clubul Sportiv de aici desfășoară o activitate susținută de pregătire și antrenament pentru mai multe ramuri sportive ale tinerilor cu aptitudini și temperament remarcabile. Primarul Silviu Gheorghe e un fervent susținător al mișcării în aer liber.   

Localitatea a devenit o adevărată fabrică de campioni, fie în handbal, fie la ciclism. Panourile din centru poartă înscrise reperele: „Otopeni – Orașul Generației Voastre“ și „Libertatea Mișcării“. Totul e însoțit de imagini din competițiile sportive, la care au participat cu rezultate absolut onorante concurenți și echipe ce au adunat un bogat palmares.

La cursele cicliste – aproape 400 de participanți

Facilitatea înscrierii gratuite a mărit numărul celor care și-au dorit să pedaleze, amatori sau sportivi consacrați ai podiumurilor.  S-au prezentat la starturi bicicliști de toate vârstele – de la 6 ani până la veterani, de 70 de ani. Fete, mămici cu copii, vârstnici, adolescenți, maturi, toți s-au bucurat de organizarea perfectă a traseului, până la detaliile unei ospitalități, de acum renumite ale otopenarilor. Tonete cu fructe, apă minerală au fost puse gratuit la dispoziția sportivilor.  Campionul Romașcanu le-a apreciat tuturor participanților „pre­zența, ambiția și dorința de a câștiga“. 

Oraș și campion, un singur suflet

Concursul a debutat sâmbătă, 6 iunie, la ora 9:30 dimineața. Ei bine, până la finalul său, către ora 19:00, primarul Silviu Gheorghe și campionul Mircea Romașcanu  n-au părăsit zona centrală a orașului, de unde chiar au dat starturile unor grupe de participanți. Organizatorii au amenajat cursele pe un circuit stradal, cu lungimi diferite, potrivit fiecărei categorii de vârste. Asta a permis sprinturi de mare viteză. Poliția locală a asigurat traseul liber, al concurenților, astfel încât fiecare a dat tot ce a putut, pentru adjudecarea unui minutaj avantajos.

Teo Matican,  un paralimpic cu palmares

Acest sportiv, a venit însoțit de tatăl său, medicul Sorin Matican. A  concurat pe un triciclu, la categoria T2.  Sportivii paralimpici nu au categorii de vârste, ci de handicap. La nivel mondial, el se situează undeva la între locurile 5 și 6. Așadar un mare sportiv, cu potențial serios de luptă, în ciuda bolii neuromotorii de care suferă. În ultima vreme, la toate concursurile internaționale acumulează puncte. Se pregătește intens pentru Europene și chiar Olimpiadă.

„La ediția de acum sunt mai mari participarea și optimismul“

Asta e opinia primarului orașului gazdă, Silviu Gheorghe.  E un cunoscător profesionist tuturor detaliilor comparative cu ediția precedentă a minunatului eveniment.

El adaugă: „Marele nostru campion Mircea Romașcanu, n-a reușit să fie de­pășit de sportivii noilor ge­nerații. Dar dincolo de calitățile sale ex­cep­ționale de ciclist,  au­tentifica­te de un palmares de marcă el e și un om deosebit. Are multă disponibilitate pentru sprijinirea tinerilor sportivi, în atingerea celor mai bune performanțe.  Pe de altă parte, toată lumea, toți locuitorii orașului nostru trebuie să înțeleagă, să iubească și să practice mișcarea în aer liber.  Asta în fiecare zi.

Vedeți, evenimentul nostru se încheie astăzi. Ediția următoare, va fi în 2016. Trebuie ca cineva să aștepte anul următor, să participe la concursul nostru? Nu! Nicidecum. Întreținerea tonusului sportiv și vigoarea fizică sunt argumente importante ale unei vieți echilibrate și sănătoase. Mișcare nu numai cu bicicleta. Spun asta, deși azi e ziua dedicată ciclismului. 

Subiectele de campanie vizuală de pe panourile orașului nostru reflectă acum sportul. Dar aceasta nu e singura temă. Le schimbăm periodic, în funcție de evenimentele importante ale colectivității noastre, fie că sunt de cultură, spiritualitate, tradiții,  orașul nostru vechi, începuturile și transformările în timp și încă multe altele.

Să revenim la compe­tiția noastră ciclistă. Eu sper ca ecoul ei să  relanseze mișcarea acestui sport în România. Nu numai pe un plan local, fie el cât de extins în Ilfov și în alte județe învecinate.

Încă ceva important, cu referire la evenimentul de acum. Premiile! Avem premii la categorii de vârste la copii, cadeți și juniori oferim biciclete, premii în bani, medalii. Aici vorbim despre cei care urcă pe podium. Oferim și costume echipament. Ne-au sosit și căștile. Iar pentru câștigătorul locului I, nu poate să lipsească tradiționala sticlă cu șampanie“, și-a încheiat primarul orașului Otopeni mica, dar convingătoarea sa pledoarie pentru un stil de viață sănătos. 

O competiție energică, strălucită ca participare și organizare va fi reluată, sperăm, cu un  mai mare succes, național. Oto­peni își perfecționează fabricile de campioni, al căror palmares ne va obliga să vă ținem permanent informați.