Scăderea TVA nu este agreată de organismele financiare internaționale

Comisia Europeană nu a ajuns la un acord cu autoritățile române în privința Codului Fiscal, dar va decide în cadrul întâlnirii miniștrilor de Finanțe (Ecofin), din 14 iulie, care este stadiul acordului cu România, iar Fondul Monetar Internațional nu va mai efectua vizita de evaluare luna viitoare, pentru că va avea deja concluziile misiunii Comisiei Europene, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Acesta a precizat că îngrijorarea Comisiei Europene se referă la impactul bugetar pe care Codul Fiscal îl va avea, începând cu anul viitor. „Este o abordare normală din partea Comisiei Europene. (…) Ideal ar fi fost să fie un acord de ambele părți pentru acest proiect atât de important pentru economia României. (…) Important este că oricare ar fi situația, România s-a angajat foarte clar că își menține acele angajamente asumate în special în zona de de reforme structurale”, a subliniat ministrul Finanțelor.

 

Deficit bugetar de 2,9%

Teodorovici apreciază că impactul bugetar total în urma aplicării noului Cod Fiscal se va ridica la 12 miliarde de lei și că ținta de deficit bugetar asumată va fi depășită temporar, nivelul estimat fiind de 2,9% din PIB, pentru 2016. El mai susține, însă, că este posibil ca la fundamentarea bugetului pe 2016 să fie posibilă o scădere a deficitului de la 2,9% la 2,5% din PIB. Ministrul Finanțelor a arătat că sunt multe state membre cu deficit excesiv, mult peste 3% și a precizat că România este în situația în care trebuie să ia astfel de măsuri pentru a-și consolida și mai mult starea economiei.

Scăderea TVA ar putea fi devansată

Una dintre deciziile care va contribui la creștera deficitului este și scăderea TVA de la 24 la 19%, începând cu 1 ianuarie 2016, care a primit aprobarea, prin vot a Parlamentului. În privința devansării acestei date, Eugen Teodorovici a declarat că decizia introducerii TVA de 19% chiar înainte de data amintită depinde de cum va arăta rectificarea bugetară din iulie. ”În luna iulie urmează o rectificare bugetară și în funcție de sumele necesare pentru această rectificare se va decide dacă da (se introduce TVA de 19% — n.r.) și, dacă da, de când o astfel de măsură poate fi aplicată înainte de 1 ianuarie 2016. Dar, așa cum stau astăzi calculele, intenționăm să aplicăm o astfel de măsură încă înainte de 1 ianuarie 2016. Nu pot să spun când, pentru că vreau să am întâi cifrele exacte și vedem”, a spus Teodorovici. În condițiile în care reprezentanții Comisiei Europene și-au exprimat public rezervele față de efectul reducerii TVA la 19%, ministrul Finanțelor a explicat că se poartă discuții cu aceștia pentru a-i convinge că o astfel de măsură este sustenabilă.

„Mesajul pentru partenerii noștri externi este că România este hotărâtă să mențină acest deficit sub 3%”, a explicat ministrul de Finanțe.

 

Alte modificări vor fi aplicate pentru sectorul microîntreprinderilor, unde cota de impozitare pentru microîntreprinderile fără salariați va fi de 3% din venituri, plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datorează impozit. Cotele de impozitare vor fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariați, inclusiv, de 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat și de 3% pentru microîntreprinderile care se află în anumite situații înscrise în registrul comerțului—dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, declarare pe proprie răspundere a nedesfășurării de activități la sediul social/sediile secundare.